Τουρκικές υπερπτήσεις μέχρι και στην Καβάλα – Προς κατάθεση συντεταγμένων

Τουρκικές υπερπτήσεις μέχρι και στην Καβάλα – Προς κατάθεση συντεταγμένων

Ξεπέρασε κάθε όριο η τουρκική προκλητικότητα την ημέρα της εθνικής επετείου, παραβιάζοντας κάθε κανόνα και πρόσχημα, που θέλει ακόμα και εχθρικά κράτη το ένα να σέβεται την εθνική επέτειο του άλλου. Παραλλήλως, η επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ καθιστά υποχρεωτική την κατάθεση συντεταγμένων για τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ.

Στις 11:32′ το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου τουρκικό μαχητικό πέταξε πάνω από τη Νέα Βύσσα και τις Καστανιές με κατεύθυνση προς Νότο. Πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από την Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια κατευθύνθηκε δυτικά και στο ύψος της Καβάλας στράφηκε προς Βορρά και πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από την Καβάλα για να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς τη Λέσβο και τη Χίο από όπου και εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο σε ύψος τριών χλμ και στη συνέχεια πάνω από το δυτικό άκρο της Λέσβου σε ύψος 700 μέτρων. Τέλος, ένα δεύτερο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, την Παναγιά και τις Οινούσσες.

Το γεγονός ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά δεν αλλάζει τα πράγματα. Είναι σαφές ότι η Άγκυρα, παρότι όλη η ανθρωπότητα πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού, όχι μόνο δεν κάνει βήμα πίσω, αλλά υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι ερωτοτροπεί με την ιδέα να εκμεταλλευθεί την “ευκαιρία” για να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η επιστολή Σινιρλίογλου

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι το καθεστώς Ερντογάν γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του όχι μόνο το διεθνές δίκαιο, αλλά και την υγεία του ίδιου του τουρκικού λαού, ο οποίος, όπως κι όλοι οι άλλοι, βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας. Η απόκρυψη των σχετικών στοιχείων από τις Αρχές και οι διώξεις εναντίον όσων καταγγέλλουν αυτή τη στάση δεν αλλάζει, βεβαίως, την εκεί δραματική πραγματικότητα.

Η πρόκληση με τις προαναφερθείσες μαζικές τουρκικές υπερπτήσεις θα μπορούσε να εκληφθεί σαν μία επίδειξη δύναμης στο επίπεδο των εντυπώσεων. Η εκτίμηση ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, ότι ο Ερντογάν βλέπει σαν ευκαιρία την πανδημία, ενισχύεται από την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Σ’ αυτήν εκτός από την επανάληψη των γνωστών ισχυρισμών της Άγκυρας (τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ και η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία υποβαθμίζεται σε “ελληνοκυπριακή διοίκηση”) περιλαμβάνονται και οι συντεταγμένες των εξωτερικών συνόρων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, έτσι όπως προκύπτουν από από σχετικό το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης.

Η Ελληνίδα μόνιμη αντιπρόσωπος απάντησε με επιστολή της, όπως και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του. Είναι σαφές, όμως, πως στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα η Αθήνα δεν μπορεί να παραμείνει απλώς στη θέση ότι το προαναφερθέν μνημόνιο είναι εκτός διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου το ίδιο άκυρο, όπως και οι συντεταγμένες για την τουρκική υφαλοκρηπίδα που περιλαμβάνονται στην επιστολή Σινιρλίογλου.

Επιβεβλημένη η κατάθεση συντεταγμένων

Η κατάθεση των συντεταγμένων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, όπως προκύπτουν από την αρχή της μέσης γραμμής, είναι επιβεβλημένη στοιχειώδης αμυντική κίνηση. Όταν αρνείσαι τα όρια που θέτει η Τουρκία και ως Ελλάδα δεν καταθέτεις τη δική σου θέση για το ποια είναι τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, στην πραγματικότητα επιτρέπεις στην αυθαιρεσία της Άγκυρας να περάσει και να εδραιωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προβληματισμός που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στην κυβέρνηση για το εάν πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ, φαίνεται ότι ωριμάζει. Φαίνεται ότι ξεπερνιούνται νομικίστικες αντιλήψεις που μέχρι και την προ καιρού αποπομπή της επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας Μάνιας Τελαλιάν, καταδυνάστευαν το υπουργείο Εξωτερικών, εμποδίζοντάς το να πράξει το αυτονόητο.

Το εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει το βήμα, μετά και το τουρκικό “τετελεσμένο” θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών είναι τόσο κοντά στο να λάβουν τη σχετική απόφαση, η οποία εκ των πραγμάτων θα καταγράψει και στο επίπεδο του ΟΗΕ την υφιστάμενη διαφορά και ως εκ τούτου ενδεχομένως να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μελλοντική παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι