ΘΕΜΑ

Τουρκική προβολή ισχύος στην Αν. Μεσόγειο τα drones στο κατεχόμενο Λευκόνoικο

Τουρκική προβολή ισχύος στην Αν. Μεσόγειο τα drones στο κατεχόμενο Λευκόνoικο, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Τα ευχολόγια δεν θα φέρουν σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μόνη στρατηγική που θα λειτουργήσει είναι να καταλάβει ο Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει πολύ περισσότερα να χάσει από ό,τι έχει να κερδίσει. Δύσκολο, δεδομένου ότι ο “σουλτάνος” τραβάει το σκοινί όλο και περισσότερο. Τώρα κάνει μία κίνηση στην κατεχόμενη Κύπρο, συγκεκριμένα στο Λευκόνοικο, που δείχνει επιθετικές προθέσεις.

Απευθυνόμενος σε νεανικό κοινό στις 19 Μαΐου, ο Ερντογάν ανακεφαλαίωσε ως εξής τις τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις: «Η Τουρκία δεν είναι 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για εμάς. Η Τουρκία είναι παντού για εμάς», είπε. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι, στις 20 Ιουλίου, θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα: «Τα μηνύματα που θα δώσουμε από τη Βόρεια Κύπρο αφορούν όχι μόνο το νησί αλλά και ολόκληρο τον κόσμο». Ο Ερντογάν υπαινίχθηκε στην ομιλία του ότι θα ανακοινώσει την ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ενδέχεται επίσης να ανακοινώσει τον εποικισμό της κλειστής περιοχής στα Βαρόσα. Αν και συνηθίζει να κομπορρημονεί, οι κινήσεις του στην Κύπρο έχουν αντίκρισμα.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2019, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι είχαν μεταφερθεί τα πρώτα drones στο ανακαινισμένο αεροδρόμιο Λευκόνοικου στα Κατεχόμενα (αεροπορική βάση Geçitkale την αποκαλούν οι Τούρκοι). Το Λευκόνοικο πλέον είναι βάση drones. Όπως εξήγησε ο Ερντογάν, «τώρα υπάρχουν δύο αεροδρόμια στην Κύπρο, το ένα είναι το Ercan που γνωρίζουν οι πολίτες μας στην Τουρκία και ένα άλλο που ήταν εκεί πριν, αλλά τώρα έχει ένα νέο όνομα [Geçitkale] στο οποίο μεταφέρουμε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας».

Αρχικά, η Τουρκία χρησιμοποίησε τη βάση drones στα Κατεχόμενα για τη διεξαγωγή πτήσεων επιτήρησης, καθώς τα τουρκικά σεισμογραφικά σκάφη ερευνούσαν παράνομα για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. Εν τω μεταξύ το αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο επεκτάθηκε και πλέον έχουν μεταφερθεί εκεί περισσότερα επιθετικά drones όπως το Bayraktar-TB2.

Ενώ οι προηγούμενες εκδόσεις του εν λόγω drone είχαν αποτελεσματική εμβέλεια μόλις 100 μιλίων, οι αναβαθμίσεις στο σύστημα καθοδήγησης και στα λειτουργικά συστήματα επεκτείνουν σημαντικά την εμβέλεια του, λόγω και της δυνατότητας να πετάει επί 27 ώρες. Δεδομένων των κακών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και της απειλής για παρέμβαση στη Γάζα, η νέα τουρκική βάση drones στα Κατεχόμενα αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα.

Τουρκική επιθετικότητα

Η Τουρκία έχει ήδη λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά με τις παράνομες κινήσεις της στην κυπριακή και στη δυνάμει ελληνική ΑΟΖ, όπως επίσης με την επέμβασή της στη βόρεια Συρία και στη Λιβύη. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Wendy Sherman που επισκέφθηκε την Άγκυρα στις 28 Μαΐου είπε στην “Χουριέτ”: «Η σχέση με την Τουρκία είναι πολύ κρίσιμη για τις ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ, στρατηγικός σύμμαχος, παγκόσμια δύναμη…». Αυτές οι κολακείες από μέρους της κυβέρνησης Μπάιντεν απλά αποθρασύνουν τον “σουλτάνο”. Πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα υποκύψουν στις απαιτήσεις του για να μην χάσουν την Τουρκία.

Σκοπός του Ερντογάν δεν είναι απλά να τρομοκρατήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να σφετεριστεί τον ενεργειακό πλούτο της. Οι βλέψεις του είναι ευρύτερες και εκτείνονται στη προβολή ισχύος μέχρι το Κέρας της Αφρικής. Ας σημειωθεί ότι το Λευκόνοικο απέχει 224 χλμ από την Βηρυτό, 300 χλμ από την Χάιφα, 581 χλμ από την Αλεξάνδρεια και 520 χλμ από την Ρόδο.

Μπορεί τα τουρκικά drones να μην μπορούν ακόμα να δράσουν σε τέτοιες αποστάσεις, αλλά μελλοντικά ενδεχομένως να μπορούν. Επίσης. υπάρχουν διαρροές ότι η βάση στο Λευκόνοικο θα επεκταθεί για να φιλοξενήσει και μαχητικά F-16. Αυτό προϋποθέτει διάδρομο μήκους τουλάχιστον 2,5 χλμ για απογείωση με πλήρη φόρτο, αλλά και επιπρόσθετες εγκαταστάσεις στέγασης, συντήρησης, επισκευής, κλπ. Με τις πρόσφατες εργασίες, ο διάδρομος επεκτάθηκε στα 2.850 μέτρα.

Αν η βάση προορίζεται για πολεμική χρήση, πέραν του θεαθήναι, τότε απαιτούνται θωρακισμένα shelters, τα οποία εκτοξεύουν το κόστος. Στις νότιες τουρκικές επαρχίες, δεν υπάρχουν βάσεις μαχητικών. Στο Ιντσιρλίκ σταθμεύουν αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135. Μια βάση στην Κύπρο θα εξυπηρετούσε τα μάλα για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και F-16 στο Λευκόνοικο;

Αν και το Λευκόνοικο δεν είναι έτοιμο να φιλοξενήσει μαχητικά μπορεί να λειτουργήσει ως βάση μεταστάθμευσης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να δούμε άφιξη F-16 στις 20 Ιουλίου, στην επέτειο της τουρκικής εισβολής και με ευκαιρία της άφιξης του “σουλτάνου” στα Κατεχόμενα. Είναι σαφές ότι η βάση στο Λευκόνοικο δεν προορίζεται για επιθέσεις εναντίον της ελεύθερης Κύπρου.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πραγματοποιούνται παραβιάσεις του κυπριακού εναερίου χώρου, αλλά και υπερπτήσεις για να υπογραμμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι “κανονικό κυρίαρχο κράτος”. Επίσης, για να καταγράφονται τα όποια στρατιωτικά τεκταινόμενα, όπως ασκήσεις της Εθνικής Φρουράς και συνασκήσεις με ξένες μονάδες.

Σε περίπτωση που υπάρξει σύρραξη επί της Μεγαλονήσου το Λευκόνοικο μπορεί να βρεθεί άμεσα υπό τα πυρά πυροβολικού. Για να καταστεί ασφαλής αεροπορική βάση για την τουρκική αεροπορία, πρέπει να καταληφθεί ολόκληρη η Κύπρος. Το αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο απέχει περίπου 20 χλμ από το έδαφος της ελεύθερης Κύπρου και μεταξύ αυτού και της “πράσινης γραμμής” δεν παρεμβάλλονται ούτε λόφοι ούτε και οικισμοί.

Άρα, ο παρατηρητής μπορεί με κιάλια να βλέπει με ευκρίνεια τις δραστηριότητες στο αεροδρόμιο. Δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει αν Ισραηλινοί, Άραβες και άλλοι νοικιάσουν καταλύματα σε Αυγόρου και Φρέναρο! Ωστόσο, το αεροδρόμιο, ως βάση drones θα καταστεί ακόμη πιο σημαντικό καθώς θα αυξάνονται οι δυνατότητες και η εμβέλειά τους. Αυτό θα σημάνει ότι θα μπορούν να φτάνουν στον εναέριο χώρο της Συρίας, του Λιβάνου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Το πολιτικό αεροδρόμιο

Το “Ercan” είναι ο κύριος αερολιμένας στα Κατεχόμενα. Βρίσκεται περίπου 13 χιλιόμετρα ανατολικά της Βόρειας Λευκωσίας, κοντά στο χωριό Τύμβου, και 21 χλμ νότια-νοτιοδυτικά του Λευκόνοικου. Οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο απαγορεύονται διεθνώς. Απευθείας πτήσεις πραγματοποιούνται μόνο από την Τουρκία και όλα τα αεροπλάνα που πετούν προς τα Κατεχόμενα από άλλες χώρες σταματούν στην Τουρκία. Λόγω αυτών των δυσκολιών, η πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων που έχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας προτιμά να χρησιμοποιεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας. Αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στους εποίκους.

Ο πρόδρομος του αεροδρομίου Ercan, το αεροδρόμιο Τύμβου, κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως στρατιωτικό αεροδρόμιο. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό και σήμερα χρησιμοποιείται ως πολιτικό αεροδρόμιο των Κατεχόμενων. Το 2006, η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να νομιμοποιήσει το λιμάνι της Αμμοχώστου και το πολιτικό αεροδρόμιο, προκειμένου να είναι σε θέση να πραγματοποιεί απευθείας συνδέσεις.

Η απαγόρευση πτήσεων, όμως, εξακολουθεί να ισχύει. Το αεροδρόμιο Ercan έχει σημειώσει μείωση πάνω από 400% σε κίνηση ως αποτέλεσμα νέων αυστηρών μέτρων ασφαλείας που επέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιβάτες από εκεί, αναγκάζονται να αποβιβάζονται αυτοί και οι αποσκευές τους στην Τουρκία και να περνούν από νέο έλεγχο ασφαλείας πριν επιβιβαστούν σε νέο αεροπλάνο για τα Κατεχόμενα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι