Τι σημαίνει η δήλωση Αποστολάκη ότι υπάρχουν ελληνικά πλοία και αεροσκάφη στην Κύπρο

ΕΤι σημαίνει η δήλωση Αποστολάκη ότι υπάρχουν ελληνικά πλοία και αεροσκάφη στην Κύπρο, Χρήστος Καπούτσης

Είναι παράνομη η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές” επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης στην ομιλία του, στο ετήσιο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD CONFERENCE 2019. Το συνέδριο, με θέμα ‘’DEFINING A MODERN DEFENCE AND SECURITY STRATEGY’’, πραγματοποιήθηκε, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Την παρούσα χρονική περίοδο, οι μεταβολές στην διεθνή κατανομή ισχύος, οι χρόνιες κρίσεις στη Συρία και στη Λιβύη, οι στρατηγικοί ανταγωνισμοί και οι ραγδαίες εξελίξεις στο εγγύς γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον, συντελούν στην αύξηση των απειλών αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού μας ενδιαφέροντος. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως εθνική προτεραιότητα τη συνεργασία, την ειρήνη και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων “.

Ο «δύσκολος» γείτονας

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα Ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι: «Η Ελλάδα είναι θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας. Οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης.

Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, υλοποιείται μέσω της άσκησης ενεργούς, πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία εξυπηρετεί και έχει άμεσες προεκτάσεις στο πολιτικό σκέλος. Έχουμε βέβαια έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και τις διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, από την πλευρά μας, καταβάλλουμε μια προσπάθεια εξομάλυνσης. Στη λογική αυτή, προγραμματίζεται το προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Εμείς, σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε αυτό το σημείο να αναφερθώ, στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές. Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες» .

Ο στρατηγικός στόχος

Ακολούθως, ο Β. Αποστολάκης αναφερθηκε στο Στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας, τονίζοντας ότι: «ο στρατηγικός μας σχεδιασμός εστιάζεται σε μια σειρά παραμέτρων, όπως:

• Τις κινήσεις των διεθνών δρώντων στη Συρία, τη Λιβύη και τις γενικότερες εξελίξεις στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

• Τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα στην ευρύτερη περιοχή, όπου έχουμε κοινή στρατηγική με την Κύπρο, όπως και σε όλα τα άλλα βασικά θέματα.

• Τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και ισορροπίες στα Βαλκάνια.

• Τις εξελίξεις στα ζητήματα και τις μορφές της παράτυπης μετανάστευσης.

• Τη Συμμαχική και Ευρωπαϊκή πολιτική στα εν λόγω ζητήματα και γενικότερα την δραστηριοποίηση της χώρας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και λοιπών διεθνών οργανισμών και κυρίως του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ.

Συμμετέχουμε βέβαια ενεργά στις δομές ασφάλειας και άμυνας του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών, καθώς και στην ανάπτυξη των πρωτοβουλιών εντός αυτών, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλεια και αυξάνουμε συνεχώς την εξωστρέφειά μας, καθώς αποτελεί στρατηγικό στόχο η διατήρηση του αποτυπώματός μας στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι έχουμε πλοία και αεροσκάφη σε αποστολές επιτήρησης από τη Λιβύη έως την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, ελληνική φρεγάτα περιπολεί στην επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, ενώ ελληνικά μαχητικά σε Νατοϊκό πλαίσιο συνδράμουν στην εναέρια αστυνόμευση της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και σε λίγο καιρό και της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης, έχουμε στελέχη μας σε αποστολές επί του πεδίου από το Κόσσοβο έως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Μάλι της Αφρικής» .

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx