ΣΧΟΛΙΟ

Το Πακιστάν, το ψευδοκράτος και το Ευρωκοινοβούλιο

Το Πακιστάν, το ψευδοκράτος και το Ευρωκοινοβούλιο, Γιώργος Λυκοκάπης

Το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Πακιστάν, το “αδελφό κράτος” της Τουρκίας, έφτασε και στην Ευρωβουλή, με την επιστολή που έστειλε στον Ζοζέπ Μπορέλ στις 15 Ιουλίου ο πρόεδρος της Ομάδας Παρακολούθησης του Συστήματος Γενικευμένων Δασμολογικών Προτιμήσεων και ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης.

Η επιστολή του ευρωβουλευτή συνυπογράφονταν (μεταξύ άλλων) από τους ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Λούκα Φούρλα και Λευτέρη Χριστοφόρου και τον ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη. Η επιστολή έθετε το ερώτημα στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ «ποια θα είναι η απάντηση της ΕΕ σε περίπτωση που το Πακιστάν αναγνωρίσει οποιαδήποτε κρατική οντότητα στο νησί της Κύπρου, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές επικαλούνταν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναφέρονται σε τουρκική κατοχή της Κύπρου και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «την κλιμάκωση των εντάσεων στα Βαρώσια», ζητώντας να εξεταστεί η συμμετοχή του Πακιστάν στο Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων της ΕΕ, σε περίπτωση που δεν ευθυγραμμιστεί η σύμμαχος της Τουρκίας με την διεθνή νομιμότητα. Η συμμετοχή του Πακιστάν στο Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων, απαλλάσσει από δασμούς τα πακιστανικά προϊόντα που εισάγονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δηλαδή, σαν μην φτάνει το μόνιμο “συγχωροχάρτι” που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία, προσφέρει και εμπορικές διευκολύνσεις σε έναν από τους κυριότερους συμμάχους της, που έχει επίσης ιστορικό υποστήριξης της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά των Χριστιανών και των γυναικών, όπως επισήμανε και ο κ. Φράγκος. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας κάλεσε τις γυναίκες να φορούν μαντίλα, «αν δεν θέλουν βιάζονται»!

Η στάση του Πακιστάν

Αφορμή για την επιστολή των ευρωβουλευτών υπήρξε η επίσκεψη κλιμακίου της πακιστανικής πρεσβείας της Τουρκίας στα Κατεχόμενα, με το επίμαχο tweet της πρεσβείας να αναφέρεται σε επίσκεψη στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», μία αναφορά που προανήγγειλε την επίσημη αναγνώριση του ψευδοκράτους, με το οποίο το Πακιστάν έχει στενούς στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς εδώ και δεκαετίες. Η αίσθηση ότι το Πακιστάν θα προχωρούσε σε μία τέτοια διπλωματική πρόκληση εις βάρος του Ελληνισμού, ορθώς κινητοποίησε τους Ευρωβουλευτές που έστειλαν την σχετική επιστολή στον Μπορέλ.

Την αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Πακιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, είχε προαναγγείλει σε πανηγυρικά του δημοσιεύματα ο τουρκικός τύπος, αλλά και ο ίδιος ο Ερντογάν, που είχε μιλήσει για «καλά νέα» πριν την επίσκεψη του στο ψευδοκράτος. Βέβαια τα “καλά νέα” αφορούσαν τελικώς το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και όχι την  αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Πακιστάν ή το Αζερμπαϊτζάν, αν και Αζέροι βουλευτές παρακολούθησαν την ομιλία του Ερντογάν στην ψευδοβουλή.

Σε δηλώσεις του στον τουρκικό τύπο, εκπρόσωπος της πρεσβείας του Πακιστάν είχε χαρακτηρίσει ως διαδικασία «ρουτίνας», την επίσκεψη του κλιμακίου της στα Κατεχόμενα. Κατ’ αυτόν αφορούσε αποκλειστικά τις «βίζες των Πακιστανών» που σπουδάζουν και εργάζονται στο ψευδοκράτος, αν και ο κατοχικός ηγέτης, υποδεχόμενος τους Πακιστανούς διπλωμάτες, ευχήθηκε «οι σχέσεις των δύο χωρών να προχωρήσουν περαιτέρω».

Πάντως το Πακιστάν, αν και προφανώς θα συνεχίσει τις “ορθάνοιχτες θύρες” του με το ψευδοκράτος, φαίνεται πως θα αποφύγει την επίσημη αναγνώριση του (η οποία συζητείται από την δεκαετία του ’80). Το σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον είναι πιο πολύπλοκο. Μία αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Πακιστάν θα εκληφθεί ως πρόκληση από τα αραβικά κράτη, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά το Ισλαμαμπάντ, όσο και αν είναι χολωμένο από τα ανοίγματα της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων προς τον ιστορικό του εχθρό, την Ινδία, ανοίγματα που έφτασαν στο σημείο να “προξενεύουν” τα Εμιράτα την ένταξη της Ινδίας στα τριμερή σχήματα συνεργασιών με Ελλάδα και Κύπρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx