ΕΘΝΙΚΑ

Το “Τσεσμέ” για έρευνες στο Αιγαίο – Μηχανισμός πρόκλησης κρίσης

Το "Τσεσμέ" στο παιχνίδι πρόκλησης κρίσης – Κινείται για υδρογραφικές έρευνες στο κέντρο του Αιγαίου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Συνεχίζει να ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο η Άγκυρα  και να δημιουργεί κλίμα για εντάσεις ακόμα και κρίση , καθώς μετά την αποστολή του ερευνητικού «Γιουνούς» στη καρδιά του Αρχιπελάγους και τα μπαράζ υπερπτήσεων , με νέα παράνομη Navtex από το σταθμό της Σμύρνης, στέλνει το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ για υδρογραφικές έρευνες σε δύο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.

Το θέμα πάντως είναι ότι ο Ερντογάν εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μοχλούς / εργαλεία πρόκλησης κρίσης στο Αιγαίο και αυτά είναι τα ερευνητικά και τα υδατογραφικά που στέλνει στη καρδιά του Αιγαίου. Μόλις 24 ώρες μετά την ολοκλήρωση της «αποστολής» του «Γιουνούς», μπαίνει στη καρδιά του Αιγαίου αιφνιδιαστικά και με παράνομη Navtex Τσεσμέ για πολυήμερες υδρογραφικές έρευνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με δήλωση του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»  καλεί τους Συμμάχους να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας και αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά επισημαίνει ότι είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χωράς μας. «Αντιδρούμε με σύνεση και ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμαστε από την πέραν του Αιγαίου ακραία ρητορική. Επιλέγουμε εμείς τον τρόπο και τον χρόνο που θα απαντήσουμε. Είναι προφανές ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας» επισημαίνει ο κ. Δένδιας και κάνοντας αναφορά στην επικείμενη εισβολή στην Συρία αλλά και στην τουρκική αντίδραση στην ένταξη της Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ τονίζει ότι πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι