Το μήνυμα της Λευκωσίας στον ισορροπιστή Γ.Γ. του ΟΗΕ
03/07/2023Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για να έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία θα του μεταφέρει μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Προηγήθηκε, όπως είναι γνωστό τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες- Χριστοδουλίδη ενώ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ -στα πλαίσια των “ίσων αποστάσεων”- μίλησε και με τον εγκάθετο της κατοχικής Τουρκίας, Ερσίν Τατάρ.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε χθες σε δηλώσεις ότι «…έχω και γραπτώς αποταθεί στον ΓΓ, απλά δεν διαφημίζουμε τις ενέργειες που κάνουμε, δεν μας ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού, μας ενδιαφέρει η ουσιαστική διαχείριση του Κυπριακού και πώς σπάζουμε το αδιέξοδο και επαναρχίζουν οι συνομιλίες. Πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχα, και γραπτώς έχω αποταθεί ο ίδιος στον ΓΓ, ο Υπουργός Εξωτερικών θα είναι εκεί για να μεταφέρει συγκεκριμένο μήνυμα…».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου απαντούσε με τα πιο πάνω στις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση, τα δυο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που ασκούν συνεχώς κριτική για τα όσα γίνονται από πλευράς της κυβέρνησης σε σχέση με το Κυπριακό. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προεκλογικά είχε κατηγορηθεί από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ότι «δεν θέλει λύση», από της εκλογής του και εντεύθεν αναπτύσσει διάφορες πρωτοβουλίες, με επίκεντρο να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Προωθεί την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων, αξιοποιώντας και εργαλεία στα ευρωτουρκικά.
Η Κυπριακή Δημοκρατία όταν εντασσόταν στην Ένωση, 1η Μαΐου 2004, στόχευε τούτο να επηρεάσει και το Κυπριακό, σε δυο επίπεδα. Πρώτον, την αξιοποίηση της Ένωσης ώστε να ασκήσει- μέσω εργαλείων στα ευρωτουρκικά- επιρροή στην κατοχική Τουρκία. Δεύτερο, να επηρεάσει το περιεχόμενο μιας συμφωνίας, που θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο. Ένα πλαίσιο, που δεν θα περιέχει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο.
Την ίδια ώρα, η μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, στοχεύει να επισημάνει πως η πρωτοβουλία της Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό δεν επηρεάζει ποσώς το ρόλο και την πρωτοκαθεδρία του Διεθνούς Οργανισμού, στις προσπάθειες και τις διαδικασίες για επίτευξη συμφωνίας. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η Λευκωσία είναι υποχρεωμένη να δέχεται τα παιχνίδια της Νέας Υόρκης, που διαχρονικά καθορίζει τις κινήσεις της με βάση τι λένε και τι προωθούν οι Βρετανοί αλλά και οι Αμερικανοί. Μια προσέγγιση, που διαχρονικά εξυπηρετεί ευρύτερα γεωστρατηγικά σχέδια και συμφέροντα των Αγγλο-Αμερικανών. Η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών έχει πλαίσια και κινείται στις αρχές που διέπουν την λειτουργία του Διεθνούς Οργανισμού.
Σε μια περίοδο κατά την οποία η τουρκική πλευρά επιμένει σε λύση δυο κρατών και ζητά εκ προοιμίου αναγνώριση, η Λευκωσία δεν μπορεί να κατηγορείται, εντός και εκτός, ότι είναι αυτή που εμποδίζει τις όποιες προσπάθειες.