Το όνομα, η Εκκλησία, ο Κοτζιάς και η επιστολή Τσίπρα

Νεφέλη Λυγερού
7

της Νεφέλης Λυγερού  - 

Μνήμες του μακαριστού Ιεράρχη Χριστόδουλου, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στα μαζικά συλλαλητήρια για τις ταυτότητες έφερε η ηχηρή παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου για τη μη χρήση του όρου "Μακεδονία" στο όνομα της FYROM. Ως αποτέλεσμα και των κυβερνητικών χειρισμών, που έχουν τροφοδοτήσει έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη, στο χορό μπαίνει πλέον και η Εκκλησία.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαμήνυσε τις προθέσεις της λέγοντας: «Σε ένα τέτοιο εθνικό θέμα, βασικό για την πατρίδα μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να μείνει αδιάφορη. Θα πάρει και αυτή τη θέση της. Όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση και λοιπά, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε». Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος, ανέφερε ότι «εάν τυχόν πίσω από αυτά κρύβονται αλυτρωτικές βλέψεις, θα είναι πραγματικά ένα θέμα που δεν θα κλείσει αλλά απλά θα ανοίξει». Ο δε Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών τόνισε ότι «έχουμε ένα επιπρόσθετο λόγω ευαισθησίας ως Εκκλησία για το γεγονός ότι τον όρο μακεδονική χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων».

Με αυτή τη θέση ευθυγραμμίστηκε απόλυτα λίγη ώρα αργότερα και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Με ανακοίνωσή της ανέφερε πως «η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με τον λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία”, παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της ”Μακεδονίας”».

Στο Μαξίμου αρχίζουν να φοβούνται

Η εν λόγω τοποθέτηση φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει αρχίσει να φοβάται το ενδεχόμενο έντονων κοινωνικών αντιδράσεων για το ζήτημα του ονόματος. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στον αρχιεπίσκοπο, η οποία διαπνέεται από πνεύμα κατευνασμού και εμπεριέχει διαβεβαιώσεις πως η κυβέρνηση θα προασπίσει το εθνικό συμφέρον.

Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο πως αναγνωρίζει στην Εκκλησία δικαίωμα να έχει άποψη και λόγο για τα εθνικά θέματα, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι τις αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση. Η επιστολή Τσίπρα, πάντως, έρχεται να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η διαρροή από το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών ότι η Εκκλησία συμπορεύεται με τη Χρυσή Αυγή.

Η εν λόγω διαρροή, που δεν διαψεύσθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, προκάλεσε δυσφορία στο Μαξίμου. Η επιστολή του πρωθυπουργού, μάλιστα, ερμηνεύεται από κυβερνητική πηγή ως διορθωτική παρέμβαση. Πολιτικοί κύκλοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για "σταλινικού τύπου αντίδραση" και συνδέουν τη διαρροή με τον παρεμφερή χειρισμό του Νίκου Κοτζιά στη Βουλή. Υπογραμμίζουν ακόμα ότι είναι πολιτικά ολέθριο να προσφέρεται τέτοιο δώρο στη Χρυσή Αυγή.

Το βλέμμα της κυβέρνησης, πάντως, είναι στραμμένο στο συλλαλητήριο που έχει ήδη ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη για τις 21 Ιανουαρίου. Παρότι ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ξεκάθαρος και τάχθηκε κατά των κινητοποιήσεων, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως και άλλοι ιεράρχες θα ακολουθήσουν την ίδια στάση.

Ο Άνθιμος σήκωσε μπαϊράκι

Ήδη ο μητροπολίτης Άνθιμος καλεί σε ξεσηκωμό για το Σκοπιανό. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή για το συλλαλητήριο: «οι εντολοδόχοι των ξένων συμφερόντων, που το παίζουν κυβερνώντες, έλαβαν νέες εντολές (ίσως κατά το υπερπόντιο ταξίδι τους...) και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν ένα από τα λαμπρότερα κομμάτια της ιστορίας μας, δηλαδή την ψυχή μας... τη Μακεδονία!».

Παράλληλα η κίνηση καλεί σε τέσσερις συγκεντρώσεις. Πέρα από τις συγκεντρώσεις, μία άλλη ομάδα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων μαζεύει υπογραφές προκειμένου να μην υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα onomasia.gr θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για αυτό το εθνικό θέμα.

Μετά την αποκάλυψη της φημολογούμενης συμφωνίας στο όνομα “Νέα Μακεδονία” φαίνεται να πληθαίνουν οι αντιδράσεις. Σε ψήφισμα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προχώρησε και το δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας. Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια. «Πιστεύουμε και στηρίζουμε το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Όμως, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξει υποχώρηση από την παλιά εθνική θέση που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια».

Στη Θεσσαλονίκη Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ

Παρά τις αντιδράσεις, συνεχίζεται η εντατικοποίηση των προσπαθειών επίλυσης του ζητήματος. Συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ έχει σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος και το ενδεχόμενο ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη θα αρχίσουν στις 17  Ιανουαρίου, δύο ημέρες νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, όμως, δεν φαίνεται να περιορίζονται στο Σκοπιανό. Εν μέσω εξελίξεων, φαίνεται πως ανοίγουν οι ορέξεις και άλλων γειτόνων. Το ανύπαρκτο θέμα των Τσάμηδων ανοίγουν και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο οι Αλβανοί, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά ότι έχει καταστεί πτυχή της εξωτερικής πολιτικής τους.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά στην Κορυτσά, δεν παρέλειψε να κάνει από τώρα νύξη στο θέμα των Τσάμηδων, που, όπως είπε, παραμένει μέχρι σήμερα ανοικτό. Η Αθήνα δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει αυστηρά τα Τίρανα ότι με αυτή τη στάση υπονομεύει ευθέως όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την ευρωπαϊκή της πορεία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.