Το μήνυμα του Φιντάν στους αιθεροβάμονες
09/01/2025Την ώρα κατά την οποία πραγματοποιείτο η τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου στο Κάιρο, στα κατεχόμενα βρέθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν. Σκοπός της επίσκεψης του ήταν να συζητήσει με τους εγκάθετους της Άγκυρας στην κατεχόμενη Κύπρο, τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
Ο Χακάν Φιντάν έσπευσε να εξηγήσει πώς η συνεχιζόμενη παρανομία στο νησί θα… νομιμοποιηθεί. Ενόψει της νέας κινητικότητας στο Κυπριακό με φόντο τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, που χρονικά τοποθετείται τον ερχόμενο Μάρτιο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να καθορίσει το πλαίσιο των συζητήσεων. Ξαναφρέσκαρε τις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας και επιβεβαίωσε την άτεγκτη στάση της κατοχικής πλευράς.
Τα όσα ανέφερε, τα είπε μετά από δίωρη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φιντάν ο οποίος είχε ενώπιον του γραπτό κείμενο, ισχυρίσθηκε ότι στο νησί «υπάρχουν δύο χωριστές κοινότητες, δύο χωριστές πλευρές, που ζουν χωριστά, διοικώντας τους εαυτούς τους».
Και σπεύδοντας στο διά ταύτα πρόσθεσε πως: «Αυτή η πραγματικότητα πρέπει τώρα να γίνει νόμιμη και η Κύπρος να συνεχίσει τον δρόμο της με μια λύση δύο κρατών. Το να αγνοούν την υπάρχουσα πραγματικότητα, να φέρνουν στο τραπέζι το στάτους κβο πριν από 50 χρόνια με μια φόρμουλα λύσης που δεν αποδέχονται ούτε και οι ίδιοι ακόμη και σήμερα, (είναι) μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό που αποτελεί πραγματικά χάσιμο χρόνου».
Οι δηλώσεις Φιντάν
Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίσθηκε ότι αυτή την προσέγγιση, τη δική τους, την ασπάζονται και διάφοροι τρίτοι. Παραπέμπει δε και σε άλλα διεθνή ζητήματα. «Συνέβη στο Ανατολικό Τιμόρ. Συνέβη στο Νότιο Σουδάν. Γιατί όχι και στην Κύπρο;» και πρόσθεσε: «Μετά το 1974 που έγινε ο διαχωρισμός, χύθηκε αίμα; Όχι. Έγινε πόλεμος; Όχι. Η οικονομία της ε/κ πλευράς αναπτύχθηκε; Αναπτύχθηκε. Γίνονται επενδύσεις; Γίνονται. Έχουν τουρισμό; Έχουν. Υπάρχει κίνδυνος πολέμου; Όχι. Υπάρχει τρομοκρατική απειλή; Όχι». Αυτή είναι η… επιχειρηματολογία της Τουρκίας. Να νομιμοποιηθεί η παρανομία επειδή δεν έγινε πόλεμος από το 1974!
Ακόμη και οι αιθεροβάμονες, εκείνοι οι οποίοι επιμένουν να βλέπουν διαφοροποίηση της κατοχικής πλευράς από πάγιες θέσεις της, δεν μπορούν να παραβλέπουν τα όσα λέγονται δημόσια. Κι αυτά που λέγονται δημόσια, είναι τα ίδια που διατυπώνονται και σε κατ’ ιδίαν επαφές που πραγματοποιούν Τούρκοι αξιωματούχοι.
Με αυτές τις θέσεις από πλευράς Τουρκίας, τις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, γνωρίζαμε γιατί είναι διαχρονικές, ετοιμάζονται βήματα στο Κυπριακό. Βήματα μετέωρα.