Το Κυπριακό πήγε διακοπές

Το Κυπριακό πήγε διακοπές

του Κώστα Βενιζέλου  – 

Το Κυπριακό έχει πάει διακοπές. Κάποιες ανακοινώσεις από τα κομματικά ψυγεία διανέμονται για να δηλώνουν παρουσία, αλλά τίποτα περισσότερο. Η Τουρκία, βέβαια, συνεχίζει εργολαβικά την προώθηση των σχεδιασμών της. Προσπαθεί να διατηρήσει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, δεδομένου ότι δεν μπορεί να εμποδίσει εμπράκτως τη γεώτρηση. Τα μηνύματα που έχει πάρει από τις μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες είναι απαγορευτικά. Παράλληλα, συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου Β’, που υλοποιείται εδώ και χρόνια, έχοντας ως άλλοθι τον λεγόμενο διακοινοτικό διάλογο.

Σε αυτούς του σχεδιασμούς ποια είναι η απάντηση; Εάν κρίνουμε από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, θα πρέπει να συγκληθεί νέα Διάσκεψη. Και ο λόγος; «Η επανέναρξη θα πρέπει να γίνει σύντομα γιατί αλλιώς όλα όσα συζητήθηκαν κινδυνεύουν να χαθούν, γιατί έχει καλό κεκτημένο η διαδικασία σε ό,τι αφορά το μέλλον του τόπου» (Ανδρέας Μαυρογιάννης, Πολίτης, Κυριακή 13 Αυγούστου).

Κεκτημένο οι υποχωρήσεις;

Κεκτημένο είναι και οι τελευταίες προτάσεις Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα που εάν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε ένα δυσλειτουργικό κράτος, που δεν θα αντέξει στον χρόνο. Κεκτημένο είναι κι όλες οι συσσωρευμένες υποχωρήσεις. Έχει αλλάξει οτιδήποτε από το Κραν Μοντάνα και εντεύθεν και δεν το γνωρίζουμε; Από τη ρητορική που υιοθετούν οι Τούρκοι, μάλλον έχουν σκληρύνει τη στάση τους.

Και εάν ο στόχος είναι μια νέα Πενταμερής το φθινόπωρο, αυτή η θέση της Λευκωσίας έγινε σε συνεννόηση με την Αθήνα; Όχι, η Αθήνα δεν γνωρίζει, ούτε αυτή τη φορά οτιδήποτε. Και εάν συγκληθεί νέα Πενταμερής και με βάση τα σημερινά δεδομένα αποτύχει, το κόστος δεν θα είναι μεγαλύτερο;

Το επόμενο βήμα στο Κυπριακό δεν μπορεί να είναι μετέωρο. Προσφέρεται ο χρόνος για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων δύο Πενταμερών, αλλά και των όσων εξελίξεων διαδραματίζονται στην περιοχή. Η αποτυχία των εκάστοτε διαχειριστών του Κυπριακού έγκειται στην αδυναμία τους να αξιοποιήσουν τη γεωπολιτική υπεραξία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αποτυχία των εκάστοτε διαχειριστών έγκειται στο γεγονός ότι ήταν κολλημένοι στην πεπατημένη και ενίοτε «έβραζαν στο ζουμί τους».

Η πρωτοβουλία Κοτζιά

Είναι ενδεικτικό ότι η αφαίρεση από μια μελλοντική συμφωνία των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας έγινε μόλις το 2015, όταν κατέθεσε πρόταση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για την Ασφάλεια. Δεν χρειάζεται τώρα να αναφέρουμε ποιοι (στην Κύπρο) αντέδρασαν και πόσοι επιχείρησαν να σκοτώσουν αυτή την πρωτοβουλία για αλλαγή του πλαισίου λύσης.

Η πρωτοβουλία της Αθήνας βρίσκεται στην ατζέντα, επειδή όταν έγινε γνωστή έτυχε καθολικής σχεδόν αποδοχής από τους πολίτες στην Κύπρο. Εξαιρούνται βέβαια οι λίγοι οπαδοί της όποιας λύσης και των διαφόρων ελίτ που βολεύονται με… ολίγην Τουρκία και μετά τη λύση.

Την ίδια ώρα, εκείνοι που δήθεν κόπτονται για τους Τουρκοκύπριους αρκούνται να κλαψουρίζουν πως «τους σπρώχνουμε προς την Τουρκία». Εμείς άραγε τους σπρώχνουμε ή μόνοι τους επιλέγουν; Θα πρέπει, όμως και οι Τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν. Τί να αποφασίσουν; Αυτό που γράφει ο δημοσιογράφος Τουρκοκύπριος Σενέρ Λεβέντ:

«Από τη μια θέλετε να επωφελείστε των δικαιωμάτων σε αυτή τη Δημοκρατία και από την άλλη θέλετε την Τουρκία στο πλευρό σας. Προτιμάτε να ζείτε υπό τη διοίκηση της Τουρκίας και μαζί με τους εκ Τουρκίας αντί να ζείτε με τους Ελληνοκύπριους. Φοβάστε ότι χωρίς την Τουρκία θα σας καταβροχθίσουν οι Ελληνοκύπριοι, αλλά δεν λέτε τίποτε, παρά το γεγονός ότι σας αφάνισε η Τουρκία. Μήπως είστε πολύ ευτυχισμένοι με τα εδάφη που σφετεριστήκατε και τις περιουσίες που κλέψατε;».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι