Βάζουν οι Τούρκοι και τη Θράκη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
12/01/2025Οι αιφνίδιες εξελίξεις στη Συρία με την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και την ενισχυμένη επιρροή που έχει η Άγκυρα στο νέο καθεστώς “ψήλωσαν” ακόμα περισσότερο την Τουρκία . Ήταν και είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός για την Τουρκία που δεν “πατά” απλά στη Συρία και ετοιμάζεται να κλείσει τους λογαριασμούς της με τους εκεί Κούρδους, αλλά της δίνει τον αέρα να γίνει το “αφεντικό”, η ηγεμονική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και να «καπαρώσει» κάτι παραπάνω από την “μερίδα του Λέοντος” των φυσικών πόρων της περιοχής.
Της δίνει όμως και τον αέρα ή αλλιώς την αποθρασύνει ακόμα περισσότερο έναντι της Ελλάδας. Εκ των πραγμάτων η Τουρκία γίνεται ακόμα πιο “επιθετική” και τολμά πλέον να διεκδικεί τα πάντα. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η ατζέντα για την Θράκη, που με ευθύ τρόπο έθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Απαίτησε μάλιστα το θέμα “Θράκη” να συμπεριληφθεί στον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο και στις συναντήσεις – συζητήσεις κορυφής Μητσοτάκη -Ερντογάν.
Πρακτικά η Άγκυρα βάζει στο στόχαστρο την ευαίσθητη περιοχή της ακριτικής Θράκης, προφανώς με αιχμή τους αβάσιμους ισχυρισμούς της περί Τουρκικής μειονότητας, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης που αναφέρεται ρητά σε μουσουλμανική μειονότητα. Ο Φιντάν με τις πρόσφατες δηλώσεις του ζητά συνομιλίες για την Θράκη μαζί με αυτές που αφορούν το καθεστώς του Αιγαίου και οι οποίες είναι σε εξέλιξη τα τελευταία δύο χρόνια.
Η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας ενισχυμένη και από τις εξελίξεις στη Συρία, “ακουμπάει” πλέον και τη Θράκη και πιθανότατα και το status quo της ευαίσθητης αυτής περιοχής , όπου η Άγκυρα και τα υποχείρια της “στήνουν” συνεχώς παιχνίδια. Ωστόσο ο ελληνοτουρκικός διάλογος όπως δρομολογήθηκε με τον καταλυτικό ρόλο ΗΠΑ και Γερμανίας αφορούσε στο Αιγαίο και στο ενδεχόμενο οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Από το Αιγαίο στην Θράκη
Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή αν και οι Τούρκοι “γέμιζαν” την ατζέντα με όλες τις μονομερείς τους διεκδικήσεις. Ωστόσο “παιχνίδια” με την Θράκη, οι Τούρκοι έκαναν και κάνουν, “βαφτίζοντας” μάλιστα τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος ως «τουρκική μειονότητα». Οι περίφημες διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που προηγήθηκαν του απ΄ευθείας και σε επίπεδο κορυφής Ελληνοτουρκικού διαλόγου, παρέμεναν σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Η Τουρκία πλέον θέτει και ατζέντα Θράκης, μέσα στις συζητήσεις που γίνονται για το καθεστώς του Αιγαίου. Αυτό είναι ένα μεγάλο “αγκάθι”. Πρόκειται για το συνολικό άπλωμα της τουρκικής αναθεωρητικής ατζέντας.
Αιγαίο και Θράκη “ρυθμίστηκαν” και ορίστηκε το καθεστώς τους από την Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη όρισε και το καθεστώς και τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η Συνθήκη της Λωζάνης τείνει να αρχίσει να ξηλώνεται με τη Συρία και ιδίως αν η Τουρκία μπει και επίσημα σε συριακά εδάφη με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των Κούρδων.
Οι εξελίξεις απαιτούν μέγιστη προσοχή και κυρίως εθνική συνεννόηση.