Τουρκική προπαγάνδα μετά την “αστοχία” Στόλτενμπεργκ – Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Τουρκική προπαγάνδα μετά την “αστοχία” Στόλτενμπεργκ – Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Σε επιχείρηση συκοφάντησης της Ελλάδας επιδίδεται η Άγκυρα μετά την …αστοχία του Στόλτενμπεργκ να ανακοινώσει την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, χωρίς τη συναίνεση της Αθήνας. Με μια ακατάσχετη φλυαρία, πρωί-πρωί, ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε στην Αθήνα, αλλά και στο Παρίσι,  δικαιολογώντας πλήρως την ενέργεια  του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στον Ερντογάν με μόνο έξι λέξεις.

Η αναγγελία του ΓΓ του ΝΑΤΟ για ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσουν τεχνικές συζητήσεις, άναψε φωτιές στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές της οποίας διέψευσαν ως εξωπραγματικές και ανυπόστασες τις σχετικές πληροφορίες. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε να ισχύει κάτι τέτοιο, εν μέσω τουρκικών προκλήσεων, αφού πάγια ελληνική θέση είναι, ότι για να υπάρξει διάλογος θα πρέπει να αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά πλοία, ερευνητικά και πολεμικά, από τα ύδατα άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σήμερα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία και ότι η διαδικασία αφορά τεχνικές συζητήσεις, παρά διαπραγματεύσεις. Όμως η …σπουδή του να ερμηνεύσει την Πέμπτη «την μονομερή εγχείριση ενός εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας» ως έναρξη διαλόγου (τον οποίο μάλιστα διαφήμισε ως προσωπική επιτυχία), πέρα από τα ερωτήματα που θέτει για την αξιοπιστία του και το αν μπορεί να παραμένει επικεφαλής της Συμμαχίας, προκάλεσε και προβλήματα στην ίδια τη διαδικασία για αποκλιμάκωση.

Πρώτον γιατί παρουσιάστηκε η Ελλάδα σαν να υπαναχωρεί από την βασική προϋπόθεση, την οποία μάλιστα υιοθέτησε η ΕΕ, για τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και δεύτερον γιατί δίνει στην Τουρκία προφάσεις να εμφανιστεί ως υπέρμαχος του διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης της διαφοράς. Αυτό έκανε πρωί-πρωί ο Τσαβούσογλου, ο οποίος επιδόθηκε σε ένα δωδεκάλεπτο ντελίριο κατά της Αθήνας.

Στηρίζει Στόλτενμπεργκ ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι λέει ψέματα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι, ενώ αρχικά είπε ναι στις προτάσεις Στόλτενμπεργκ για διάλογο, στη συνέχεια υπαναχώρησε. Ισχυρίστηκε επίσης, ότι αυτό δεν ξαφνιάζει την Άγκυρα, αφού κατά τον ίδιο οι Έλληνες λένε πάντα ψέματα και οι Τούρκοι είναι υπέρ του διαλόγου και επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας αρνήθηκε να προχωρήσει σε διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αντιστρέφοντας πλήρως τα γεγονότα, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είπε ναι στον διάλογο, τόσο στην πρώτη προσπάθεια που ξεκίνησε η ΕΕ όσο και σε αυτήν την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ. Σημείωσε βέβαια, παραλλήλως, χωρίς καμιά αναφορά στις προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα (τερματισμός προκλήσεων και διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου), ότι η Άγκυρα «δεν θα παραχωρήσει όλα τα δικαιώματά της». Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε και τα γνωστά μαθήματα “τουρκικής γεωγραφίας” για το πόσο κοντά στην Τουρκία και πόσο μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται το Καστελλόριζο.

Η Άγκυρα ξεκίνησε την εργαλειοποίηση της δήλωσης Στόλτενμπεργκ, αμέσως μόλις διπλωματικές πηγές της Αθήνας διέψευσαν το περιεχόμενό της ως εξωπραγματικό. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλλεσε από το βράδυ της Πέμπτης την Ελλάδα να προσέλθει στον διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις και όρους. Όπως δηλαδή τον επιθυμεί η Τουρκία.

Σήμερα, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην αποστροφή του Ερντογάν κατά την τελευταία επικοινωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει ότι μόνο με διάλογο θα λυθούν τα προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες. «Μπορούμε να συναντηθούμε σε ένα ουδέτερο μέρος, όπως η Γενεύη και να συζητήσουμε χωρίς προαπαιτούμενα» είπε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτό πρότεινε και ο Μπορέλ στον Δένδια, αλλά ο τελευταίος το απέρριψε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε αναφέρει την πρόταση για συνομιλίες στην Γενεύη και κατά την επίσκεψή του στην Ελβετία, τον προηγούμενο μήνα, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ελβετό ομόλογό του. Η επανάληψή της είναι ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας να δημιουργήσει έναν δεύτερο πόλο συζητήσεων, ο οποίος θα είναι εκτός ΕΕ. Ενδεικτική είναι επίσης και η εμμονή της για έναν διάλογο χωρίς προύποθέσεις.

Η απάντηση Μητσοτάκη 

Σχολιάζοντας το κρεσέντο του Τσαβούσογλου διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωσαν ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, μπροστά στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που η ίδια η χώρα του προκαλεί. Πρόσθεσαν επίσης ότι θα ήταν ευχής έργο να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων, που είναι και το πολιτικό διακύβευμα.

Στις εξελίξεις αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε  στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Γιανγκ Γετσί, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στέλνοντας σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Από τις πολλές προκλητικές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν συγκρατώ μόνο αυτήν που μιλάει για διάλογο και «σε αυτήν απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανέφερε επίσης, ότι ο Νίκος Δένδιας, στην σημερινή συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα του επιδώσει επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην οποία παρουσιάζεται αναλυτικά και τεκμηριωμένα η έκνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν για άλλη μία φορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς με αφορμή τις πληροφορίες σχετικά με τη μεσολάβηση Στόλτενμπεργκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για μπάχαλο που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα. Παραλλήλως ζητά από την κυβέρνηση να διευκρινίσει «εάν η μεσολάβηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε κάποια εθνική στρατηγική ή τουλάχιστον για ποιον λόγο και με ποιους όρους την αποδέχτηκε».

Σχολιάζει μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φορά, το τελευταίο διάστημα, που ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία. Είχε προηγηθεί η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο την οποία “κάρφωσε” ο Τσαβούσογλου. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σημειώνει ότι η αναγγελία του Στόλτενμπεργκ «σημαίνει υποχρεωτικά ένα από τα δύο: Ή η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει εν κρυπτώ σε κάτι τέτοιο ή το ΝΑΤΟ επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εκβιάσει καταστάσεις, εν γνώσει της κυβέρνησης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι