ΑΝΑΛΥΣΗ

Το παρασκήνιο με τα ΜΟΕ στην Κύπρο στη σκιά του Ουκρανικού

Το παρασκήνιο με τα ΜΟΕ στην Κύπρο στη σκιά του Ουκρανικού

Η προσοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στο Ουκρανικό και ασφαλώς δεν θα αναμενόταν πως μέσα σε αυτό το κλίμα, το πολεμικό, και βρισκόμενοι ενώπιον μιας εξελισσόμενης κρίσης, θα ασχολούνταν και με το προτεινόμενο, ξαναζεσταμένο φαγητό της Λευκωσίας, τα ΜΟΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, έχει δηλώσει στο κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, από όσους αναμενόταν να ενεργοποιηθούν, μετατίθεται σε μεταγενέστερο στάδιο λόγω των εξελίξεων στο Ουκρανικό.

Είναι προφανές πως μπροστά σε ενδεχόμενο να γενικευθούν οι συγκρούσεις και με φόντο τις επιπτώσεις του πολέμου, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, είναι αναμενόμενο να μπουν στο ράφι ζητήματα, που βρίσκονται για καιρό σε ακινησία. Όπως είναι το Κυπριακό. Κάποια στιγμή, ο πόλεμος θα τελειώσει και η διεθνής κοινότητα θα ασχοληθεί και με άλλα ζητήματα. Στην περίπτωση της Κύπρου τι θα γίνει; Η κυπριακή κυβέρνηση έβαλε όλα τα αυγά της στο καλάθι των ΜΟΕ.

Ενός εργαλείου, πολυχρησιμοποιημένου, το οποίο ανασύρεται από το αρχείο, όταν υπάρχει παρατεταμένο αδιέξοδο. Πρόκειται για μια συνταγή, που δεν απέδωσε μέχρι σήμερα και η οποία αποπροσανατολίζει από τη λύση ενώ ενέχει κινδύνους. Πέραν από την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ενδέχεται να αποτελέσει και την τελική λύση, χωρίς να επιτευχθεί συνολική συμφωνία. Κοντολογίς, να μείνουν και να εδραιωθούν τα ΜΟΕ, είτε ως ενδιάμεση συμφωνία είτε ως ένα μεταβατικό στάδιο, που δεν θα προχωρήσει μέχρι το τέλος.

Υπάρχει, όμως και μια άλλη διάσταση, που είναι απόρροια και των όσων διαδραματίζονται στο Ουκρανικό. Κι αυτό αφορά τον αναβαθμισμένο ρόλο της κατοχικής Τουρκίας. Ο κ. Γιαννάκης Κασουλίδης είπε στις δηλώσεις του ότι ξενίζει τη Λευκωσία το ότι συνεχίζει να γίνεται ανεκτή η στάση της Άγκυρας έναντι των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η κατοχική δύναμη, όντας μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις. Το έχει, ανέφερε, καταγγείλει προς κάθε κατεύθυνση. Και; Το ζήτημα είναι πως από τη στιγμή που η στάση αυτή γίνεται ανεκτή, η Άγκυρα ενθαρρύνεται να συνεχίσει την… επιτήδεια ουδέτερη στάση της και κάποια στιγμή θα έλθει και η ώρα των ανταλλαγμάτων. Και στη λίστα των ανταλλαγμάτων ψηλά είναι μονίμως η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα.

ΜΟΕ στην Κύπρο

Αυτό είναι ένα δεδομένο, το οποίο προδικάζει η στάση των ΗΠΑ, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας. Το προδικάζει και το γεγονός ότι σπεύδουν ηγέτες χωρών και Οργανισμών να συναντήσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να τον συγχαρούν για τον ρόλο του ως “μεσολαβητή” στο ρωσο-ουκρανικό. Όλη αυτή η… κινητικότητα δεν γίνεται για… τουριστικούς λόγους, αλλά γεωστρατηγικούς. Σε μια περίοδο ανακατανομής ισχύος, σε μια νέα εποχή ψυχρού πολέμου, τα πάντα φαίνεται να αλλάζουν και θα είναι πιο “άγρια”.

Βεβαίως, στη Λευκωσία θεωρούν πως ο ρόλος της Τουρκίας ήταν πάντα σημαντικός και ότι δεν διαφοροποιείται σήμερα. Ο κ. Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε, στις ίδιες δηλώσεις, πως «ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας ήταν πάντα σημαντικός λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του μεγέθους της, αλλά και του ρόλου που επιχειρεί να διαδραματίσει σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο». Πρόσθεσε δε πως «δεν νομίζω όμως ότι ο ρόλος που διεκδικεί αυτή τη στιγμή στο Ουκρανικό της δίνει επιπρόσθετη αξία».

Η Άγκυρα εξαργυρώνει πάντα τον ρόλο και τη γεωστρατηγική της θέση. Το έπραξε και στο παρελθόν, κάτι που δεν γίνεται από την Κύπρο. Διαφορετικά προφανώς τα μεγέθη, προδήλως μικρότερη η σημασία της Λευκωσίας. Αλλά και η Κύπρος διαθέτει γεωγραφικά πλεονεκτήματα και προσφέρει γεωστρατηγικό βάθος, το οποίο αξιοποιούν τρίτες χώρες. Όπως, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, το Ισραήλ. Προσφέρονται όλες οι διευκολύνσεις, αλλά αυτές δεν συνδέονται με ένα πλαίσιο στο οποίο “όλοι θα κερδίζουν”.

Όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Μόλις τελειώσει ο πόλεμος, εκτονωθεί η κρίση, από τη Λευκωσία θα ξεκινήσει η ίδια μονότονη ιστορία. Θα απευθυνθεί σε αυτούς που θα προωθούσαν τα ΜΟΕ αλλά τώρα… κωλύονται, για να στραφούν προς την κατοχική δύναμη και να την… πείσουν να συζητήσει το πακέτο των μέτρων. Μέχρι να πάει το μήνυμα και να έλθει το χαμπάρι, η κατοχική δύναμη θα εφαρμόσει τους επεκτατικούς, ηγεμονικούς σχεδιασμούς της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx