Το κλείσιμο των Rafale και το δέλεαρ της Παρλί για τις Belharra

Το κλείσιμο των Rafale και το δέλεαρ της Παρλί για τις Belharra, Χρήστος Καπούτσης

Πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά (εξοπλισμοί) είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί τις συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκης, τον ομόλογό της Ν. Παναγιωτόπουλο την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και από τις δηλώσεις και συνεντεύξεις τύπου.

Πρώτον, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προμηθεύεται το γαλλικής κατασκευής σύγχρονο αεροσκάφος Ραφάλ και μάλιστα με ολοκλήρωση των διαδικασιών σε ελάχιστο χρόνο. Με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί. Τα ειδικά χαρακτηριστικά των Rafale με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, σε συνδυασμό με τα στρατηγικού χαρακτήρα όπλα τους, τα καθιστούν σημαντικό παράγοντα αεροπορικής υπεροχής, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε πρακτικό επίπεδο υπογράφηκαν ξεχωριστές συμβάσεις που περιλαμβάνουν όχι μόνο την προμήθεια των 18 Ραφάλ, αλλά την εν συνεχεία υποστήριξή τους (FOS), την εκ νέου πιστοποίηση των κοινών όπλων που χρησιμοποιούν Ραφάλ και τα υφιστάμενα Μιράζ 2000-5, αλλά και των βλημάτων Meteor. Το συνολικό κόστος (12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια) μαζί με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, ανταλλακτικά και συντήρηση θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, η Γαλλία προβάλει ως ισχυρή υποψηφιότητα για την ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών για το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό. Η γαλλική κυβέρνηση είναι έτοιμη για την πώληση της νέας γενιάς φρεγατών στην Ελλάδα συζητώντας μάλιστα ένα μέρος τους, να παράγεται στη χώρα μας, υπογραμμίζει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί σε συνέντευξή της.

Η γαλλίδα υπουργός, προσφέρει το δέλεαρ στην ελληνική πλευρά με την ναυπήγηση των γαλλικών φρεγατών (κατά ένα μέρος τους) στα ελληνικά ναυπηγεία, που ασφαλώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. «Πιστεύω ότι η απόκτηση αυτών των φρεγατών (Belharra) από την Ελλάδα θα ήταν πολύ καλό νέο για τις χώρες μας. Ένα ακόμα. Για αυτό βέβαια η Γαλλία και η ναυπηγική της βιομηχανία θα ανταποκριθούν σε κάθε αίτημα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού» επισημαίνει η κ. Φλοράνς Παρλί. Το κόστος ναυπήγησης υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ, περίπου ένα 1 δισ., η κάθε γαλλική φρεγάτα.

Τι δήλωσε η Παρλί

Τρίτον, πολιτικό μήνυμα περιέχει η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, μετά την συνάντησή του με την Γαλλίδα υπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την άμυνα “δίδυμο πυλώνα” της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ πρόσθεσε ότι «η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως, ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Τέταρτον, επιβεβαίωση της καλής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε αμυντικο- στρατιωτικό επίπεδο. Οι δύο υπουργοί Άμυνας οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Παρλί συζήτησαν εκτενώς και καίρια, αμιγώς στρατιωτικά-επιχειρησιακό ζητήματα, όπως η συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας στις υπό γαλλική διοίκηση ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο Μάλι της κεντροδυτικής Αφρικής, οπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος και επικρατεί πολιτικό-κοινωνικό χάος.

Και ακόμη, για τις “στενότερες” ελληνογαλλικές σχέσεις στον αμυντικό-στρατιωτικό τομέα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας ήταν απόλυτα σαφής υπογραμμίζοντας ότι: «Η ποιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ορατή στη Μεσόγειο, όπου οι ασκήσεις πολλαπλασιάστηκαν τους τελευταίους μήνες, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Θα αναφέρω μόνο δύο: Την πρώτη σε μορφή τετραμερούς συνεργασίας με τους Ιταλούς και Κυπρίους συμμάχους μας τον περασμένο Αύγουστο, με την οποία επιβεβαιώσαμε από κοινού την παρουσία μας στη θάλασσα και στον αέρα χάρη σε κοινές ασκήσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Επίσης, συμμετείχαμε από κοινού σε μία παρόμοια άσκηση τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αίγυπτο, στο πλευρό των εταίρων μας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από την Κύπρο. Και μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι αυτή η δυναμική θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2021».

Στρατηγικός εταίρος

Πέμπτον, η διμερής σχέση Ελλάδος-Γαλλία, εξελίσσεται σε σχέση στρατηγικού εταίρου; Την απάντηση δίνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος: «η επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών Rafale υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών. Σχέσεις που εδράζονται στην αλληλεγγύη και την ισχυρή, διαχρονική και ειλικρινή φιλία των χωρών και των λαών μας, ήδη από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, και την συνεισφορά των Γάλλων φιλελλήνων και της Γαλλίας, ως Μεγάλης Δύναμης, στον εθνικό αγώνα για την ελευθερία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι