Τουρκοκύπριοι αποκαλύπτουν το πλιάτσικο των ελληνικών περιουσιών στα Κατεχόμενα
18/12/2024Ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα είναι κομμάτι του πάζλ ενός σχεδίου τουρκοποίησης της κατεχόμενης Κύπρου και συνιστά έγκλημα πολέμου, που συντελείται εδώ και 50 χρόνια από την Τουρκία.
Όσοι εμπλέκονται στο σφετερισμό περιουσιών, εκείνοι δηλαδή οι οποίοι παρανόμως αγοράζουν, πωλούν και χρησιμοποιούν ελληνοκυπριακές περιουσίες είναι εξίσου ένοχοι. Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδιώξει σφετεριστές, έστω και πενήντα χρόνια μετά, συνιστά μια σημαντική εξέλιξη και κτυπά καμπανάκι σε όσους εμπλέκονται (ακόμη και τους Ελληνοκύπριους), ότι κάποια στιγμή θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Στις 11 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τα ζητήματα αυτά, η οποία μπορεί να καταστεί χρήσιμη για τη συνέχεια. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, σε οπτικογραφημένη ομιλία του, έθεσε το πλαίσιο κινήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαμήνυσε πώς θα γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε «οποιοσδήποτε εμπλέκεται σε αυτή τη δραστηριότητα να γνωρίζει ότι θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου».
Στη εκδήλωση έγιναν δυο παρεμβάσεις από Τουρκοκύπριους, οι οποίοι με θάρρος και τόλμη κατάγγειλαν την κατοχική δύναμη. Ο δημοσιογράφος, Αζίζ Σαχ, ο οποίος ζει και εργάζεται στα κατεχόμενα, ανέφερε ευθέως ότι η Τουρκία για να διαιωνίσει την κατοχή, έχει διαπράξει συστηματικά εγκλήματα σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης και το Καταστατικό της Ρώμης. «Το πρώτο από αυτά τα εγκλήματα είναι το έγκλημα του εξαναγκαστικού εκτοπισμού και της μεταφοράς πληθυσμών εποίκων», είπε. Το δεύτερο, ανέφερε, είναι «το έγκλημα της παράνομης και αυθαίρετης καταστροφής και κατάσχεσης περιουσίας».
Μαφία και σφετερισμός περιουσιών
Ο Αζίζ Σαχ εμβάθυνε, έπιασε το νήμα και το ξετύλιξε. Συνέδεσε τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα με τον υπόκοσμο, τον οποίο με βάση και παλαιότερη έρευνα μας, συγκαλύπτει τόσο η Άγκυρα όσο και η αποσχιστική οντότητα. Υπάρχουν, συνεπώς, δυο άλλοι πυλώνες του σφετερισμού: Ξέπλυμα χρήματος, που ορίζεται ως διεθνικό οργανωμένο έγκλημα, και διείσδυση σε νόμιμες επιχειρήσεις για ξέπλυμα χρήματος. Και τα δύο συνδέονται ευθέως με τον σφετερισμό γης. Η οικοδόμηση επί σφετερισμένης γης αποτελεί, σύμφωνα με τα όσα είπε, μέρος του κύκλου διακίνηση ναρκωτικών-ξέπλυμα χρήματος. Το ψευδοκράτος ήταν και είναι ένα πλυντήριο για την Άγκυρα κι αυτό το επιβεβαιώνουν πολλά και διαφορετικά περιστατικά και επεισόδια.
Ο δεύτερος Τουρκοκύπριος ομιλητής ήταν ο Οζ Καραχάν, Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων, ο οποίος λόγω της δράσης του δεν μπορεί να μεταβεί στα κατεχόμενα. Έχει πολλές φορές καταγγείλει την κατοχική δύναμη για εγκλήματα. Έχει δημοσιοποιήσει στο παρελθόν και ονόματα σφετεριστών. Αναφέρθηκε στην εξόντωση του γηγενούς πληθυσμού και στον σφετερισμό της γης τους. Αυτό είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας γνωστό ως εποικιστική αποικιοκρατία, ανέφερε.
Τα όσα είπαν οι δυο Τουρκοκύπριοι είναι σημαντικά καθώς ήταν τεκμηριωμένα. Αναφέρθηκαν με συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία είναι προς αξιοποίηση. Είναι προφανές πως η Τουρκία έπαιξε και παίζει με το χρόνο. Ροκάνισε το χρόνο επιβάλλοντας νέα τετελεσμένα. Η αποσχιστική οντότητα, οι εγκάθετοι της, ενίοτε και του «προοδευτικού» χώρου, χρησιμοποιήθηκαν για να «νομιμοποιήσουν» σε κάποιο βαθμό το παράνομο καθεστώς.
Θέλουν ανάπτυξη με κλεμμένη γη
Οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, με τη μορφή των λαφύρων πολέμου, δόθηκαν αμέσως μετά την εισβολή στους Τουρκοκύπριους, που μετακινήθηκαν στα εδάφη που έλεγξε ο κατοχικός στρατός. Έδιναν στο κατοχικό καθεστώς τους τίτλους ιδιοκτησίας που είχαν στις ελεύθερες περιοχές και τους «παραχωρείτο» ανάλογη περιουσία. Μετά, οι… αναξιοποίητες περιουσίες πωλήθηκαν σε ξένους για αναπτύξεις. Πωλήσεις έκαναν και Τουρκοκύπριοι, ως να είναι δικές τους οι περιουσίες. Περιουσίες άλλαξαν πολλά χέρια, περιπλέκοντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερο το περιουσιακό ζήτημα.
Αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση και αποδίδει είναι να σταματήσει το σφετερισμό και να προκαλέσει αναταράξεις στην κατοχική πλευρά. Φωνάζουν στα κατεχόμενα επειδή επηρεάζεται η οικονομία τους, η οποία αναπτύσσεται με κλεμμένες περιουσίες. Φωνάζουν γιατί επηρεάσθηκε η οικοδομική βιομηχανία. Εάν το ζητούμενο είναι η λύση, τότε αυτή απομακρύνεται όσο στα κατεχόμενα ανενόχλητα νέμονται κλεμμένες περιουσίες και οι γκαουλάϊτερ της κατοχικής δύναμης συμπεριφέρονται ως να είναι χωριστή οντότητα, μη αναγνωρισμένου κράτους.