Τουρκική γεώτρηση τον Ιανουάριο...

Βενιζέλος Κώστας
526
Τουρκική γεώτρηση τον Ιανουάριο..., Κώστας Βενιζέλος

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει προαναγγείλει ότι η χώρα του θα ξεκινήσει γεώτρηση εντός Ιανουαρίου από το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Άγκυρα. Έσπευσε να διευκρινίσει πως η γεώτρηση θα γίνει στην Μεσόγειο και όχι στη Μαύρη Θάλασσα, όπως παλαιότερα είχε αναφερθεί. Κοντολογίς, η γεώτρηση θα γίνει, κατά κύριο λόγο,  στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Πριν περάσουν μερικές ώρες από την εξαγγελία του Τσαβούσογλου, η Τουρκία εξέδωσε παρανόμως NAVTEX, στέλνοντας στην περιοχή το σκάφος TCG CESME για «επιστημονικές έρευνες». Σημασία έχει το δρομολόγιο του σκάφους, το οποίο με βάση τα σημεία που έχουν δοθεί θα πραγματοποιήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (με βάση την αρχή της μέσης γραμμής). Η εκδοθείσα παράνομη NAVTEX 1414/18 αφορά έρευνες μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου, από το Κάβο Γκρέκο, νοτιοανατολικά της Κύπρου, μέχρι νότια της Χίου.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε μη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ ενώ θα παρενοχλεί και την Αθήνα με ανάλογες ενέργειες. Ο Τσαβούσογλου ήταν, πάντως, καθησυχαστικός έναντι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Είπε ότι «για να μην υπάρξει 'στρίμωγμα' ξεκινάμε και εμείς τις γεωτρήσεις σε εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται μέσα στη δική μας ΑΟΖ, την οποία έχουμε καταχωρήσει στα Ηνωμένα Έθνη….».

Τελικές αποφάσεις

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των ενεργειακών σχεδιασμών αδειοδοτημένων από την Κυπριακή Δημοκρατία εταιρειών, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόσθετες έρευνες και η δειγματοληψία σε σειρά σημείων εντός των τεμαχίων 6, 7, 8, 10 και 11 με το μαλτέζικο ερευνητικό σκάφος Nautical Geo. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι συγκεκριμένες έρευνες θα οδηγήσουν σε τελικές αποφάσεις σε σχέση με τα ακριβή σημεία που αφορούν τις τέσσερις από τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις.

Το πέμπτο σημείο έχει ήδη καθοριστεί και υπάρχουν όλα τα δεδομένα ώστε να γίνει σε κατάλληλο χρόνο η γεώτρηση. Πρόκειται για τρία τεμάχια (6, 7 και 11), των οποίων τα δικαιώματα έρευνας έχουν οι Total και ΕΝΙ μαζί ή χωριστά. Ένα τεμάχιο (8) για το οποίο τα δικαιώματα αναμένεται σύντομα να διατεθούν στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία που το διεκδικεί, όπως και για μέρος του τεμαχίου 10, για το οποίο τα δικαιώματα έχουν οι ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Τα στοιχεία που θα συλλέξει το Nautical Geo, αναμένεται ότι θα «κλειδώσουν» τα σημεία που θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες τέσσερις γεωτρήσεις, αλλά και θα οδηγήσουν σε σειρά μελετών που αφορούν στις τεχνικές πτυχές τους. Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στις κινήσεις αυτές και η Κυπριακή Δημοκρατία έναντι των προσπαθειών της τουρκικής πλευράς για επιβολή νέων τετελεσμένων.

Η Λευκωσία δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητες τις τουρκικές προκλήσεις, καθώς αυτό θα ενθαρρύνει το καθεστώς Ερντογάν να κλιμακώσει τις ενέργειες της με απώτερο στόχο την ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι προφανές πως μία χώρα που προβαίνει σε τέτοιο στρατηγικό άνοιγμα, οφείλει να προβλέψει όλα τα ενδεχόμενα και πρωτίστως να υποστηρίξει τους σχεδιασμούς της. Το έχει κάνει αυτό η Λευκωσία; Είναι αμφίβολο. Η συνέχεια επί σκηνής και πολύ σύντομα μάλιστα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.