Τσίπρας και Ράμα ξαναζεσταίνουν την ελληνοαλβανική σούπα

Τσίπρας και Ράμα ξαναζεσταίνουν την ελληνοαλβανική σούπα, Νεφέλη Λυγερού
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την κυβερνητική “απόβαση” στη Βόρεια Μακεδονία, η Αθήνα στρέφει ξανά την προσοχή της στην Αλβανία, σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, συζήτησαν για τον νόμο που αφορά στις περιουσίες των Ελλήνων μειονοτικών στη Χειμάρρα κι όχι μόνο, αλλά και για άλλα διμερή ζητήματα. Η ίδια σε γενικές γραμμές ατζέντα ήταν και στη συνάντηση των δύο σήμερα (12 Απριλίου) στο περιθώριο της Πρωτοβουλίας “16+1” στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας αποτελεί κεντρικό κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ διαμήνυσε και στην περίπου μιας ώρας σημερινή συνάντησή τους στο Ντουμπρόβνικ, ο πρωθυπουργός στον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ανέδειξε τις ελληνικές και ευρωπαϊκές θέσεις σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά δικαιώματα των ομογενών, καθώς και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα σχετικά με την άρση των αλυτρωτικών αναφορών στα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια, καθώς και ζητήματα που αφορούν τα κοιμητήρια της γείτονας χώρας, πάντα υπό το πρίσμα της ενταξιακής πορείας των Τιράνων προς την ΕΕ.

Η κρίση της Χειμάρρας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, άλλωστε, ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας. Και αυτό, τη στιγμή που όχι μόνο η γειτονική χώρα επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ανθελληνική συμπεριφορά, αλλά και η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζει την Αλβανία σαν την Κολομβία της Ευρώπης: Ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις με δίκτυα σε Βαλκάνια, Ευρώπη και ΗΠΑ, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών. Όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ράμα.

Η επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των ενεργειών του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος για μία ακόμα φορά είχε βάλει φωτιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται, ότι η αλβανική κυβέρνηση δημοσίευσε υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ, με την οποία δημεύονταν ελληνικές περιουσίες. Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε από το Βουκουρέστι ότι εάν ο Έντι Ράμα προχωρήσει σε δήμευση των περιουσιών, δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ.

  "Ήρεμα νερά" στα Ελληνοτουρκικά μέχρι το Φθινόπωρο

Λίγες ώρες μετά, το επίμαχο ΦΕΚ ξηλώθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Ελληνικές διπλωματικές πηγές ναι μεν εκφράζουν ικανοποίηση, αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν και επιφύλαξη, επειδή το πρόβλημα δεν λύθηκε. Φαίνεται πως θα υπάρξει μια μεσοβέζικη λύση: η αλβανική κυβέρνηση κάνει βήματα πίσω και μέσω μίας νέας υπουργικής απόφασης που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της, ορίζει πως πρώτα θα δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας και μόνο όσες περιουσίες δεν έχουν ιδιοκτήτη θα περάσουν στο υπουργείο Τουρισμού.

Στη σκηνή και η Γερμανία

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες ομογενείς της Χειμάρρας να εγγράψουν εντός έξι μηνών τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο. Αν και πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, μένει να φανεί και η πρακτική εφαρμογή της. Η ομογένεια, άλλωστε, έχει δηλώσει ευθαρσώς πως θα παρακολουθεί τη διαδικασία μέσω των δικηγόρων της και θα την καταγγείλει εφόσον δεν εφαρμοστεί σωστά. Εξάλλου, παρά τις δεσμεύσεις, δύο χιλιάδες Αλβανοί συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς στην παραλιακή περιοχή της Χειμάρρας με μπουλντόζες και εκσκαφείς για την ανέγερση πολυτελών εξοχικών κατοικιών.

Η μερική οπισθοχώρηση του Έντι Ράμα οφείλεται και στην παρέμβαση της Γερμανίας. Στο πλαίσιο του μηχανισμού περιοδικής αξιολόγησης της Αλβανίας, το Βερολίνο υπέβαλε δέσμη τεσσάρων ερωτήσεων και τεσσάρων συστάσεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και ερώτηση για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων, καθώς και συστάσεις τόσο για τις περιουσίες όσο και για την πλήρη εφαρμογή του νόμου περί μειονοτήτων.

Δεν ήταν μυστικό ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει τίτλους για τις επίμαχες γαίες στους Βορειοηπειρώτες ιδιοκτήτες τους. Η επιχείρηση υφαρπαγής των περιουσιών ήλθε σε συνέχεια της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 28 Οκτωβρίου, των προκλητικών δηλώσεων και χειρισμών του Αλβανού πρωθυπουργού, αλλά και της διαχρονικής πολυποίκιλης ταλαιπωρίας της ελληνικής μειονότητας. Για την ακρίβεια οι μειονοτικοί υφίστανται συνεχείς διακρίσεις και πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, ενώ συχνά γίνονται στόχος Αλβανών εθνικιστών.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι