Το Βερολίνο πιέζει την Αθήνα να τα βρει με την Άγκυρα - Η αμφίσημη απάντηση Δένδια

Καπούτσης Χρήστος
3550
Το Βερολίνο πιέζει την Αθήνα να τα βρει με την Άγκυρα - Η αμφίσημη απάντηση απάντηση Δένδια, Χρήστος Καπούτσης

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι, δίνουν και το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι δύο υπουργοί στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ασχολήθηκαν με ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, το μεταναστευτικό και η προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Ειδικότερα, για το μεταναστευτικό, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας, συμφώνησαν, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, ότι θα πρέπει να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις προς την Άγκυρα, ώστε να εφαρμόσει την Συμφωνία Τουρκίας–ΕΕ για το προσφυγικό. Μικρή "διαφωνία" στο είδος των πιέσεων που θα πρέπει να ασκηθεί στην Άγκυρα. Ο Γερμανός Υπουργός ήταν πιο συγκρατημένος.

Όμως, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας, συμφώνησαν ότι, ανησυχία προκαλούν, οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές από το τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, αλλά και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αναγκαστεί να «ανοίξει τις πόρτες της και να πάνε όπου θέλουν», εάν δεν λάβει περισσότερη υποστήριξη από την Ευρώπη για την περίθαλψη των προσφύγων και τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" στη βόρεια Συρία.

Υπενθυμίζουμε ότι, η ΕΕ έχει εκταμιεύσει περί τα 2,6 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, από τα 6 δισ. που προέβλεπε η κοινή δήλωση έως το τέλος του 2019. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην κοινή συνέντευξη τύπου είπε: «τα κύματα των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών έχουν εκ νέου προσλάβει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εποικοδομητική στάση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα. Οι απόψεις μας συμπίπτουν στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο παγκόσμιο και ότι γι’ αυτό το φαινόμενο απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, τόσο των αιτιών, όσο και των συνεπειών. Και βέβαια, χρειάζεται αλληλεγγύη προς τα κράτη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος».

Δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, όπως και ο Νίκος Δένδιας, απέφυγε να αναφερθεί, στην ευθύνη της Τουρκίας, για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ουσιαστικά, δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά, για την αξιοποίηση του μεταναστευτικού, από το σύστημα εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν, ως μέσο πολιτικής πίεσης κυρίως προς την Ελλάδα, αλλά και οικονομικού εκβιασμού προς την ΕΕ.

Όπως μας πληροφόρησαν συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογό του, για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μάλιστα, ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Δένδια-Μάας, η Τουρκία εξέδωσε και νέα Navtex με την οποία, αφού αγνοεί το Καστελόριζο, δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια έκταση στην Ανατ. Μεσόγειο, για συνέχιση της ωκεανογραφικής και κλιματολογικής μελέτης που διενεργεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Μπιλίμ 2".

Στις δηλώσεις του, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας όχι μόνο δεν συμμερίστηκε τις απόψεις του Έλληνα ομόλογό του για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, άλλα ενθάρρυνε τον κ. Δένδια, να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος των Αθηνών με την Άγκυρα.

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε "σφαιρικά" και γενικόλογα, δηλαδή διπλωματικά και ανούσια, επισημαίνοντας: «Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απολύτως με ό,τι είπε προηγουμένως ο Γερμανός υπουργός των Εξωτερικών (σ.σ. διάλογος με την Τουρκία). Για να υπάρξουν συνομιλίες χρειάζεται πάντοτε αποκλιμάκωση. Λυπούμαι όμως να πω ότι η Τουρκία δεν βοηθά. Συζητήσαμε για την επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της ΕΕ (σ.σ. ποια είναι συγκεκριμένα;), η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της».

"Πρέσπες" και γερμανικές αποζημιώσεις

Επίσης οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας, συζήτησαν διεξοδικά το θέμα, της προοπτικής ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ., που περιλαμβάνει και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Είναι γνωστό, ότι η Γερμανία είναι ανυποχώρητα υπέρ της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας, πρόσφατα, την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, δήλωσε, ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί και θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην δήλωσή του στο Βερολίνο, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Η χώρα μου, το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ήταν πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, υπό την απαρέγκλιτη, βεβαίως, προϋπόθεση της πλήρωσης των κριτηρίων και της αιρεσιμότητας - κανόνες που άλλωστε ίσχυσαν και ισχύουν για όλους μας».

Και η συνέντευξη τύπου των Δένδια και Μαας, ολοκληρώθηκε, με την απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν συζήτησαν το ζήτημα των πολεμικών γερμανικών επανορθώσεων. Ο Νίκος Δένδιας είπε: «η Γερμανία είναι μία φίλη χώρα της Ελλάδος και σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Δεν είναι απολύτως απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα τα πράγματα. Υπάρχουν σημεία, στα οποία υπάρχουν διαφωνίες. Όμως, αυτές οι διαφωνίες δεν πρόκειται να δηλητηριάσουν την σχέση μας. Θα είναι ένα τμήμα των σχέσεων μας, το οποίο θα το συζητάμε. Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω από την πλευρά της Ελλάδος την βεβαία πεποίθηση ότι στο τέλος και αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί με τον τρόπο που είναι σωστό να επιλυθεί».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.