ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έλληνες νεκροί και αγνούμενοι στην Λιβύη (video) – Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για Έλληνες νεκρούς στην Λιβύη – Σιγή από Αθήνα

Έπειτα από τα δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης που αναφέρονταν σε Έλληνες νεκρούς της αποστολής-βοήθειας στην Λιβύη για την φονική κακοκαιρία, ακολούθησε η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό επίσημα το βράδυ της Κυριακής ότι τρία μέλη έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη και άλλοι δύο αγνοούνται από το τροχαίο δυστύχημα.

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση», αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. το φρικτό τροχαίο έγινε στο δρόμο από την Βεγγάζη προς την πόλη Ντέρνα που έχει πληγεί από τις πλημμύρες.

Η σύγκρουση ήταν μετωπική, ενώ οι τραυματίες είναι πολλοί. Μετά από το τροχαίο, από την Ελλάδα απεστάλησαν στη Λιβύη εξειδικευμένοι γιατροί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίες από το τροχαίο χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων. «Τα αίτια και οι συνθήκες του συμβάντος διερευνώνται σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για τη συγκέντρωση του προσωπικού στη Βεγγάζη και τον επαναπατρισμό του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Η ελληνική ομάδα διάσωσης είχε 16 μέλη συν τρεις διερμηνείς.

Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλούνταν αξιωματούχους από τη Λιβύη, ανέφερε ότι τέσσερα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο που έγινε λίγο μετά τις 12 μεσημέρι (ώρα Βεγγάζης) έξω από την πόλη Ντέρνα. Την είδηση μετέδωσε και το Al Arabiya.

Τα διεθνή δημοσιεύματα στηρίζονταν σε τηλεγράφημα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που έκανε λόγω για νεκρούς και σχετική δήλωση φέρεται να έχει κάνει ο υπουργός Υγείας της ανατολικής Λιβύης. Το ίδιο το συμβάν περιγράφεται ως «τρομακτικό» (horrific).

Ο Λίβυος υπουργός Υγείας (του ανατολικού τμήματος της χώρας) που φέρεται να είχε κάνει τη δήλωση στους δημοσιογράφους είναι ο Othman Abdeljalil, ο οποίος πρόσθεσε ότι το “δυστύχημα” συνέβη στον δρόμο που οδηγεί από την Βεγγάζη στην πόλη Ντέρνα, στην οποία μετέβαινε η ελληνική ομάδα για να συνδράμει στις διασωστικές προσπάθειες παραδίδοντας βοήθεια. Βίντεο από το δυστύχημα κυκλοφόρησε αρχικά σε διεθνή ΜΜΕ.

Η αποστολή αποτελείτο από 19 άτομα τα οποία έφτασαν τα ξημερώματα της Κυριακής με C-130 στη Λιβύη, μεταφέροντας τρεις τόνους τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό. Η αποστολή αποτελείτο από στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Η συγκεκριμένη πόλη Ντέρνα, έχει πληγεί σκληρότατα από την κακοκαιρία “Ντάνιελ”. Στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος και στην πρώτη ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας), νωρίτερα, όπου είχε κάνει λόγο για ατύχημα και “ελαφρά τραυματίες“. Το βράδυ της Κυριακής επιβεβαιώθηκε το δημοσίευμα του Reuters από ελληνικής πλευράς, με μόνη διαφορά τον αριθμό των νεκρών, καθώς το Reuters είχε κάνει λόγο για τέσσερεις.

Κίνδυνος επιδημιών

Μπροστά σε νέους κινδύνους βρίσκεται η πόλη Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη, που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την καταιγίδα Daniel πριν από μία εβδομάδα και σχεδόν το ένα τέταρτο του αστικού ιστού έχει εξαφανιστεί από τις πλημμύρες.

Η κακοκαιρία η οποία έπληξε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τη Ντέρνα, πόλη 100.000 κατοίκων, προκάλεσαν την κατάρρευση δυο φραγμάτων, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού να καταπιούν ό,τι έβρισκαν στον διάβα τους. Η προσπάθεια περισυλλογής των νεκρών συνεχίζεται, όμως θα χρειαστούν ημέρες για να συγκεντρωθούν και να ταφούν οι σοροί καθώς εκατοντάδες βρίσκονται στη θάλασσα και έχουν παρασυρθεί στα ανοιχτά.

Όσοι γλύτωσαν από την φονική πλημμύρα, είναι τώρα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο επιδημιών, ακόμα και της χολέρας από την μόλυνση των υδάτων . «Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ζοφερή στη Ντέρνα», τόνισε η αποστολή του ΟΗΕ, OCHA, σύμφωνα με την οποία η πόλη συνεχίζει να μην έχει πόσιμο νερό και περισσότερα από 55 παιδιά δηλητηριάστηκαν επειδή ήπιαν μολυσμένο νερό.

Στην κατεστραμμένη πόλη έχει φθάσει και κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση η κατάσταση είναι απελπιστική και θα πάρει χρόνο για να δημιουργηθούν οι στοιχειώδεις δομές υγείας: «Οι ενέργειες του ΠΟΥ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή εμπεριστατωμένων αξιολογήσεων υγείας, την αποκατάσταση της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων υγείας στις πληγείσες περιοχές και τη δημιουργία σταθερών και κινητών κλινικών υγείας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πληγέντες πληθυσμούς. Ο ΠΟΥ θα ενισχύσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη με την ανάπτυξη διεθνών ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Η ενίσχυση της επιτήρησης των νόσων και του ελέγχου των λοιμωδών νοσημάτων θα είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως για τους περίπου 35.000 που έχουν εκτοπιστεί λόγω της κρίσης. Ο ΠΟΥ θα συνεργαστεί επίσης με τις τοπικές υγειονομικές αρχές για τον συνολικό συντονισμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας».

Φήμες για καραντίνα στη Ντέρνα

Ο υπουργός υγείας της ανατολικής κυβέρνησης Οθμάν Αμπντελτζαλίλ διέψευσε πληροφορίες περί ενδεχόμενης εκκένωσης της Ντέρνα λέγοντας πως μόνο «ορισμένες ζώνες μπορεί να παραμείνουν απομονωμένες, για να διευκολυνθεί το έργο των σωστικών συνεργείων». Πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες του, σε συντονισμό με τον ΠΟΥ, θα «εντείνει τις προσπάθειες στο πεδίο της κοινωνικής και ψυχολογικής βοήθειας». Συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά δείγματα νερού για να αποφευχθούν ενδεχόμενες μολύνσεις και ο κίνδυνος να ξεσπάσουν επιδημίες, πρόσθεσε ο υπουργός, παροτρύνοντας τους κατοίκους να μη χρησιμοποιούν νερό από πηγάδια. Στον τοπικό πληθυσμό είχαν κυκλοφορήσει φήμες για κρούσματα χολέρας.

Ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι κάλεσε από την Τρίπολη την διεθνή κοινότητα να προσφέρει ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στην Ντέρνα, καθώς όπως είπε τα μέσα της χώρας δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ο Μένφι συγκάλεσε χθες την επιτροπή διαχείρισης της κρίσης που συγκροτήθηκε από τον πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά. Μετά την συνεδρίαση ο Μένφι δήλωσε ότι η ανασυγκρότηση της Ντέρνα απαιτεί συντονισμό όλων των υπηρεσιών της χώρας, στην Τρίπολη που ελέγχεται από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και στην Βεγγάζη που ελέγχεται από τον στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα λεηλασίας της διεθνούς βοήθειας.

Είπε επίσης ότι ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να διενεργήσει επείγουσες έρευνες για την καταστροφή και την παραπομπή διεφθαρμένων υπαλλήλων σε δίκη, για την κατάρρευση των φραγμάτων. Ο Μένφι πρόσθεσε ότι η Ανώτατη Επιτροπή Οικονομικών θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να εκτιμήσει το κόστος της καταστροφής και να εισηγηθεί πως θα βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την ανασυγκρότηση. Αυτή η διαδικασία είναι βεβαίως πολύ μακριά, καθώς επείγει να οργανωθεί πρώτα η ζωή στην κατεστραμμένη πόλη και να μην κινδυνεύουν οι άνθρωποι από επιδημίες και επιθέσεις πλιατσικολόγων.

Ποια αρχή θα διασφαλίσει την τάξη στην πόλη δεν είναι σαφές από την κυβέρνηση της Τρίπολης. Αρχικά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Lana είχε μεταδώσει ότι οι δύο αντιμαχόμενες πολιτικές φράξιες είχαν έρθει σε συνεννόηση για συνεργασία, όμως ακόμα δεν έχει επιτευχθεί αυτή η συνεργασία, μία εβδομάδα μετά το φονικό πέρασμα της καταιγίδας.

Εντολή Ερντογάν για βοήθεια

Οι τοπικές αρχές στη Ντέρνα πάντως έδωσαν άδεια σε τουρκικά πλοία να προσεγγίσουν να δώσουν την ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια που μεταφέρουν, παρότι η πόλη ελέγχεται από την διοίκηση Χαφτάρ. «Η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της Λιβύης μετά τις φονικές πλημμύρες της χώρας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «διέταξε την κινητοποίηση όλων των κρατικών πόρων για να βοηθήσει τους Λίβυους».

Μέλη σωστικού συνεργείου από τη Μάλτα, που βοηθούν τους Λίβυους στη θάλασσα, ανέφεραν πως βρήκαν εκατοντάδες πτώματα σε κόλπο, χωρίς να διευκρινίσουν πού ακριβώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Malta. Υπήρχαν «πιθανόν 400, αλλά είναι δύσκολο να πούμε πόσα ακριβώς», δήλωσε ο επικεφαλής μαλτέζικης ομάδας, ο Ναταλίνο Μπετζίνα, επισημαίνοντας πως «η πρόσβαση στον κόλπο ήταν δύσκολη, εξαιτίας ισχυρών ανέμων». Συμπλήρωσε πως η ομάδα του μπόρεσε, παρ’ όλ’ αυτά, να βοηθήσει να ανασυρθούν δεκάδες θύματα.

Λιβυκή ομάδα έρευνας και διάσωσης ανέφερε από την πλευρά της πως βρήκε «600 πτώματα στη θάλασσα, ανοικτά της περιοχής Ομ-αλ-Μπρίκετ», κάπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Ντέρνα, σύμφωνα με βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Δεν διευκρίνισε αν πρόκειται για τα ίδια πτώματα στα οποία αναφέρθηκε η ομάδα από τη Μάλτα. Άλλες λιβυκές και ξένες ομάδες έρευνας και διάσωσης ανακοινώνουν καθημερινά πως βρήκαν θύματα, όμως τις έρευνες δυσκολεύουν οι τόνοι λάσπης και συντριμμιών που κάλυψαν μέρος της πόλης. Οι αρχές λένε πως έχουν αρχίσει την περίπλοκη διαδικασία αναγνώρισης και καταγραφής των θυμάτων – πολλά από τα οποία θάφτηκαν βιαστικά τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι