ΑΝΑΛΥΣΗ

Τουρκική άσκηση στα κατεχόμενα με ξένες επίσημες παρουσίες!

Τουρκική άσκηση στα κατεχόμενα με ξένες επίσημες παρουσίες! Κώστας Βενιζέλος

Στα ανοικτά των ακτών της κατεχόμενης Αμμοχώστου πραγματοποιήθηκε η θαλάσσια φάση της άσκησης έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «πεσόντας ανθυπολοχαγός Τζανέρ Γκιόνελι 2023». Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η θαλάσσια φάση της άσκησης διεξήχθη στην «τουρκική ζώνη έρευνας και διάσωσης» με τη συμμετοχή «στρατιωτικών και πολιτικών στοιχείων» της Τουρκίας και των κατεχομένων.

Πρόκειται για άσκηση, που γίνεται σχεδόν κάθε χρόνο στα κατεχόμενα, αλλά φέτος έχει μια ιδιαίτερη σημασία, λόγω και των εξελίξεων στην περιοχή, αλλά και επειδή η κατοχική πλευρά αναδεικνύει το γεγονός ότι ξένοι αξιωματικοί την έχουν παρακολουθήσει, αν και δεν είναι η πρώτη φορά. Στην άσκηση συμμετείχαν 13 στρατιωτικοί ακόλουθοι από το Κοσσυφοπέδιο, το Τζιμπουτί, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, τη Λιβύη και το Πακιστάν ως παρατηρητές.

Όλων αυτών τα κράτη έχουν στενές σχέσεις, σχέσεις “αγάπης” και αλληλοεξάρτησης με την κατοχική δύναμη, την Τουρκία. Η παρουσία των στρατιωτικών ακολούθων, από τις χώρες αυτές, στέλνει και ένα μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες: Ότι “νομιμοποιούν”, μια παράνομη άσκηση, που πραγματοποιήθηκε σε κατεχόμενη περιοχή. Η παρουσία τους συνδέεται με τις προσπάθειες της κατοχικής πλευράς για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.

Όχι τυχαία, οι ξένοι στρατιωτικοί ακόλουθοι συναντήθηκαν με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογου, ο οποίος εξήγησε τους στρατιωτικούς ακολούθους για το “όραμα” της τουρκικής πλευράς, που βασίζεται στην ύπαρξη «δύο κυρίαρχων ισότιμων κρατών και δύο λαών στην Κύπρο και την αναγνώριση του διεθνούς καθεστώτος τους».

Η Άγκυρα έδωσε τη δική της διάσταση σε αυτή την άσκηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σαγλάμ είπε ότι «σε μια τόσο κρίσιμη περιοχή, έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πού αποσκοπεί η άσκηση στα κατεχόμενα

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό τη διοίκηση του διοικητή της τουρκικής ακτοφυλακής αντιναυάρχου Αχμέτ Κεντίρ, ο οποίος ανέφερε πως «με την άσκηση αυτή, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά στο εθνικό και διεθνές κοινό ότι οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης μπορούν να διεξαχθούν με επιτυχία από την Τουρκική Δημοκρατία και την ‘’ΤΔΒΚ’’ με συντονισμένο τρόπο και σε αμοιβαία συνεργασία για 24 ώρες σε κάθε είδους θαλάσσιες και καιρικές συνθήκες εντός της περιοχής ευθύνης μας για την έρευνα και διάσωση […].

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ‘’ΤΔΒΚ’’ και να αυξάνει την αμοιβαία συνεργασία προκειμένου να είναι συνεχώς προετοιμασμένη για κάθε είδους επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και να εκτελεί αποτελεσματικά τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Η πραγματοποίηση της παράνομης άσκησης εντάσσεται στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Η τουρκική ακτοφυλακή ασκείται στα ανοικτά της Αμμοχώστου, επεκτείνει το πεδίο δράσης της στην περιοχή. Όπως είπε και ο λεγόμενος Πρόεδρος της ψευδοβουλής των κατεχομένων, Τορέ, τόσο η «θαλάσσια όσο και η χερσαία περιοχή της ΤΔΒΚ» είναι πολύ ασφαλείς, κάτι το οποίο οφείλουν στις λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας και στον τουρκικό κατοχικό στρατό, αλλά και «στα στρατεύματά μας από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία που όταν χρειάζεται έρχονται και ενισχύουν, όπως έκαναν σήμερα».

Η Τουρκία κατέχει εδάφη της Κύπρου και χρησιμοποιεί την αποσχιστική οντότητα για να εδραιώσει την παρουσία της στο νησί αλλά και στην περιοχή. Η άσκηση έγινε από την Τουρκία για την Τουρκία!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι