ΣΧΟΛΙΟ

Το μήνυμα Ερντογάν για δύο κράτη

Το μήνυμα Ερντογάν για δύο κράτη, Κώστας Βενιζέλος

Ο Ερντογάν, μπορεί να μην παρέστη στα πανηγύρια για την 40η επέτειο του ψευδοκράτους, αλλά έστειλε τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης που πέρασε τα μηνύματα του.

Ο αρχηγός της κατοχικής δύναμης, Ταγίπ Ερντογάν, δεν παρέστη στα χθεσινά πανηγύρια στα κατεχόμενα, για την 40η επέτειο του ψευδοκράτους, της αποσχιστικής οντότητας. Έστειλε τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως του, Τζεβντέντ Γιλμάζ. Το μήνυμα, που έστειλε ωστόσο, εκφράζει και τις επιδιώξεις της κατοχικής δύναμης στο νησί. Στο μήνυμά του, ο Ερντογάν υποστήριξε τα εξής:

  • «Μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκής λύση στην Κύπρο θα είναι δυνατή μόνο μέσα από ένα πλαίσιο που θα βασίζεται στην πραγματικότητα επί του εδάφους».
  • «Το όραμα λύσης στοχεύει κυρίως στην καταγραφή της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού. Αυτό είναι προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση στη συνέχεια μοντέλων συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών στο νησί».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν αυτό το πλαίσιο, το οποίο περιέγραψε στο… συγχαρητήριο μήνυμα του προς τους εγκάθετους του, «θα συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Η χθεσινή μέρα δεν διάφερε με τα γνωστά ακραία πανηγύρια, τα οποία στήνει ο κατακτητής κάθε 20 Ιουλίου και 15 Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Παρελάσεις, μαχητικά αεροσκάφη σε σχηματισμούς πάνω από τη Λευκωσία και ακραίες ρητορικές από τους εκπροσώπους της αποσχιστικής οντότητας. Με τις ευλογίες της Τουρκίας, με τις χορηγίες της, που συντηρούν το κατοχικό καθεστώς, εκφράσθηκε και χθες ο τουρκικός εθνικισμός στο έπακρο.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, μιλώντας πριν την παρέλαση, ανέφερε πως «υπάρχουν κάποιοι που παραγνωρίζουν την πραγματικότητα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τέλειωσε πριν 60 χρόνια και η ΄΄ΤΔΒΚ΄΄ γεννήθηκε πριν 40 χρόνια. Η ελληνοκυπριακή πλευρά παίζει με τον χρόνο με κάποιες τακτικές. Αυτή η προσπάθεια είναι μάταιη. Αυτή την περίοδο που άρχισε ο αιώνας της Τουρκίας, δεν έχουμε χρόνο να χάνουμε με τακτικές χρονοτριβής κανενός, με προπαγάνδες κενού περιεχομένου. […] Ο αιώνας της Τουρκίας είναι ταυτόχρονα και αιώνας της ‘’ΤΔΒΚ’’. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να πάρει η ‘’ΤΔΒΚ’’ τη θέση που της αξίζει στον κόσμο αυτό τον αιώνα».

Όλα αυτά δεν λέγονται επειδή είναι επέτειος. Αυτή είναι η επιδίωξή τους από την αρχή. Οι τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις δεν διαφοροποιούνται, ενώ βαθμηδόν υλοποιούνται. Με αυτά τα δεδομένα βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική πλευρά στην Κύπρο. Και ασφαλώς αυτή η πορεία ανατρέπεται με παρακάλια, αλλά με ανατρεπτικές πολιτικές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι