ΑΝΑΛΥΣΗ

Τουρκικό πάρτι στο Λονδίνο για να πουλήσει ο Τατάρ το αφήγημά του

Τουρκικό πάρτι στο Λονδίνο για να πουλήσει ο Τατάρ το αφήγημά του, Κώστας Βενιζέλος

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία της Τουρκίας στο Λονδίνο οργάνωσαν ένα γεμάτο πρόγραμμα επαφών του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Πρόκειται για ένα ταξίδι, το οποίο εντάσσεται στην εκστρατεία της τουρκικής πλευράς για προβολή της “νέας” πολιτικής των δυο κρατών στην Κύπρο. Είναι μια εκστρατεία, την οποία ξεκίνησε εδώ και τρία και πλέον χρόνια η Άγκυρα, με πιο συστηματικό τρόπο. Κι αυτό γιατί πάντα αυτός ήταν ο στόχος της κατοχικής δύναμης.

Οι επαφές του κατοχικού ηγέτη μπορεί να μην περιλάμβαναν αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, ωστόσο, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα στη δεξίωση της εκστρατείας “Ελευθερία και Δικαιοσύνη για τη Βόρεια Κύπρο” συμμετείχαν λόρδοι, Βρετανοί βουλευτές, διπλωμάτες, αξιωματούχοι πρεσβειών, πρώην Βρετανοί υπουργοί, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, ακαδημαϊκοί, δικηγόροι, πολιτικοί, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Το βρετανικό κράτος το “συνάντησε” στα κατεχόμενα όταν πριν αναχωρήσει συνάντησε τον πρέσβη της χώρας. Το μήνυμα, που μετέφερε ο εγκάθετος της Άγκυρας μπορεί να κωδικοποιηθεί ως εξής:

  • Πρώτον, πρόταξε και επιχείρησε να αναδείξει την “νέα” πολιτική, που περιλαμβάνει ένα μοντέλο λύσης βασισμένο σε δύο κυρίαρχα κράτη.
  • Δεύτερον, απαντώντας στις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για ευρωπαϊκή παρέμβαση στο Κυπριακό, ο Ερσίν Τατάρ είπε πως «η ΕΕ δεν μπορεί να εμπλακεί στη διαδικασία της λύσης» και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο, την εγγυήτρια χώρα, να ακούσει το αίτημα του «τουρκοκυπριακού λαού» για ισότητα και δικαιοσύνη.
  • Τρίτον, απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους, τους οποίους χαρακτήρισε «γείτονες» είπε πως: «Μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μαζί με μια στρατηγική win-win στο μοντέλο των δύο κρατών».

Είναι σαφές από τα όσα έχουν αναφερθεί πως η επίσκεψη στη Βρετανία, η συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στην Άγκυρα αλλά και οι νέες επισκέψεις, που προγραμματίζονται αποσκοπούν στον μεγάλο στόχο, που είναι η αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, η αναγνώρισή του. Ένα εγχείρημα που προφανώς και φαντάζει δύσκολο, αλλά δεν εγκαταλείπεται από την κατοχική δύναμη. Η Άγκυρα πιέζει τις φιλικές προς αυτή χώρες να αναπτύξουν σχέσεις με το κατοχικό καθεστώς. Κάποιες από αυτές επειδή “χρωστούν” στην Τουρκία και καλούνται τώρα να ξεπληρώσουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι