ΑΠΟΨΗ

Βαλκάνια: Η Τουρκία δρα, η Ελλάδα κοιτάζει

Βαλκάνια: Η Τουρκία δρα, η Ελλάδα κοιτάζει, Δημήτρης Χρήστου

Στις αρχές της εβδομάδας προέκυψαν δύο ειδήσεις από τα Βαλκάνια που ελάχιστοι έδωσαν σημασία. Μάθαμε λοιπόν πως το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως το τάγμα καταδρομέων της 65ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Αρκαδιούπολη της Ανατολικής Θράκης, μετακινήθηκε, ύστερα από αίτημα του ΝΑΤΟ, λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στο Κόσοβο, μεταξύ των Αλβανόφωνων και των Σέρβων. Γιατί οι Αμερικανοί που κουμαντάρουν το προτεκτοράτο και έστησαν εκεί την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στην Ευρώπη επέλεξαν ειδική μονάδα από μουσουλμανική χώρα;

Η επόμενη είδηση αφορά την ανακοίνωση της υπουργού Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Σλαβιάνκα Πετρόβσκα που αναφέρει τα εξής: «Σηματοδοτείται ένα ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Βόρειας Μακεδονίας. Η ιταλική Πολεμική Αεροπορία, θα προστατεύσει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της αποστολής του NATO Air Policing».Την επίβλεψη του εναέριου χώρου είχε αναλάβει μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και ύστερα από αίτημα των Σκοπίων η Ελλάδα! Πλην όμως η χώρα μας δεν ψήφισε ούτε τα προβλεπόμενα από τη Συμφωνία πρωτόκολλα, που είχε καταθέσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη Βουλή εδώ και τρία χρόνια!

Στο ερώτημα ποια είναι τελικά η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, κανείς δεν έχει απάντηση, επειδή δεν υπάρχει. Η ομάδα που κυβερνά τη χώρα ασχολείται αποκλειστικά με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, κάνοντας τους τροχονόμους στα υπερκέρδη των καρτέλ. Και στα Βαλκάνια παίζει μπάλα χωρίς αντίπαλο η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη και το οθωμανικό παρελθόν της χερσονήσου.

Οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με τα Δυτικά Βαλκάνια αυξάνονται συνεχώς με τις εξαγωγές της Άγκυρας στις έξι αυτές χώρες να ξεπερνούν τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια και τις εισαγωγές να φτάνουν τα 700 εκατομμύρια. Η Άγκυρα ενισχύει και την αμυντική συνεργασία με τις χώρες αυτές, με την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar στη Σερβία, την Αλβανία, αλλά και τη Ρουμανία. Για την Τουρκία, τα Βαλκάνια αντιπροσωπεύουν μια φιλική “μικρή Ευρώπη”, αποτελώντας την απαραίτητη πύλη προς τις αγορές της ΕΕ και μια περιοχή πολιτιστικής διείσδυσης και στρατιωτικής αλληλεπίδρασης.

Η διείσδυση σε Κόσοβο-Αλβανία

Όταν πριν 10 χρόνια ο Ερντογάν επισκέφθηκε επίσημα το Κόσοβο και σε ομιλία στην Πρίστινα είχε πει: «Είμαστε όλοι μέρος κοινής ιστορίας και κοινού πολιτισμού. Μην ξεχνάτε, Κόσσοβο σημαίνει Τουρκία και Τουρκία Κόσοβο». Στη χώρα αυτή υπό τουρκικό έλεγχο βρίσκονται το αρδευτικό και το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας καθώς και ο έλεγχος του διεθνούς αεροδρομίου της Πρίστινα από το 2010, η Calik Holding. Παράλληλα σε όλο το Κόσοβο δραστηριοποιούνται πάνω από 500 τουρκικές εταιρείες.

Η τουρκική γλώσσα είναι μια από τις επίσημες και συνταγματικά κατοχυρωμένες γλώσσες και η τουρκική μειονότητα ανέρχεται στις 20.000 άτομα σε μια χώρα των 2.000.000 κατοίκων. Μεγάλος είναι επίσης και ο αριθμός των τουρκικών ΜΚΟ (20 μόνο στην Πρίστινα και στο Πρίζρεν) όπως και η κυκλοφορία εφημερίδων τουρκικής έκδοσης (Tan, Sesimiz κτλ), καθώς και η εκπομπή τούρκικων προγραμμάτων, τόσο από τέσσερεις τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, όσο και από την τηλεόραση, μέσω αναμετάδοσης της Τούρκικης Κρατικής Τηλεόρασης (TRT).

Η Τουρκία έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Αλβανία στους τομείς των τηλεπικοινωνιών (Albtelecom), του ίντερνετ (Eaglemobil), του τραπεζικού τομέα (BKT-μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας), ενώ όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος, έχουν υπογραφεί διμερείς συνεργασίες για προγράμματα εκπαίδευσης και αναβάθμισης στρατιωτικών υποδομών, όπως η εγκατάσταση τούρκικων στρατευμάτων στον Αυλώνα, η ανακατασκευή του στρατιωτικού αεροδρομίου στην Κουτσόβα, όπου στεγάζεται και τούρκικη ναυτική σχολή καθώς και η διευκόλυνση τουρκικών στρατιωτικών πλοίων στα λιμάνια της χώρας.

Η Τουρκία και στη Σερβία 

Από την ενίσχυση της θέσης της Άγκυρας δεν απουσιάζει και η Σερβία. Στο οικονομικό πεδίο η Άγκυρα έχει αναλάβει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγεβο, ένα έργο που υλοποιείται με κεφάλαια από την Τουρκία. Επίσης, οι τουρκικές επενδύσεις στην Σερβία έφτασαν τα 235 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία και αφορούν κυρίως την κλωστοϋφαντουργία και την βιομηχανία τροφίμων. Άλμα σημειώθηκε και στις εμπορικές συναλλαγές, που έφτασαν το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 51,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι πολλαπλές αυτές διμερείς σχέσεις που αναπτύσσει στην περιοχή η Τουρκία είναι ένα προϊόν διάθεσης χρόνου, χρημάτων και κυρίως πλάνου. Επενδύει στους στρατηγικούς τομείς που θα είναι σε θέση να προωθήσουν τα τουρκικά συμφέροντα στα κράτη των Βαλκανίων, ενισχύει τη εξωτερική εικόνα της Τουρκίας, χτίζοντας πανεπιστήμια και σχολεία, παρέχοντας υποτροφίες, ανακαινίζοντας τζαμιά, μνημεία ή οτιδήποτε υπενθυμίζει το οθωμανικό παρελθόν. Εμείς απλά ζούμε στο μύθο μας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι