ΕΘΝΙΚΑ

Το ξανασκέπτονται για Eastmed οι ΗΠΑ

Το ξανασκέπτονται για Eastmed οι ΗΠΑ
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο, φαίνεται να οδηγεί πρωτίστως τις ΗΠΑ σε “δεύτερες σκέψεις” για τον αγωγό Eastmed  που θα μετέφερε φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Ένα non paper του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών – πριν την εισβολή στην Ουκρανία – χαρακτήριζε το έργο ως μη βιώσιμο οικονομικά με αποτέλεσμα να “παγώσουν” οι διαδικασίες.

Πάντως ο βοηθός γραμματέας για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρ. Andrew Light, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed σημείωσε: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα τα δούμε όλα με φρέσκια ματιά» Η τοποθέτηση του δρ. Light έγινε στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή τόσο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια όσο και για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Δεν έχουμε μόνο την πράσινη μετάβαση, αλλά και την μετάβαση μακριά από τη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι η μόνη εναλλακτική για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και των πιθανών στην Ελλάδα. Τόνισε πως όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για τον αγωγό Eastmed επιβεβαιώνουν ότι το έργο είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο, κάτι που ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ υπενθύμισε ότι έχει ενταχθεί στην λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ.

Eastmed

Ο κ. Μανιάτης εκτίμησε ότι «αν φερθούμε έξυπνα» τα επόμενα χρόνια μπορούμε να δούμε στην Ανατολική Μεσόγειο ένα καλύτερο μέλλον, ασφαλέστερο και ειρηνικό, με καλύτερες διμερείς και τριμερείς σχέσεις ανάμεσα σε όλες τις χώρες της περιοχής. Πρότεινε την αναβάθμιση της Ουάσιγκτον στο σχήμα συνεργασίας 3+1 που υπάρχει σήμερα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ αφενός και ΗΠΑ αφετέρου ενώ εισηγήθηκε μακροχρόνια συμβόλαια στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ ώστε να υπάρχει περισσότερη σταθερότητα, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές στην Ευρώπη.

  Απόρρητο πρακτικό: Οι ενισχύσεις που δεν έφθασαν ποτέ στην Κύπρο το 1974

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι με την υποστήριξη των ΗΠΑ υλοποιήθηκε σειρά έργων και σχεδιάζονται νέα που συμβάλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της περιοχής των Βαλκανίων και αναδεικνύουν τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, Ελλάδας – Βουλγαρίας που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα, η διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία, ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο κ.α

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι