ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανταλλαγή διαβημάτων Αθήνας-Άγκυρας για την ένταση στο Αιγαίο

Ανταλλαγή διαβημάτων Αθήνας και Άγκυρας για την ένταση στο Αιγαίο,

Την έντονη διπλωματική αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν οι νέες τουρκικές προκλήσεις, με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Τουρκικά μαχητικά έφθασαν σε απόσταση μόλις 2,5 μιλίων από την θρακική πόλη, γεγονός που θεωρείται σαφέστατη κλιμάκωση. Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και ακολούθησε διαδικασία αναχαίτισης από ελληνικά.

Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει τα εξής:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

»Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

»Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».

Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφερθεί κατ΄ επανάληψη στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζοντας την ενόχλησή του για την αναβάθμιση του λιμανιού μέσα από την ελληνοαμερικανική συμφωνία αλλά και την εξέλιξή του σε ενεργειακό κόμβο για LNG. Και χθες ο Τούρκος πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά, στις δηλώσεις του αναφορικά με την αρνητική στάση της Τουρκίας στο θέμα της ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αναλογική απάντηση οι παραβιάσεις λέει η Άγκυρα

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τα διαβήματα διαμαρτυρίες της Αθήνας, λέγοντας ότι τις προηγούμενες ημέρες ελληνικά μαχητικά έκαναν παραβιάσεις και οι τουρκικές ήταν αναλογική απάντηση: «Αεροσκάφη F-16 της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας στα δυτικά της ίμβρου στις 16 Μαΐου 2022 και στα δυτικά της Αίνου στις 17. Οι αεροπορικές μας δυνάμεις σε αυτές τις προβοκατόρικες παραβιάσεις έδωσαν στις 18 Μαΐου 2022 την απαραίτητη απάντηση στα πλαίσια της αμοιβαιότητας και των κανόνων εμπλοκής.

»Η Ελλάδα για μία ακόμη φορά, χρησιμοποιώντας την ένταση που άρχισε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες, προσπαθεί να διαμορφώσει την διεθνή κοινή γνώμη εναντίον μας. Στο πλαίσιο αυτό απορρίπτουμε πλήρως όλους τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες πού απευθύνονται κατά της χώρας μας στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και καταγγέλλουμε έντονα τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας από την Ελλάδα. Για να μη συμβούν ξανά τέτοια γεγονότα η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τόσο τα ΜΟΕ εντός του ΝΑΤΟ, όσο και τα διμερή, που αποφεύγει εδώ και ένα χρόνο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι