ΑΝΑΛΥΣΗ

Τουρκικές βάσεις στα Κατεχόμενα – Λευκόνοικο, Μπογάζι και Καρπασία

Τουρκικές βάσεις στα Κατεχόμενα – Λευκόνοικο, Μπογάζι και Καρπασία, Κώστας Βενιζέλος

Οι τουρκικές κινήσεις εδραίωσης της κατοχής και στρατικοποίησης των κατεχόμενων της Κύπρου, προχωρούν πλέον με συγκεκριμένα έργα υποδομής. Η δημιουργία βάσης-ραντάρ στην κατεχόμενη Καρπασία, η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο για την χρήση του και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, εντάσσονται στον τουρκικό σχεδιασμό για έλεγχο της περιοχής και πλήρους αξιοποίησης του νησιού για υλοποίηση αυτού του στόχου.

Χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως προκεχωρημένο φυλάκιο της και βασικό εργαλείο για υλοποίηση του μεγαλεπήβολου τουρκικού οράματος για τη “Γαλάζια Πατρίδα”, η Άγκυρα κάνει συγκεκριμένα βήματα με την κατασκευή στρατιωτικών υποδομών στην κατεχόμενη Κύπρο. Πρόκειται για ένα σχεδιασμό, που προδήλως ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί, που στρατιωτικοποιείται.

Όλες οι κινήσεις που γίνονται ενισχύουν το αφήγημα πως η Άγκυρα επενδύει στρατηγικά στην Κύπρο, που δεν είναι καινούργιο άλλα τούτο ισχύει έκπαλαι, διαμορφώνει συνθήκες εδραίωσης της παρουσίας της στρατιωτικά- με πολυδάπανες υποδομές- απομακρύνοντας έτσι κάθε προοπτική επίτευξης συμφωνίας. Οι τελευταίοι τουρκικοί σχεδιασμοί σε ό,τι αφορά την στρατιωτική της ενίσχυση στην Κύπρο έχουν ως εξής:

Πρώτον, έχει προ ημερών δημοσιευθεί στην “επίσημη εφημερίδα” του ψευδοκράτους, η συμφωνία της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς για την κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Ταυτόχρονα θα μετατραπεί σε σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και ο φάρος που υπάρχει στην περιοχή Τέμπλος. Πρόκειται για 108 στρέμματα του ΕΒΚΑΦ, που έχει “ενοικιαστεί” στον τουρκικό στρατό.

Η εγκατάστασης του ραντάρ αποσκοπεί στο να παρακολουθεί την κίνηση στη θάλασσα και στον αέρα. Δεν είναι ναυτική βάση, καθώς θα κατασκευαστεί άλλη στο Μπογάζι, ενώ όπως είναι γνωστό σε απόσταση 40 ναυτικών μιλίων βρίσκεται η βάση Tasunzu στα παράλια της Τουρκίας. Το ραντάρ θα ενισχύει τις δυο άλλες βάσεις Λευκονοίκου, που λειτουργεί και του Μπογαζιού, που έχει σχεδιαστεί και προχωρά ενώ θα έχει σχέση με τη δραστηριότητα των σκαφών που εμπλέκονται και στα ενεργειακά.

Οι βάσεις σε Λευκόνοικο-Μπογάζι

Δεύτερον, η αεροπορική βάση του Λευκόνοικου έχει αναβαθμιστεί, καθώς εγκαταστάθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα τουρκικά Bayraktar TB2 UAV. Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εγκατασταθεί πολύ μικρός αριθμός UAV καθώς μπορούν να μεταφερθούν ανά πάσα στιγμή από την Τουρκία, ενώ όπως φαίνεται η βάση χρησιμοποιείται ως κόμβος δικτύου για σήμα σε πτήσεις που για παράδειγμα επιχειρούν στη Συρία ή και αλλού.

Σημειώνεται πως ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, είχε δηλώσει πως «τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρειάζονται έξι με επτά ώρες, από το σημείο που βρίσκονται στην Τουρκία, για να φθάσουν στο “νότο”», δηλαδή στις ελεύθερες περιοχές, που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Όμως τα drones που έχουν εγκατασταθεί στο Λευκόνοικο, θα μπορούν να απογειώνονται και να επιθεωρούν το τι γίνεται στην περιοχή, που εκτείνεται μέχρι την νότια Κύπρο ή την Αίγυπτο, σε σύντομο χρονικό διάστημα», είχε αναφέρει.

Τρίτον, η ναυτική βάση στο Μπογάζι έχει σχεδιαστεί, αλλά ακόμη δεν φαίνεται να έχει μπει στη φάση της κατασκευής. Έχουν γίνει όλα τα προκαταρκτικά, τα σχέδια και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η κατασκευή. Η διοίκηση του κατοχικού στρατού, τον Δεκέμβριο του 2019, όταν το θέμα τέθηκε από το ψευδοβουλευτή του ΡΤΚ, Ακανσόϊ, είχε απαντήσει, μέσω της ψευδοκυβέρνησης, ότι στην συγκεκριμένη περιοχή «προγραμματίζεται νέο κτίριο-αρχηγείο και νέες βάσεις. Έχουν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις. Στο υφιστάμενο έργο δεν έχει προγραμματιστεί αποθήκη πυρομαχικών». Η περιοχή, πάντως, που έχει επιλεγεί θα εξυπηρετεί το τουρκικό ναυτικό, το οποίο κινείται νοτίως του νησιού και θα μπορούν να σταθμεύουν.

Ποιους ανησυχούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί

Την ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρο πως οι δύο-από τις τρεις στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του τουρκικού στρατιωτικού αλλά και στρατηγικού σχεδιασμού για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Αυτή είναι η εκτίμηση, με βάση και πληροφορίες, της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία τον περασμένο Ιούνιο, είχε προχωρήσει και σε επίπεδο του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, να ενημερώσει τις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, ο Λίβανος και το Ισραήλ, καθώς και διεθνείς παίκτες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα, αλλά και κράτη-μέλη της ΕΕ. Η κατασκευή και οι τουρκικές δράσεις και σχεδιασμοί, μετά και την κατασκευή και η λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων ανησυχούν τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Γαλλία. Κάποιες χώρες αξιολογώντας τις τουρκικές κινήσεις τις χαρακτηρίζουν αποσταθεροποιητικές και σημειώνουν ότι στρέφονται κατά των συμφερόντων τους.

Κανονικά αυτοί οι σχεδιασμοί θα πρέπει να ανησυχούν και τους Βρετανούς. Αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν καλοβλέπουν τα τουρκικά σχέδια, δεν φαίνεται να έχουν αντιδράσει. Σημειώνεται συναφώς ότι οι Τούρκοι αναφέρουν σε διάφορες επαφές πως πρότυπο τους είναι η λειτουργία των βρετανικών βάσεων. Με τη διαφορά, βέβαια, ότι οι βρετανικές καλύπτονται από συμφωνίες.

“Περιπολούν” τα τουρκικά drones

Οι τουρκικές παραβιάσεις, που καταγγέλθηκαν πρόσφατα με επιστολή του Μόνιμου Αντιπρόσωπου, πρέσβη Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου (13 Απριλίου 2022) προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αναδεικνύουν ένα νέο στοιχείο. Ένας σημαντικός αριθμός έγινε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία “περιπολούν” στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Συνοπτικά, κατά το τετράμηνο αυτό παρατηρήθηκαν 470 αεροπορικές και 27 ναυτικές παραβιάσεις. Να σημειωθεί ότι 140 από τις 470 αερομεταφερόμενες παραβιάσεις αφορούσαν τη χρήση τουρκικών στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών», αναφέρεται. Περαιτέρω στην επιστολή του Κύπριου πρέσβη σημειώνεται και η στρατιωτική ενίσχυση του Αττίλα.

«Όσον αφορά στην ξηρά, η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχίζεται αμείωτη, βασιζόμενη στην παρουσία του στρατού κατοχής της και στην ισχυρή στρατιωτικοποίηση των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου, μέσω της συνεχούς αναβάθμισης της στρατιωτικής της υποδομής, όπως η βάση στρατιωτικών drone στο Λευκόνοικο και το ναυτικό βάση στο Μπογάζι», σημειώνει στην επιστολή ο κ. Χατζηχρυσάνθου.

Ένταση σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Η Άγκυρα έχει αναβαθμίσει τις εντάσεις στο Αιγαίο, προκαλώντας την αντίδραση της Αθήνας, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει “παγώσει” τα ΜΟΕ. Είναι προφανές πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αισθανόμενος ότι το Ουκρανικό τον έχει ισχυροποιήσει, επιλέγει να τεντώσει το σχοινί. Είναι σαφές πως μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία, η κατοχική δύναμη θέλει να υπενθυμίζει συνεχώς και διά της ισχύος, τις παράλογες και παράνομες αξιώσεις της, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κι αυτές οι κινήσεις, θα συνεχίζονται και θα αναβαθμίζονται, διαμορφώνοντας κλίμα “θερμού επεισοδίου”, το οποίο δεν φαίνεται να είναι επιλογή της Άγκυρας. Ειδικά όταν στην Τουρκία θεωρούν πως κάποιες αξιώσεις μπορούν να ικανοποιηθούν και χωρίς στρατιωτική δράση.

Την περασμένη Τετάρτη, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε NAVTEX (137/22) για προπαρασκευαστικές εργασίες για γεωτρήσεις στην περιοχή του Οικοπέδου 10 από την κοινοπραξία Exxon Mobil/Qatar Petroleum. Ως γνωστό, η κατοχική δύναμη έχει προειδοποιήσει πως θα απαντά στις κινήσεις της Λευκωσίας, καθώς “τίποτε δεν μπορεί να γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την έγκριση της”. Οι εργασίες των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ είναι προγραμματισμένες (έπονται κι άλλες, από διαφορετικές εταιρείες) και θα αναμένεται πως θα… λειτουργήσει η Άγκυρα, την ώρα που όλοι τώρα αναζητούν εναλλακτικές επιλογές ενέργειας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι