ΑΝΑΛΥΣΗ

Τουλάχιστον είπαν στον Ερντογάν ότι στην ΕΕ είναι και η Κύπρος

Τουλάχιστον είπαν στον Ερντογάν ότι στην ΕΕ είναι και η Κύπρος, Κώστας Βενιζέλος
EPA/NECATI SAVAS

Το χαρτί των ευρωτουρκικών και οι παρεμβάσεις Γερμανίας και Γαλλίας προς την κατοχική δύναμη. Η Άγκυρα… γυροφέρνει την ΕΕ και η Ένωση θέλει την προσέγγιση, αλλά υπάρχει στην εξίσωση και η Κύπρος.

Είναι σαφές πως για οικονομικούς πρωτίστως λόγους, η κατοχική Τουρκία επιδιώκει διακαώς την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών κινείται στα 206 δισεκατομμύρια ευρώ και στην περίπτωση αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης, θα κυμαίνεται πέριξ των 400 δισ. ευρώ ετησίως.

Το θέμα αυτό ήγειρε o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της τελευταίας στην Άγκυρα, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία. Παράλληλα, η Άγκυρα επιμένει πιεστικά στη φιλελευθεροποίηση της βίζας αλλά και σε διάλογο υψηλού επιπέδου για τα ενεργειακά. Οι τουρκικές αξιώσεις περνούν, ωστόσο, από τη Λευκωσία κι αυτό το ξεκαθαρίζουν οι Βρυξέλλες και το γνωρίζει το καθεστώς Ερντογάν.

Και η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ…

Η διασύνδεση ευρωτουρκικών και Κυπριακού που επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στον κεφάλαιο περί Διεύρυνσης), επιτρέπει περιθώρια διαχείρισης από την πλευρά της Λευκωσίας, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των προσπαθειών επαναπροσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κατοχική Τουρκία. Η κ. Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν ξεκαθάρισε στην κατοχική πλευρά ότι όλες οι συζητήσεις, τα βήματα προσέγγισης, η ικανοποίηση αιτημάτων της Άγκυρας, δεν μπορούν να γίνουν όταν, για παράδειγμα, δηλώνεται από τουρκικής πλευράς ότι δεν αναγνωρίζεται ένα κράτος-μέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία. Τα κράτη-μέλη είναι 27, φέρεται να έχει υπενθυμίσει η Πρόεδρος της Κομισιόν στον Τούρκο Πρόεδρο, που δεν φαίνεται να έχει απαντήσει στην υπόδειξη αυτή της Ευρωπαίας αξιωματούχου.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν έχει εντάξει πλέον το Κυπριακό στο πεδίο ευθύνης του Γραφείου της, ξεχωρίζοντας το από άλλα συναφή ζητήματα, που αφορούν την Κύπρο και τα οποία περιλαμβάνονται στην αρμοδιότητα άλλων Επιτρόπων. Είναι δε θέμα χρόνου η ανακοίνωση απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Γερμανικό κανάλι προς Ερντογάν

Στην εξίσωση των προσπαθειών μπαίνουν παράλληλα και άλλοι παίκτες της Ε.Ε. Παρεμβάσεις προς την Άγκυρα κάνουν τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι στο ψηλότερο επίπεδο. Ο καγκελάριος Σολτς εδώ και καιρό, μετά από συζητήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είχε συζητήσει με τον Ερντογάν το Κυπριακό και ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο, πρώτα να συναινέσει στο διορισμό της κ. Ολγκίν στη συνέχεια να στείλει τον Ταλάτ στο δείπνο του Γενικού Γραμματέα τον περασμένο Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη. Το ίδιο έπραξε και ο Εμμανουέλ Μακρόν. Περισσότερα κανάλια με τον Ερντογάν φαίνεται να έχει, ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος.

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί τις κινήσεις αυτές προς τη σωστή κατεύθυνση όχι όμως αρκετές για να συναινέσει σε μεγάλες αξιώσεις της Άγκυρας στα ευρωτουρκικά. Σημειώνεται δε ότι στα Συμπεράσματα γίνεται αναφορά στα πρόσφατα βήματα που αποφασίστηκαν στη βάση της σταδιακής, αναλογικής και αναστρέψιμης προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Τουρκίας, καθώς και στους τομείς συνεργασίας που παραμένουν σε ισχύ σύμφωνα με τις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που τίθενται υπό την αίρεση της εποικοδομητικής εμπλοκής της Τουρκίας. Συνεπώς, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, τα όποια βήματα γίνονται από την Ένωση προς την Τουρκία θα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά της και έναντι της Κύπρου.

Είναι σαφές πως το Κυπριακό δεν υπάρχει διάθεση από τουρκικής πλευράς να αλλάξει στάση, επιμένει σε λύση δυο κρατών, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από ένα ενδεχομένως παράγοντα: Το πόσο θέλει η Άγκυρα να προσεγγίσει την Ένωση. Είναι σαφές πως η Λευκωσία μέσα από τις συζητήσεις, προηγούμενες αποφάσεις, τα έγγραφα της Ε.Ε., έχει αποκλείσει κάθε αυτοματοποίηση σε σχέση με τα βήματα της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Ποιος είναι το κλειδί

Το ζητούμενο είναι να γίνουν κινήσεις στο Κυπριακό. Το να συγκληθεί, για παράδειγμα, μια άτυπη Πενταμερής χωρίς να έχει αποτέλεσμα, τούτο δεν σημαίνει πως θα πρέπει η Άγκυρα, επειδή συμμετείχε ή δεν την απέτρεψε, να πάρει δώρα. Αυτό, εξ όσων ανέφερε αρμόδια πηγή, είναι ξεκάθαρο πως όταν γίνεται λόγος για βήματα, αυτά θα πρέπει να είναι ουσιαστικά.

Είναι σαφές πως ο Ερντογάν μετά και τα όσα διαδραματίσθηκαν και διαδραματίζονται στη Συρία αισθάνεται ενισχυμένος και αναβαθμισμένος. Ευρωπαίοι εταίροι μας θεωρούν ότι η Άγκυρα είναι το “κλειδί” στην περιοχή. Γι αυτό και λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα όσα λέγονται από την Τουρκία, που σιγά- σιγά θα διευρύνει την παρουσία στη Συρία. Ο Ερντογάν και ο Φιντάν εξηγούν την κατάσταση, θέτουν ζητήματα ενώ εισέπραξαν και ένα νέο οικονομικό πακέτο για τη Συρία. Το πώς και γιατί είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να εξηγηθεί από ευρωπαϊκής πλευράς καθώς ουσιαστικά χρηματοδοτείται ο ταραχοποιός και εμπρηστής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Κι εμείς οι Έλληνες τής Ελλάδος καί όχι μόνον οι αδελφοί μας οι Έλληνες τής Κύπρου, έχουμε βεβαίως λόγον μέσα στήν ΕΕ σχετικά με έναν εχθρικών διαθέσεων αναθεωρητήν καί ταραχοποιόν γείτονα, με διακηρυγμένες αναθεωρητικές προθέσεις…!!! Μόνον οι αθεράπευτα αφελείς ή οι στρουθοκαμηλίζοντες πείθουν τον εαυτόν τους ότι δήθεν αυτό δεν… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx