Τουρκικό ναυτικό ορμητήριο η Αμμόχωστος
06/09/2018Το ταξίδι των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, Νίκου Κοτζιά και Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Ισραήλ στις 13 Σεπτεμβρίου είναι το πρώτο βήμα για μια σειρά εξελίξεων με χώρες της περιοχής, ενώ έχει ήδη αναφερθεί πως αναμένονται και κινήσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Λευκωσίας. Στο Ισραήλ θα συζητηθούν κατά συγκεκριμένο τρόπο τα θέματα της ασφάλειας της περιοχής ενόψει και των νέων ερευνών που θα κάνουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι συζητήσεις αυτές λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις στις έρευνες αυτές της Τουρκίας. Το καθεστώς Ερντογάν έχει ήδη προβεί σε ενέργειες, δεσμεύοντας περιοχές για ασκήσεις και έρευνες. Κι όλα αυτά ενόψει και της καθόδου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου “Πορθητής”. Πότε θα έλθει στην περιοχή το τουρκικό σκάφος δεν είναι γνωστό. Το σίγουρο είναι πως προετοιμάζεται και κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσει σε έρευνες σε μη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να μην έλθει σε αντιπαράθεση με χώρες εταιρείες των οποίων δρουν στην περιοχή μας.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί ήδη το κλειστό λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για στρατιωτικούς σκοπούς. Στην περίπτωση που θα προχωρήσει στην κατασκευή ναυτικής βάσης, τότε αυτό σημαίνει αναβάθμιση του λιμανιού και της παρουσίας της. Η κατασκευή μιας ναυτικής βάσης θα αναβαθμίσει την αεροναυτική δύναμη της Τουρκίας στην περιοχή. Θα δείξει προθέσεις για το Κυπριακό.
Εάν ισχύει το σχετικό τουρκικό δημοσίευμα, τότε η Τουρκία έχει περάσει πλέον ανοικτά στην εφαρμογή του σχεδίου Β’. Θα ασχοληθεί με την αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στο νησί, βλέποντας ότι μπορεί να υλοποιήσει στρατηγικούς σχεδιασμούς και χωρίς μια λύση στα μέτρα της. Μπορεί να πετύχει τούτο διατηρώντας το κατοχικό στάτους κβο.
Η Τουρκία χρησιμοποίησε παρανόμως το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου στέλνοντας και πλοία της που μετέχουν στην Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στνο Λίβανο (UNFIL). Ενώ συνήθως πριν να προσεγγίσει το λιμάνι αλλάζει σημαία, τοποθετώντας αυτήν της Τουρκίας, υπήρξαν περιπτώσεις που διατήρησε αυτήν του ΟΗΕ, προκαλώντας την αντίδραση και τις διαμαρτυρίες της Λευκωσίας.
Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε, μετέφερε ασθενή, μέλος του πληρώματος, με ελικόπτερο, στο νοσοκομείο Αμμοχώστου, παρά το γεγονός ότι η Διοίκηση της Δύναμης είχε υποδείξει τον Λίβανο, ο οποίος ήταν και πιο κοντά. Αυτό έγινε σκοπίμως και για να αναδείξουν τη χρησιμότητα του ψευδοκράτους, αλλά και για να προβληθεί το παράνομο κατοχικό καθεστώς.
Είναι προφανές από τις κινήσεις, διαχρονικά, της Άγκυρας ότι η Τουρκία σε περίπτωση που θα προχωρήσει στην κατασκευή της ναυτικής βάσης θα θέλει να προσεγγίσουν εκεί και πολεμικά άλλων χωρών, αν και τούτο θεωρείται στην παρούσα φάση δύσκολο.