Βρετανικό κόλπο για εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος

Βρετανικό κόλπο για εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ψευδοκράτος, Κώστας Βενιζέλος

Για μια ακόμη φορά ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, αποφεύχθηκαν οι τρικλοποδιές και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Για τη Λευκωσία υπάρχει ένας μόνιμος βραχνάς, ένας διαχρονικός μπαμπούλας, ο οποίος απειλεί είτε με αλλαγή του καθεστώτος της Ειρηνευτικής Δύναμης, εξέλιξη που θα πλήξει την Κυπριακή Δημοκρατία πολλαπλώς είτε με την πλήρη αποχώρηση της.

Είναι προφανές πως διαχρονικά το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης σε βάρος της Λευκωσίας και επιστρατεύονται εκβιασμοί και απειλές, για να γίνουν νέες υποχωρήσεις στο Κυπριακό. Κάθε φορά, βέβαια, που εγκρίνεται το ψήφισμα ανανέωσης, καταγράφεται και νέα διολίσθηση στο Κυπριακό. Μια ακόμη κίνηση προς τα πίσω, που επηρεάζει τον πυρήνα του προβλήματος, το οποίο είναι –πρέπει συνεχώς να το υπενθυμίζουμε– θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Στο νέο ψήφισμα για την Ειρηνευτική Δύναμη υιοθετείται η θέση για τη δημιουργία μηχανισμών επίλυσης προβλημάτων. Μια εξέλιξη πολύ αρνητική, καθώς διαμορφώνει συνθήκες για συνεργασία δυο οντοτήτων, οι οποίες λειτουργούν η μία δίπλα στην άλλη. Στο ψήφισμα επί τούτου αναφέρεται πως «το Συμβούλιο Ασφαλείας  καλεί τις πλευρές και τα σχετικά εμπλεκόμενα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέσω του ρόλου της ως ενδιάμεσου, για τη δημιουργία μηχανισμού άμεσων επαφών σε στρατιωτικό επίπεδο και να συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους για εγκαθίδρυση μηχανισμών και την ενίσχυση υφιστάμενων πρωτοβουλιών όπου είναι απαραίτητο, για την αποτελεσματική ελάφρυνση των εντάσεων, την αύξηση των κοινών προσπαθειών σε ποινικές υποθέσεις και για τη βοήθεια στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν όλο το νησί και επηρεάζουν όλους τους Κυπρίους».

Είναι προφανές πως εκείνο που βασικά αναδεικνύεται μέσα από την παράγραφο αυτή είναι πως τα θέματα που προκύπτουν στη νεκρή ζώνη ή και αλλού, θα επιλύονται από αυτό τον μηχανισμό συνεννόησης. Και η συνεννόηση, με βάση αυτή την ιδέα, θα γίνεται μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού καθεστώτος. Πλήρης εξίσωση μέσα από την υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό είναι ένα ακόμη τίμημα που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία για να ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για έξι ακόμη μήνες. Κατά την άποψή μας, αυτός ο μηχανισμός δεν θα πρέπει να γίνει ποτέ. Θα είναι ένα σοβαρό ατόπημα με πολλαπλό κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός.

Θα πρέπει το μήνυμα να σταλεί προς κάθε κατεύθυνση, πρωτίστως προς εκείνους, οι οποίοι επιχείρησαν και κατάφεραν να προωθήσουν αυτής της μορφής της μεθοδεύσεις, που πλήττουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Και δεν είναι άλλοι από τους Βρετανούς. Ο μηχανισμός δεν πρέπει να λειτουργήσει!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx