Τουρκικά drones στο Αιγαίο - Η αυριανή πρόκληση για την Ελλάδα

Λυγερού Νεφέλη
5258
Τουρκικά drones στο Αιγαίο - Η αυριανή πρόκληση για την Ελλάδα, Νεφέλη Λυγερού

Μέχρι τώρα, η Άγκυρα ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, στέλνοντας τα μαχητικά της να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και συχνά να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από νησίδες και νησιά. Ο τρόπος που η Πολεμική Αεροπορία αντιδρά σ' αυτού του είδους τις παραβιάσεις είναι γνωστός: στέλνει μαχητικά να πραγματοποιήσουν αναχαιτίσεις. Το παιχνίδι αυτό παίζεται για δεκαετίες τώρα στο Αιγαίο.

Φαίνεται, όμως, πως τα δεδομένα αλλάζουν. Τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη πτήση του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους ΤΒ12 (drone) πάνω από τα Δαρδανέλια, όπως είχε τότε ανακοινώσει μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κατασκευής Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, που τυγχάνει και ένας από τους γαμπρούς του Ταγίπ Ερντογάν.

Το συγκεκριμένο drone λειτουργεί με πετρέλαιο και μπορεί να πετάει 24 ώρες συνεχόμενα. Τα τουρκικά Μίντια έγραψαν πως επιτέλους «η Τουρκία διασφάλισε τον ‘έλεγχο’ του Αιγαίου φτηνά». Μπορεί η διατύπωση να έχει το τόσο αρεστό στους γείτονες στοιχείο της αυτάρεσκης υπερβολής, αλλά είναι γεγονός ότι η ένταξη ενός μεγάλου αριθμού τέτοιων drones στη δύναμη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Όπως έχει δείξει η χρήση drones από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αυτού του είδους η συγκριτικά με τα μαχητικά αεροσκάφη μικρότερη ιπτάμενη πλατφόρμα μπορεί να φέρει εξαιρετικά επικίνδυνο εξοπλισμό και με αυτόν να πλήξει με ακρίβεια επιλεγμένους στόχους, χωρίς κίνδυνο για τους χειριστές.

Παραβιάσεις από τουρκικά drones

Τί θα συμβεί, άραγε, όταν προσεχώς τουρκικά drones αρχίζουν να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο ή και να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά; Θα απογειώνονται μαχητικά για να πραγματοποιήσουν αναχαιτίσεις. Ένα τέτοιο παιχνίδι θα κοστίζει ελάχιστα και δεν θα έχει κανένα ρίσκο για την Τουρκία, ενώ θα κοστίζει πανάκριβα στη γονατισμένη οικονομικά Ελλάδα.

Είναι προφανές, λοιπόν, πως αυτή η επιλογή δεν είναι βιώσιμη. Δεδομένου ότι δεν μπορεί οι παραβιάσεις να μείνουν αναπάντητες, μία δεύτερη επιλογή θα ήταν η κατάρριψη των τουρκικών drones που τις πραγματοποιούν. Για λόγους που δεν θα αναλυθούν εδώ, το πολιτικό σύστημα δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως για τέτοιου είδους αντίδραση, η οποία αναπόφευκτα θα πυροδοτούσε μία ελληνοτουρκική κρίση.

Κατά συνέπεια, πρέπει να βρεθεί τρόπος αντίδρασης σε μία τουρκική πρόκληση, η οποία είναι δεδομένο πως θα αρχίσει να εκδηλώνεται το επόμενο διάστημα. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς, αλλά η πρόθεση της Άγκυρας να χρησιμοποιήσει τα drones για να ελέγξει το Αιγαίο είναι, όπως φάνηκε και από τα σχόλια των τουρκικά Μίντια, ομολογημένη. Σχεδιάζεται, άραγε, κάποιου είδους αποτελεσματική αντίδραση από την ελληνική πλευρά;

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.