Το θράσος της Τουρκάλας συνταγματάρχου Ναντιντέ Σιεμπνέμ Ακτόπ

Το θράσος της Τουρκάλας συνταγματάρχου Ναντιντέ Σιεμπνέμ Ακτόπ, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι εταιρείες-κολοσσοί στα ενεργειακά αναστέλλουν τις δραστηριότητες τους, η Τουρκία, παρουσιάζεται αποφασισμένη να συνεχίσει. Και ενώ, λοιπόν, διεθνείς εταιρείες αναθεωρούν το ενεργειακό τους πρόγραμμα και λόγω της πανδημίας αλλά πρωτίστως για οικονομικούς λόγους, η Τουρκία έχει προδήλως άλλες προτεραιότητες. Είναι σαφές ότι η κατοχική δύναμη επενδύει πολιτικά και γεωστρατηγικά στο πεδίο της ενέργειας, κυρίως στον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου.

Είναι συνεπώς σαφές πως οι παράνομες δραστηριότητες της Άγκυρας συνδέονται πρωτίστως με τις προσπάθειες εφαρμογής του μεγαλεπήβολου… οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Όλες οι κινήσεις, που δεν επηρεάζονται και δεν καθορίζονται από την κρίση, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης λόγω πανδημίας, έχουν, για την Άγκυρα γεωπολιτικό χαρακτήρα.
Η διευθύντρια του τμήματος Τύπου και δημοσίων σχέσεων του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Αντισυνταγματάρχης Ναντιντέ Σιεμπνέμ Ακτόπ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο με αφορμή και την κάθοδο του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ:

«Δίνεται στήριξη από αέρα και δια θαλάσσης στα ερευνητικά μας πλοία «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» και «Ορουτς Ρέις» καθώς και στα γεωτρύπανα μας «Φατίχ» και «Γιαβούζ», που συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους στην Ανατολική Μεσόγειο στα πλαίσια των νόμιμων δικαιωμάτων μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο οι φρεγάτες και οι άκατοι μας στο Αιγαίο πραγματοποίησαν με επιτυχία βολές δια θαλάσσης και ξηράς και τα υποβρύχιά μας στην Μεσόγειο πραγματοποίησαν με επιτυχία βολές τορπίλης»( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Κυπριακής Δημοκρατίας).

«Ασκήσεις ετοιμότητας» λέει η Ακτόπ

Περαιτέρω, η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε, πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘’ΤΔΒΚ’’στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζοντας την ειρήνη και ασφάλεια στο πλαίσιο των συμφωνιών συμμαχίας και διεθνών εγγυήσεων στην Κύπρο». Η επίκληση του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης από τον κατοχική δύναμη, συνιστά, τουρκικό θράσος.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, οι ναυτικές τους δυνάμεις συνεχίζουν απρόσκοπτα τις «ασκήσεις ετοιμότητας για επιχειρήσεις» και επιπλέον, τα αεροσκάφη της πολεμικής τους αεροπορίας πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις με τα πλοία των ναυτικών τους δυνάμεων στη Μεσόγειο σε συνθήκες μέρας και νύχτας.

Συνεπώς, χωρίς ψευδαισθήσεις και επιδερμικές προσεγγίσεις, θα πρέπει να αξιολογηθούν οι τουρκικές ενέργειες και να υπάρξει αντίδραση από Ελλάδα και Κύπρο. Το «Γιαβούζ» δεν βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ για… κρουαζιέρα, αλλά η παρουσία του εκφράζει στην πράξη τις επεκτατικές βλέψεις της κατοχικής Τουρκίας. Είτε αυτές οι κινήσεις αποτρέπονται είτε αφήνονται διά της παθητικής στάσης στην εδραίωσης των νέων τετελεσμένων, που επιχειρεί να επιβάλλει η κατοχική Τουρκία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι