Τούρκοι δικηγόροι κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα για ανθρώπινα δικαιώματα!

Τούρκοι δικηγόροι κουνάν το δάχτυλο στην Ελλάδα για ανθρώπινα δικαιώματα!, Μαρία Μοτίκα
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κωνσταντινούπολης κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι επιζητεί συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΣΔΑ). Είναι σύνηθες για ορισμένες χώρες να προσπαθούν να μετατραπούν από θύτες σε θύματα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και δημιουργώντας εντυπώσεις, ώστε να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους και να αποφύγουν τη λογοδοσία. Αυτό συνέβη και με την
Τουρκία αναφορικά με τα γεγονότα του Μαρτίου στον Έβρο.

Ενώ η Άγκυρα ενορχήστρωσε το σχέδιο απόπειρας παραβίασης των ελληνικών συνόρων και ευθύνεται για τα επεισόδια στην περιοχή, ο πρόεδρος Ερντογάν, ενδυόμενος ένα ανθρωπιστικό προσωπείο, εμφανίζεται ως ο μοναδικός υπερασπιστής των προσφύγων και των μεταναστών. Εμφανίζεται ως ο ηγέτης που νοιάζεται γι’αυτούς και προσπαθεί να τους προστατεύσει απέναντι στη «ναζιστική» Ελλάδα και την «απάνθρωπη» Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κωνσταντινούπολης, συγκεκριμένα το
Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συλλόγου, προχώρησε στη σύνταξη έκθεσης στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα για σωρεία εγκληματικών ενεργειών και παραβιάσεων
ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η κίνηση αποτελεί έκπληξη, καθόσον ο εν λόγω Σύλλογος, όπως και κάποιοι άλλοι, προσπαθεί να αντισταθεί στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα και να προασπίσει, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα των δικηγόρων που διώκονται από το καθεστώς.

Η έκθεση χωρίζεται σε δυο τμήματα. Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της, τα πορίσματα
στηρίζονται σε επιτόπια έρευνα στο Παζάρκουλε και τις γύρω περιοχές, στον ποταμό Έβρο
και το νοσοκομείο της Ανδριανούπολης, σε συνεντεύξεις με μέλη ΜΚΟ, των τουρκικών
δυνάμεων ασφαλείας και υπεύθυνους για τη μετανάστευση. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στα διαμειφθέντα στο Παζάρκουλε.

Κατηγορίες χωρίς αποδείξεις

Η Ελλάδα κατηγορείται για επίθεση κι απώθηση περίπου 5000 ατόμων, παράνομη κράτηση άλλων, χρήση αληθινών πυρών, τραυματισμό χιλιάδων, αλλά και για τη δολοφονία δυο ατόμων. Αναφέρονται, επίσης, καταγγελίες περί παράνομης κράτησης και σεξουαλικής κακοποίησης ατόμων, κλοπής χρημάτων και κινητών τηλεφώνων και χωρισμό παιδιών από τις οικογένειές τους.

Αποδείξεις, εντούτοις, δεν παρουσιάζονται κι όπως γνωρίζουν όλοι οι δικηγόροι, η
απόδοση κατηγοριών χωρίς αδιάσειστες αποδείξεις, συνιστά ποινικώς κολάσιμη
συκοφαντική δυσφήμηση. Όντως μπορεί να υπήρξαν τραυματισμοί, τίποτα όμως δεν
αποδεικνύει ότι αυτοί προκλήθηκαν από την ελληνική κι όχι από την άλλη πλευρά. Όλα
αυτά στηρίζονται μόνο σε μαρτυρίες κάποιων μεταναστών, μελών ΜΚΟ και Τούρκων αξιωματούχων. Βίντεο που έχουν διαρρεύσει, μάλιστα, δείχνουν εκτόξευση πυρών από την τουρκική πλευρά και την ουδέτερη ζώνη.

  Από το 1991 είχε προαναγγείλει τα Ίμια Τούρκος ναύαρχος...

Αν υπήρχαν όντως πτώματα από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, η Τουρκία θα το εκμεταλλευόταν πολιτικά κι επικοινωνιακά και θα τα παρουσίαζε νυχθημερόν στα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ. Όσο για τις κατηγορίες περί κακοποίησης γυναικόπαιδων και κλοπής, περιττεύει κάθε σχολιασμός. Σε κάποιο σημείο, τονίζεται ότι η συγκέντρωση στο μεθοριακό σταθμό στο Παζάρκουλε, και τις γύρω περιοχές, ενέχει υγειονομικούς κινδύνους και κινδύνους ασφαλείας.

Αυτοί οι άνθρωποι, όμως, μεταφέρθηκαν εκεί με λεωφορεία μισθωμένα από την κυβέρνηση και μάλιστα οι περισσότεροι εξ αυτών παρά τη θέλησή τους, όπως παραδέχεται και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Άγκυρας. Ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας επιβεβαιώνουν ότι επρόκειτο για ένα οργανωμένο σχέδιο του τουρκικού κράτους. Επίσης, όπως αναφέρεται και στην έκθεση, κάποιοι “πρόσφυγες” παρακινούσαν κι ασκούσαν πιέσεις σε άλλους, ώστε να κατευθυνθούν προς τα σύνορα.

Τα “εγκλήματα” των Ελλήνων

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα “εγκλήματα” των Ελλήνων στην περιοχή του
ποταμού Έβρου. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «άτομα αφού πέρασαν σε περιοχή
ελληνικής δικαιοδοσίας, κρατήθηκαν παρανόμως χωρίς να τους πουν τους λόγους
κράτησης (μήπως επειδή εισήλθαν μη νόμιμα στη χώρα;), τους αφαίρεσαν ρούχα, χρήματα, τηλέφωνα και υπέστησαν βία με όπλα κι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία».

Τέλος, υποστηρίζεται ότι οι Έλληνες κάτοικοι των χωριών κατέφυγαν στη βία και πήραν τα υπάρχοντα των ανθρώπων και οι συντάκτες της έκθεσης, ενώ υποθέτουν ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί στο ποτάμι. Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να σημειώσουμε τρία πράγματα. Πρώτον, το να κατηγορούνται οι φιλήσυχοι κάτοικοι του Έβρου, που ουδέποτε έχουν απασχολήσει τις Αρχές για εγκληματική συμπεριφορά, για βιαιοπραγίες και κλοπές συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση.

Δεύτερον, το να εγκαλούνται οι ελληνικές αρχές ασφαλείας για χρήση βίας και αληθινών πυρών, αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας και προσπάθεια ενοχοποίησης του αμυνόμενου μέρους. Τόσο τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όσο και τα στοιχεία που έχουν προσκομίσει οι ελληνικές αρχές σε αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, καταρρίπτουν αυτές τις κατηγορίες.

Τρίτον, η συμπερίληψη σε μια επίσημη έκθεση υποθέσεων για τη διάπραξη τόσο σοβαρών εγκλημάτων, όπως οι δολοφονίες ανθρώπων («it is suspected that many unidentified mortal cases have occurred» είναι η ακριβής φράση στο κείμενο) χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων, είναι αντιδεοντολογική και περιορίζει την αξιοπιστία ολόκληρης της έκθεσης.

Καμία αναφορά για παραβιάσεις των Τούρκων

Πέραν της έκθεσης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κωνσταντινούπολης προχώρησε ένα βήμα
παραπέρα αποστέλλοντας επιστολή στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Σε
αυτήν, απαριθμώνται οι παραβιάσεις που υποτίθεται ότι συντελέστηκαν στη μεθόριο από
την Ελλάδα και επιζητείται η συνεργασία των δυο συλλόγων για την πλήρη διερεύνησή τους και την προσφυγή σε ένδικα μέσα.

  Πως επηρεάζει την Ελλάδα η διακοπή του διαλόγου Τουρκίας-Σουηδίας

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τόσο στην έκθεση, όσο και στην επιστολή, ουδεμία
αναφορά γίνεται σε παραβιάσεις από την τουρκική πλευρά. Υποθέτουμε ότι η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών για την επίτευξη πολιτικών στόχων, ο
εξαναγκασμός τους σε εγκατάλειψη των κέντρων φιλοξενίας (ή των σπιτιών τους) και σε
διαμονή σε άθλιες συνθήκες, καθώς και η προσπάθεια παραβίασης της εδαφικής
ακεραιότητας μιας χώρας, θεωρείται καθ’ όλα νόμιμη.

Όσο για το ποια χώρα διαχρονικά δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τους νόμους,
υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει πληθώρα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κι
αποφάσεις δικαστηρίων, που καταδικάζουν την Τουρκία για κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δε γνωρίζουμε αν και ποια απάντηση έχει δοθεί από τον ΔΣΑ. Πάντως, πολλοί Έλληνες θα ήταν πρόθυμοι για συνεργασία προκειμένου να διερευνηθούν οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Κυπρίων, των Κούρδων σε Τουρκία, Συρία και Ιράκ και των Αρμενίων.

Επίσης, καθόσον οι Έλληνες, παρά τις απόψεις τους για τις εκάστοτε τουρκικές κυβερνήσεις, τρέφουν φιλικά αισθήματα για τον απλό λαό κι είναι πολύ ευαίσθητοι σε θέματα ελευθεριών, θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Τούρκων αριστερών, δικηγόρων, δημοσιογράφων ή γκιουλενιστών που διώκονται εδώ και χρόνια.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι