Του φταίνε όλα του Ερντογάν
13/10/2021Κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, με τον Ερντογάν να δείχνει ιδιαίτερα εκνευρισμένος με την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ που υπογράφουν την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. ‘Έτσι, μετά τις “κορώνες” για νέο casus belli, απειλεί ανοιχτά με γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές δυνητικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, υπό την πίεση και της τουρκικής αντιπολίτευσης, δημοσιεύει και σχετικούς χάρτες.
Πρόκειται για χάρτες που αγνοούν πλήρως την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τον καθορισμό ΑΟΖ και θαλάσσιων ζωνών, καθώς εμφανίζουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι την Κάσο και τη Ρόδο, αλλά και στα έξι μίλια από την Πάφο, περιλαμβάνοντας όλη την περιοχή του …ορίζεται στο παράνομο και καταδικασμένο από διεθνείς οργανισμούς και παγκόσμιους παίκτες τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η δημοσιοποίηση των προκλητικών χαρτών συνοδεύεται από το γενικό μήνυμα «συνεχίζουμε κανονικά στη Γαλάζια Πατρίδα», καθώς και διευκρινίσεις ότι, για λογαριασμό της εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) και των δραστηριοτήτων γεώτρησης, τα σκάφη Ορούτς Ρέις στη Μεσόγειο και Μπάρμπαρος στη Μαύρη Θάλασσα, τα γεωτρύπανα Φατίχ και Κανουνί, αλλά και το πλοίο Denar-2 συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους υπό τη συνοδεία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της τουρκικής Αεροπορίας.
Εκνευρισμένος ο Ερντογάν
Εμφανίζει μάλιστα και χάρτη που απεικονίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα στη βάση της συμφωνίας που είχε υπογράψει η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2011 και κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2020. Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί έντονες επικρίσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση Ερντογάν, επειδή το Ορούτς Ρέις έκανε έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, βόρεια της Κύπρου και όχι σε περιοχές που περιλαμβάνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η Άγκυρα και ο Τούρκος πρόεδρος προσωπικά θορυβήθηκαν από την ελληνογαλλική συμφωνία, καθώς και από την αγορά επιπλέον Rafale και γαλλικών φρεγατών. Ο Ερντογάν εμφανίζεται όμως ιδιαίτερα εκνευρισμένος και με την πενταετή αμυντική συμφωνία που θα υπογράψουν την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, ο Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του. Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στη Σκύρο, την οποία επιθυμούσε η Αθήνα.
Η συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια και θα δίνει στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις το δικαίωμα να χρησιμοποιούν, εκτός από τον ναύσταθμο της Σούδας, το πεδίο βολής Λιτόχωρου, την Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και βάση στην Αλεξανδρούπολη. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι θα προβλέπεται η χρήση και νησιωτικών βάσεων με επεκτάσεις σε υπάρχουσες υποδομές, τις οποίες θα χρησιμοποιεί και η ελληνική πλευρά.
Η Τουρκία ανησυχεί για τις στρατηγικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, καθώς και με τις πολιτικές πρωτοβουλίες, έστω και ελλιπείς, που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, με αποτέλεσμα να εκδηλώνει μια υπέρμετρη νευρικότητα. Σε αυτό συντελεί επίσης ο “πάγος” του Μπάιντεν στον Ερντογάν, όπως και η επικείμενη απομάκρυνση της Μέρκελ, η οποία, ωστόσο, δεν σηματοδοτεί αυτομάτως κάποια δραστική αλλαγή της γερμανικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, έντονη είναι η ενόχληση της Άγκυρας και για την παρουσία 15 αμερικανικών μαχητικών F-15 στη Λάρισα, τα οποία συμμετείχαν στην άσκηση Castle Forge. Κυρίως δε για τις συνεκπαιδεύσεις που έχουν προγραμματιστεί σε συνεργασία με τους τρεις Κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
Συνωμοσίες και παρακάλια
Η ενόχληση του Ερντογάν για αυτήν την εξέλιξη πέρασε και στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επιδόθηκαν σε συνωμοσίες σχετικά με την παρουσία των αμερικανικών μαχητικών στη χώρα μας. Επικαλέστηκαν μάλιστα ακόμη και πληροφορίες από την Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες, «τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται για κάτι περισσότερο από ασκήσεις» στην Ελλάδα. Οι συνεκπαιδεύσεις διεξάγονται, πάντως, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, κοινός στόχος της οποίας είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα του Ερντογάν είναι ότι βλέπει πλέον, πως δεν του βγαίνει με τον Μπάιντεν, όπως με τον Τραμπ, το διπλό παιγνίδι του με τις γνωστές ακροβασίες ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα. Έτσι, κομμένος πλέον από αμερικανικά στρατιωτικά προγράμματα, όπως αυτό των F-35, και αφού ο Αμερικανός πρόεδρος τον αγνόησε στη Σύνοδο του ΟΗΕ, πήγε πάλι στον Πούτιν και μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε μονομερώς μέχρι και συνεργασία με τη Μόσχα στο διάστημα.
Οι Ρώσοι όμως δεν είπαν ακόμη τίποτε για αυτά και ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να εκλιπαρεί, έστω και για μια φωτογραφία με τον Μπάιντεν, στο περιθώριο της διάσκεψης των G20, στη Ρώμη. Μια συνάντηση, την οποία προανήγγειλε ως σίγουρη πριν μερικές εβδομάδες ο Ερντογάν, αλλά τώρα είναι πιθανή, σύμφωνα με τον εξ απορρήτων του, Ιμπραχίμ Καλίν.
Καλού κακού η Άγκυρα έριξε όμως στο τραπέζι και την πρόταση, με τα ποσά που έχει δώσει για τα F-35 να αγοράσει 40 νέα F-16 και να αναβαθμίσει 80 από αυτά που διαθέτει. Οι ρωσικοί S-400 εξακολουθούν, ωστόσο, να είναι πρόβλημα για τους Αμερικανούς, όπως και η πολιτική της Τουρκίας έναντι των Κούρδων της Συρίας, ένα ζήτημα για το οποίο ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε νέες βολές κατά των ΗΠΑ.