Μηνύματα Οκτάι από τα Κατεχόμενα – Έξοδος του νέου γεωτρύπανου
20/07/2022Τον Αύγουστο θα ξεκινήσει εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Στις αρχές Ιουλίου, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ επισκέφθηκε το λιμάνι στο οποίο γίνονται οι εργασίες επισκευής του “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”, στην περιοχή της Μερσίνης, όπου εκτός των άλλων το πλοίο έχει βαφεί στα χρώματα της τουρκικής σημαίας. Ο Ντονμέζ δεν είναι προσδιορίσει το σημείο όπου θα επιχειρήσει γεωτρήσεις.
Το γεωτρύπανο “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν” έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο που διαθέτει η Τουρκία. Το νέο γεωτρύπανο έχει πιο προηγμένη τεχνολογία από τα πλοία 6ης γενιάς, τα οποία διαθέτουν ικανότητα θαλάσσιων γεωτρήσεων υπό πολύ υψηλή πίεση σε βάθος 12.000 μέτρων. Τα 7ης γενιάς θα μπορούν να κάνουν γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος. Τα πεδία ενδιαφέροντος σύμφωνα με την τουρκική εταιρεία υδρογονανθράκων ΤΡΑΟ θα καθοριστούν εντός των επόμενων ημερών και θα γίνει η τελική αξιολόγηση με βάση τα στοιχεία των σεισμογραφικών ερευνών.
#BREAKING Türkiye's new drill ship to launch operations in Mediterranean next month, country's vice president announces
— Anadolu English (@anadoluagency) July 20, 2022
O Οκτάι έκανε τις δηλώσεις στα Κατεχόμενα, όπου είχε πάει για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στη “λύση δύο κρατών” που προτείνει η Άγκυρα και υποστηρίζει ο Τατάρ, αλλά και στο σχέδιο “αξιοποίησης των Βαρωσίων”. Ο Οκτάι είπε ότι συνεχίζεται κανονικά, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική καθώς οι εργασίες γίνονται αργά λόγω των διεθνών αντιδράσεων αλλά και της επιφυλακτικότητας που έχουν τα σχέδια στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Και μήνυμα Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα για την επέτειο της εισβολής κάνει λόγο για «δίκαιο αγώνα που θα συνεχιστεί»: Οι Τουρκοκύπριοι ανέφερε ο Ερντογάν «πέτυχαν ένα περιβάλλον ειρήνης και ελευθερίας, που έθαψε για πάντα την προσπάθεια καταστροφής των δικαιωμάτων, του νόμου, της ύπαρξης και της κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού, τον κυρίαρχο, ισότιμο και κοινό ιδιοκτήτη του νησιού και συγχαίρω όλο τον τουρκοκυπριακό λαό με τα πιο εγκάρδια αισθήματά μου». Και στη συνέχεια αναφέρει:
»Ο τουρκοκυπριακός λαός, που έχει αποδείξει πάντα τη δέσμευσή του στην ειρήνη και την επίλυση σε όλη την ιστορική διαδικασία, έχει δείξει με κάθε ευκαιρία ότι έχει τη δύναμη και τη θέληση να ξεπεράσει κάθε είδους προκλήσεις, με συνείδηση ενότητας και αλληλεγγύης και την αποφασιστικότητά του για την προστασία του νόμου, παρά τους νομικούς και απάνθρωπους περιορισμούς στους οποίους έχουν υποβληθεί. Η επίτευξη μόνιμης λύσης θα είναι δυνατή με ένα πλαίσιο βασισμένο στην πραγματικότητα επί του εδάφους.
»Υπό το πρίσμα της κοινής ιστορικής εμπειρίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο θα είναι δυνατή μόνο με ένα πλαίσιο βασισμένο στην πραγματικότητα. Με αυτήν την κατανόηση, εκφράζουμε για άλλη μια φορά την πλήρη υποστήριξή μας στο όραμα λύσης που παρουσιάστηκε στη Γενεύη πέρυσι από τα κράτη, το οποίο στοχεύει πρωτίστως στην καταγραφή της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού και στη συνέχεια στη διαπραγμάτευση μοντέλων συνεργασίας μεταξύ των δύο πολιτειών στο Νησί.
»Η Τουρκία υποστηρίζει τις προτάσεις για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί με τρόπο που θα ωφελήσει και τους δύο λαούς. Επιπλέον, η επίτευξη λύσης στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού θα συμβάλει όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».