Βρήκε «πρόθυμους» η Μέρκελ για το μεταναστευτικό

Βρήκε «πρόθυμους» η Μέρκελ για το μεταναστευτικό

Μια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ήταν αρκετή για την Άγγελα Μέρκελ στο να πετύχει μια πολυπόθητη τριμερή συμφωνία, παράλληλα με την αμφιλεγόμενη συμφωνία της Συνόδου για το μεταναστευτικό, προκειμένου να έχει επιχειρήματα στην ενδοκυβερνητική κρίση που αντιμετωπίζει. Και αυτό έγινε στην συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ.

Όπως έγινε γνωστό οι κύριοι Τσίπρας και Σάντσεθ κατέληξαν σε ένα πλαίσιο συμφωνίας με την Μέρκελ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με το κείμενο «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες».

Η συμφωνία αποτελεί κυριολεκτικά «σωσίβιο» για την Μέρκελ, η οποία βρίσκεται υπό την απειλή του τελεσιγράφου του κυβερνητικού εταίρου της Ζεεχόφερ, ότι αν δεν βρεθεί λύση θα προχωρήσει μονομερώς στην επαναπροώθηση μεταναστών από τα νότια σύνορα της Γερμανίας, τα σύνορα δηλαδή με την Αυστρία.

Η τριμερής συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε λίγη ώρα αφότου η Μπούντεσταγκ ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, προβλέπει επίσης ότι «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών». Το θέμα αυτό είχε θέσει μετ’ επιτάσεως ο Αλέξης Τσίπρας στην μίνι Σύνοδο της περασμένης Κυριακής, καθώς εκτιμάται ότι στην Ελλάδα παραμένουν εγκλωβισμένα περίπου 2500 άτομα τα οποία ανήκουν σε χωρισμένες οικογένειες μεταναστών και προσφύγων.

Πέραν αυτών στην τριμερή συμφωνία γίνεται αόριστη αναφορά σε «θετικές ενέργειες για τη στήριξη των πέντε νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα και για τη στήριξη της Ισπανίας», οι οποίες όπως σημειώνεται  θα δρομολογηθούν σύντομα. «Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των ανωτέρω αναφερομένων ενεργειών θα συμφωνηθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων και θα επανεξετάζονται τακτικά. Η συνεργασία θα ξεκίνησει αμέσως μόλις επιτευχθεί αυτή η συμφωνία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

Παίρνει πίσω την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Στην συνέντευξη που έδωσε μετά το πέρας της Συνόδου ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές και ότι έχει δώσει ήδη εντολή η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην αναίρεση αυτής της απόφασης, η οποία είναι άδικη, όπως είπε, για τα πέντε νησιά πρώτης γραμμής.

Είπε επίσης ότι είχε θέσει το συγκεκριμένο θέμα στον Γιούνκερ, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε έρθει στην Αθήνα και ότι το συζήτησαν ξανά αυτό το διήμερο. Στην ερώτηση δε για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, ο κ. Τσίπρας απάντησε «για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση» και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλα hotspots στην Ελλάδα, ενώ στην ερώτηση «αν είναι αισιόδοξος για την αναθεώρηση του Δουβλίνου» είπε ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη σε αυτούς που το επιθυμούν και το κατανοούν και σε αυτούς που το πολεμούν. Εκτίμησε ωστόσο ότι αργά ή γρήγορα οι χώρες που το επιθυμούν θα προχωρήσουν και αυτοί που το αντιμάχονται θα έχουν ενδεχομένως άλλες απώλειες, σχολιάζοντας ότι «δεν μπορείς να έχεις και τα οφέλη του Δουβλίνου και τα οφέλη του Σένγκεν».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την απόφαση αναίρεσης της αύξησης του ΦΠΑ και για την απόφαση διπλασιασμού των διαθέσιμων κονδυλίων για τα πέντε νησιά του Αιγαίου, στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Καλογήρου,  οι ευρωπαϊκοί πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βορείου Αιγαίου, το διάστημα 2021-2027, ανέρχονται στα τα 660 εκ. ευρώ.

Μέρκελ: Αξίζουν κάτι παραπάνω τα νησιά του Αιγαίου  

Στην συμφωνία αναφέρθηκε και η Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η  Γερμανία θα συνεχίσει να αναζητά διμερείς συμφωνίες, ειδικά για τις δευτερογενείς μετακινήσεις, όσο δεν υπάρχει ο νέος κανονισμός του Δουβλίνου, αναφέροντας παραλλήλως ότι  «θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την Ισπανία και κυρίως την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου».

Αναφερόμενη στις επαναπροωθήσεις που προβλέπει η τριμερής συμφωνία, η Γερμανίδα  καγκελάριος διευκρίνισε ότι αυτές θα γίνονται μόνον αν οι αιτούντες άσυλο εντοπίζονται στα σύνορα Γερμανίας- Αυστρίας, εκεί δηλαδή που θέτει το πρόβλημα ο Ζεεχόφερ, λόγω των κρίσιμων εκλογών που έχει τον Οκτώβριο στην Βαυαρία. Επιβεβαίωσε επίσης ότι το Βερολίνο θα αποδεχτεί και θα ολοκληρώσει σταδιακά τις υποθέσεις περιπτώσεων οικογενειακής επανένωσης με άτομα που παραμένουν στην Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ άλλα μέλη των οικογενειών τους βρίσκονται στην Γερμανία.

Η Μέρκελ είπε τέλος ότι μίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά και ότι αναγνώρισε πως πρέπει και αξίζουν να λάβουν μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ, ενώ σημείωσε, ότι η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμοστεί πιο αποτελεσματικά από την ελληνική πλευρά, σε ό, τι αφορά το νομικό τμήμα της.

Αντιδρούν οι Ιταλοί – Ούτε να ακούσει θέλει η Αυστρία

O πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι απείλησε και σήμερα με βέτο, αλλά για τραπεζικά θέματα, δήλωσε  ότι η Ιταλία δεν έχει κάνει καμία συμφωνία με την Γερμανία που να αφορά επαναπροωθήσεις μεταναστών. Τόνισε επίσης ότι η Ιταλία δεν θα είναι μεταξύ των κρατών – μελών που θα δημιουργήσουν «ελεγχόμενα κέντρα» υποδοχής, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιες χώρες δέχθηκαν να τα  φτιάξουν. Αναφερόμενος μάλιστα στην δήλωση του Μακρόν ότι τα κλειστά κέντρα αφορούν μόνο τις χώρες πρώτης γραμμής ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήταν κουρασμένος, λόγω της περασμένης ώρας.

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν είπε ότι το Παρίσι δεν θα ιδρύσει «κλειστά κέντρα» υποδοχής μεταναστών, αυτά που ο ίδιος πρότεινε, καθώς η Γαλλία δεν αποτελεί «χώρα της πρώτης γραμμής». Από την πλευρά του ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς επανέλαβε ότι η  Αυστρία δεν θέλει να συμμετάσχει στην κατανομή προσφύγων και επέμεινε στο ότι υπήρξε απόφαση για δημιουργία κέντρων εκτός ΕΕ. Επιβεβαίωσε επίσης και την συμφωνία για προαιρετικά κέντρα προσφύγων, αναφέροντας μάλιστα ότι αν κράτη, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, θέλουν θα μπορούσαν να τα φτιάξουν.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx