ΕΘΝΙΚΑ

Τριμερής Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου με αιχμές στην Τουρκία

Τριμερής Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου με αιχμές στην Τουρκία, Γιώργος Πρωτόπαπας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Η τριμερής Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των τριών κρατών, έδειξε την ενότητα τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Η τριμερής εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ελληνικής διπλωματίας να ενισχύσει τις συμμαχίες με ισχυρά κράτη, όπως είναι το Ισραήλ, που αντιδρούν στην τουρκική αναθεωρητική στρατηγική στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δενδιας άφησε έμμεσες αιχμές για την νεοοθωμανική στρατηγική του Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι «υπάρχουν χώρες στη γειτονιά μας που, σε αντίθεση ακόμη και με το συμφέρον των κοινωνιών τους, προσπαθούν να αναβιώσουν παλιές αυτοκρατορίες και παλιές αντιλήψεις… Κυριολεκτικά θαμμένες στην άμμο του παρελθόντος». Επίσης ανέφερε ότι «χρησιμοποιούν πολλά εργαλεία. Στρατιωτικές εισβολές σε άλλες χώρες, ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ασύμμετρος πόλεμος, πόλεμος δι’ αντιπροσώπων. Και φυσικά, μερικές φορές εργαλειοποιούν τη μετανάστευση, κάτι εντελώς απαράδεκτο… Η κοινή μας προσπάθεια είναι ότι αυτά δεν πρέπει ποτέ να πετύχουν».

Επίσης ανάφερε πως με τους ομολόγους του, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γιαΐρ Λαπίντ, εξέτασαν τις εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή επισημαίνοντας ότι ο «θρησκευτικός φανατισμός, τρομοκρατία, ένα τόξο φονταμενταλισμού’ που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική στην Ανατολική Μεσόγειο και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στους Ταλιμπάν που κατέλαβαν το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι «οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο, έκαναν σαφή δήλωση ότι η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα. Και η Χαμάς συνεχάρη τους Ταλιμπάν». Τέλος κατέληξε πως «ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων τού σήμερα είναι μαζί με φίλους, χτίζοντας γέφυρες σταθερότητας και ευημερίας για όλους, ανοιχτές σε όλες τις πρόθυμες χώρες στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο και ακόμη πιο πέρα».

Στρατηγικό πλεονέκτημα

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις παράνομες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, λέγοντας πως η συμπεριφορά της Άγκυρας «αφορά όλους μας», ενώ κάλεσε την Τουρκία να πάψει να λειτουργεί ως ταραχοποιός στην περιοχή, και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Ο οικοδεσπότης Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε είπε ότι η συνάντησή του έδωσε την ευκαιρία να ευχαριστήσει την Ελλάδα και την Κύπρο για την άμεση προθυμία τους να παράσχουν βοήθεια στη χώρα του την περασμένη βδομάδα λόγω των πυρκαγιών στο Ισραήλ. Η φιλία αυτή, συνέχισε, είναι εδραιωμένη πάνω σε στέρεες βάσεις και κοινές αξίες και ενημέρωσε ότι συζητήθηκαν σημαντικά στρατηγικά θέματα καθώς και προκλήσεις και ευκαιρίες, άμεσες και μακροπρόθεσμες, τοπικές και παγκόσμιες.

  Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια – Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία

Τέλος τόνισε  ότι η τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για όλους γιατί «ενισχύουμε την οικονομία μας, την ασφάλειά μας, τη διεθνή μας υπόσταση. Και είναι ένα βασικό μέρος κάτι μεγαλύτερου, ένα βασικό μέρος μιας αλλαγής που συμβαίνει στην περιοχή, μια μετριοπαθής, ρεαλιστική συμμαχία που αποβλέπει στο μέλλον, μια ομάδα χωρών που μεγαλώνει, που συνεργάζονται με ένα κοινό όραμα»,  από τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν στον Κόλπο, το Μαρόκο στη βόρεια Αφρική, την Αίγυπτο και την Ιορδανία στη Μέση Ανατολή, την Κύπρο και την Ελλάδα στη Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δενδιας για άλλη μια φορά άφησε αιχμές προς την τουρκική προκλητικότητα σε περιαφερειακό επίπεδο, αλλά η ρητορική από τις πράξεις έχουν τεράστια διαφορά. Αν και υιοθετεί μια πιο επιθετική ρητορική προς την Τουρκία σε σύγκριση με το Μέγαρο Μαξίμου, εν τούτοις τα πρακτικά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια στρατηγική κατευνασμού της Άγκυρας, βασισμένη στη λογική ενός “ήσυχου” καλοκαιριού”.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι