ΑΠΟΨΗ

Το ταξίδι του Τατάρ στη Νέα Υόρκη και το ατόπημα του Γκουτέρες

Το ταξίδι του Τατάρ στη Νέα Υόρκη και το ατόπημα του Γκουτέρες, ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
epa08821912 A handout photo made available by the Turkish President Press office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Turkish Cyprus President Ersin Tatar (R) during a welcome ceremony at the Ercan Airport in the Turkish-administered northern part of the divided capital Nicosia, Cyprus, 15 November 2020. Erdogan visit to Turkish Cyprus is to mark the 37th anniversary of the Turkish Cyprus. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Αύριο στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Αυτή η συνάντηση διευθετήθηκε επειδή ο Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού είδε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες την 21η Μαρτίου. Και στα πλαίσια των “ίσων αποστάσεων”, ο εγκάθετος της κατοχικής δύναμης ζήτησε συνάντηση, με τον κ. Γκουτέρες να τη διευθετεί. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι ποιο αποτέλεσμα θα έχει αυτή η συνάντηση. Εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Ο Τατάρ έχει προκαταβολικά ξεκαθαρίσει πώς θα προσέλθει στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα για να του επαναλάβει τα γνωστά, ακραία και παράλογα, που προτάσσει η Τουρκία.

Οι δηλώσεις Τατάρ

Σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Κίπρις”, με την ευκαιρία του ταξιδιού και της επίσκεψης, ο Τατάρ είπε και τα εξής: «Έχει πλέον εδραιωθεί το ίσο κυριαρχικό δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού. Με την στήριξη της Τουρκίας, αυτή η εθνική πολιτική έχει έρθει σε ένα σημείο. Να μην περιμένουν να παραδοθούμε με πιέσεις. Αυτός ο λαός δεν είναι μόνος. Πίσω του υπάρχει το κράτος της Τουρκίας. […] Έχουμε χρέος σε όσους έδωσαν την ψυχή τους, τη ζωή τους σε αυτή την υπόθεση. Αν θα υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, το κράτος μας θα είναι ένα μέρος της. Θα στηρίξουμε μέχρι τέλους το κράτος και την κυριαρχία».

Ο Τατάρ υπογράμμισε τη σημασία των εγγυήσεων της Τουρκίας και της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και διερωτήθηκε ποιος έλεγε ότι θα γίνονταν αυτά που γίνονται σήμερα στην Ουκρανία.

«Αν φύγει η Τουρκία, αν φύγει ο τουρκικός στρατός, τότε κανείς δεν θα μπορεί να έρθει εδώ. Για τον λόγο αυτό, η παρουσία του στρατού και οι εγγυήσεις είναι ασφάλεια τόσο για εμάς όσο και για τους Ελληνοκύπριους», υποστήριξε (μετάφραση: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Ποια θα είναι η απάντηση στον Τατάρ;

Είπε πολλά και διάφορα στη συνέντευξη. Κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και έψαλε τους γνωστούς αμανέδες του. Το ζητούμενο δεν είναι τι θα πει ο Τατάρ, αλλά πώς θα του απαντήσει ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού. Δεν μπορεί ο κ. Γκουτέρες απλά να ακούσει. Ούτε μπορεί με βάση τους όρους εντολής του και τις αποφάσεις του Οργανισμού που είναι επικεφαλής να συζητά λύση δυο κρατών στην Κύπρο. Το γεγονός ότι στη τελευταία Διάσκεψη της Γενεύης επέτρεψε στην τουρκική πλευρά να παρουσιάσει τη θέση της για δυο κράτη ήταν μεγάλο ατόπημα.

Εν αναμονή του ταξιδιού και της συνάντησης, που ο Τατάρ “έκαψε” πριν καν ανέβει στο αεροσκάφος για να μεταβεί στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx