ΑΠΟΨΗ

Το ψευδοκράτος ψάχνει αναγνώριση και ο ΟΗΕ δεν του κλείνει την πόρτα

Ράπισμα της Κίνας στην Τουρκία για το ψευδοκράτος

Το κατοχικό καθεστώς κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη προσχέδιο χωριστής συμφωνίας για την «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» – SOFA, κάνοντας ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Με την κίνηση αυτή προβαίνει σε μια ακόμη ενέργεια, ένα ακόμη βήμα για μια επιδίωξη των τελευταίων χρόνων για να συνάψει χωριστή συμφωνία για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα. Το ψευδοκράτος αναζητεί με κάθε τρόπο την αναγνώριση του.

Υπενθυμίζεται συναφώς όλα ξεκινούν από την  ενόχληση της Τουρκίας έγκειται πρωτίστως στο γεγονός ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στηρίζεται στο ψήφισμα 186/64, που «τσιμέντωσε» την  Κυπριακή Δημοκρατία μετά την τουρκοανταρσία. Κατάργηση ή εξουδετέρωση του ψηφίσματος, που είναι διαχρονικός στόχος της Άγκυρας ξεκινά με το ροκάνισμά του, που συστηματικά γίνεται εδώ και καιρό. Είναι ξεκάθαρο πως  η χωριστή συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή κινείται.

Η θέση της Τουρκίας είναι γνωστή. Πέραν τούτων προκύπτουν και μια σειρά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη.

  • Πρώτο, γιατί ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά συναντήθηκε με αξιωματούχο του κατοχικού καθεστώτος, τον «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου; Μια τέτοια συνάντηση συνιστά παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν επιτρέπει επαφές με την αποσχιστική οντότητα. Ο Ερτουγρούλογλου δηλώνει ότι εκπροσωπεί το κατοχικό καθεστώτος και με αυτήν την… ιδιότητα παρουσιάσθηκε.
  • Δεύτερον, γιατί ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αποδέχθηκε και παρέλαβε το έγγραφο του ψευδοκράτους; Η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο καθορίζεται το ψήφισμα 164 του 1964 και μόνο. Και για να αλλάξει πρέπει το θέμα να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το ψευδοκράτος

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι έδωσε ο ίδιος το προσχέδιο συμφωνία στον κ. Λακρουά, το οποίο τα Ηνωμένων Εθνών θα μελετήσουν και θα τους ενημερώσουν σχετικά σύντομα.

«Σύμφωνα με αυτές τις απαντήσεις, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να λάβουμε. Ως ‘’τδβκ’’ τους λέμε ξεκάθαρα ‘κοιτάξτε, για να ασκείτε τα καθήκοντά σας στα εδάφη της τδβκ αυτός που θα δώσει έγκριση δεν είναι η ε/κ κυβέρνηση. Εμείς είμαστε», είπε ο εκπρόσωπος της κατοχικής δύναμης και πρόσθεσε: «Ήμασταν φιλόξενοι όλα αυτά τα χρόνια, είπαμε καλοπροαίρετα ότι σας δεχόμαστε φιλοξενούμενους, το επιτρέψαμε, αλλά τώρα τελείωσε. Λόγω της πολιτικής δύο ισότιμων κρατών και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, δεν θα μπορούμε πλέον να παρέχουμε αυτή τη φιλοξενία και πρέπει να υπογράψετε ξεχωριστή συμφωνία μαζί μας».

Μετά τη Νέα Υόρκη ο  Ερτουγρούλογλου μετέβη στην Ουάσινγκτον και συζήτησε το θέμα της άρσης πώλησης όπλων προς την Κύπρο, εκφράζοντας την αντίθεση της τουρκικής πλευράς. Ανακοίνωση του «υπεξ» αναφέρει ότι ο  Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε με την Erika Olson, Αναπληρώτρια Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είχε επίσης συνάντηση με Τούρκους δημοσιογράφους με έδρα την Ουάσιγκτον και παρακάθισε σε δείπνο με τον Τούρκο Πρέσβη εκεί, Μουράτ Μαρτζιάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι