ΑΝΑΛΥΣΗ

Βήμα-βήμα η “Γαλάζια Πατρίδα” – Από την Λιβύη στην Συρία

Βήμα-βήμα η "Γαλάζια Πατρίδα" – Από την Λιβύη στην Συρία, Αλφόνσος Βιτάλης

Βήμα-βήμα η Τουρκία υλοποιεί το επίσημο πλέον δόγμα της, αυτό της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στα ενεργειακά κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και επιχειρεί να κατοχυρώσει τον ηγεμονικό της ρόλο στην περιοχή.

Ο εφησυχασμός της Αθήνας και η έλλειψη κινητικότητας, στο όνομα των “ήρεμων νερών” που όμως αναταράσσονται συνεχώς από την υπερπροβολή της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας και των μονομερών διεκδικήσεων της, κρατά ουσιαστικά την Ελλάδα στο περιθώριο των σημαντικών ανακατατάξεων στην περιοχή. Ωστόσο τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Η Τουρκία σφίγγει ολοένα τον κλοιό, μέσω θαλάσσης για την Ελλάδα, “κτυπά” την Κύπρο και στερεί “ζωτικό χώρο” στην Ανατολική Μεσόγειο πρωτίστως για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο.

Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο στα λόγια σχεδόν όλοι θεωρούν παράνομο, υλοποιείται “βήμα-βήμα” δημιουργώντας τετελεσμένα. Και πλέον υλοποιείται βήμα-βήμα από την Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης του Ντεϊμπά (διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση) αλλά πλέον προστίθεται και η Βεγγάζη, η Βουλή των Αντιπροσώπων που είναι υπό τον έλεγχο του Στρατηγού Χαφτάρ που εθεωρείτο “φίλος” της ελληνικής κυβέρνησης και είχε αποφύγει μέχρι τώρα να κυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Πλέον και η Βεγγάζη είναι στην τελική ευθεία κύρωσης του τουρκολιβυκού.

Στο εξίσωση μπαίνει πλέον και η Συρία, καθώς το νέο καθεστώς που τελεί υπό τουρκική επιρροή προετοιμάζεται για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία, σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αν δεν υπήρχε το θέμα ταμπού για την Συρία και τον Αραβικό κόσμο της Αλεξανδρέττας (που παραχωρήθηκε στη Τουρκία ως αντάλλαγμα από τους Συμμάχους για να μπει στον πόλεμο στο τέλος του) θα είχε ήδη κλείσει το θέμα. Ωστόσο η Συρία ουδέποτε αναγνώρισε αυτό το καθεστώς και για την κοινή γνώμη της είναι ένα θέμα ταμπού και θα πρέπει το νέο καθεστώς να το “περάσει” στα μαλακά.

Όπως και να έχει το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έχει ήδη δρομολογηθεί με όλες τις συνέπειες που θα υπάρξουν για Ελλάδα και Κύπρο. Η Τουρκία μεθοδικά δημιουργεί μια θαλάσσια τανάλια από την Συρία μέχρι την Λιβύη “καπαρώνοντας” τον ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή.

Από την Λιβύη στην Συρία

Η κατά τα άλλα ιδιαίτερα θετική αναφορά στα συμπεράσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ για το τουρκολιβυκό μνημόνιοο ότι “παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παραγάγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη”, κάθε άλλο παρά ανησύχησε την Λιβύη, αλλά και την Τουρκία. Πρακτικά η ΕΕ φαίνεται αδύναμη να παρέμβει αποτελεσματικά σε αυτό το μέτωπο, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες πως η Βεγγάζη του Χαφτάρ θα κυρώσει το Τουρκολιβυκό.

Με συντονισμένες κινήσεις, τόσο η Άγκυρα, όσο και τα δύο κέντρα εξουσίας της Λιβύης, ενώθηκαν έναντι της Ελλάδας και αυτή είναι μεγάλη αλλαγή εις βάρος της χώρας μας. Υπό αυτό το πρίσμα, προκαλεί προβληματισμό η ατζέντα της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Βεγγάζη, στις 6 Ιουλίου και στη συνέχεια στις 15 Ιουλίου στην Τρίπολη. Είναι πιθανόν η κύρωση του Τουρκολιβυκού από την Βεγγάζη να γίνει πολύ σύντομα.

Αν η ελληνική πλευρά και ο υπουργός Εξωτερικών που μεταβαίνει στη Λιβύη δεν έχουν κάποιο σχέδιο πρωτοβουλιών, όπως π.χ. μια πρόταση για παραπομπή στη Χάγη, τότε το ταξίδι του μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα και δυσμενή κατάσταση για την Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx