Βυθίζεται η τουρκική οικονομία, αλλά υπερπτήσεις και “γκρίζες ζώνες”…
07/05/2020Ούτε ο κορονοϊός, ούτε η επώδυνη οικονομική κρίση που πλήττει την γειτονική χώρα, ανακόπτουν την επιθετικότητά της στο Αιγαίο, στον Έβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Για την ακρίβεια, τα αυξανόμενα βάρη της είναι που την καθιστούν ακόμα πιο τυχοδιωκτική και πιο επικίνδυνη, τόσο για τον εαυτό της, όσο και για τον Ελληνισμό.
Η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ αποτέλεσε απλά το κερασάκι στην τούρτα της τουρκικής προκλητικότητας που έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την αρχή του χρόνου, έχουν σημειωθεί περίπου 300 υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Σταματημό δεν έχουν ούτε οι απόπειρες προώθησης μεταναστών στα ελληνικά νησιά.
Δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς από την εξίσωση και τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα συνεχίζει τις έρευνες, αλλά και τις γεωτρήσεις μέχρι και τον Ιούνιο. Εν μέσω όλων των παραπάνω, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επέλεξε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Η απάντηση της Ελλάδας
Σε τηλεοπτική συνέντευξη δήλωσε πως «στο Αιγαίο, όπως ξέρετε, υπάρχουν προβλήματα με την Ελλάδα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί… Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR, των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Όπως υπάρχουν τα νησιά οι νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».
Έκανε, μάλιστα, αναφορά και στην κρίση των Ιμίων το 1996, κάνοντας λόγο για νησιά και νησίδες με ασαφές καθεστώς κυριαρχίας. «Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στον κατήφορο, ούτε στον λεκτικό κατήφορο, ούτε στον κατήφορο των ενεργειών», σχολίασε χθες σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα οδηγεί τα πράγματα σε μια διαρκή κλιμάκωση που δεν θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Τουρκία, ούτε και για την ευρύτερη περιοχή. Επίσημη απάντηση έδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών: «Οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό “ρουτίνας”».
Φθίνει η τουρκική οικονομία
Ο κορονοϊός στην γειτονική χώρα φαίνεται να οδεύει σε φθίνουσα πορεία. Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με την οικονομία, η οποία απομακρύνει την πολυπόθητη επιστροφή σε μία ανθηρή κανονικότητα, ικανή να συντηρήσει τις προσδοκίες του καθεστώτος Ερντογάν για ανάδειξή της Τουρκίας σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Αντιθέτως, φέρνει πιο κοντά την ανάγκη προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μία προοπτική ανάθεμα για τον Τούρκο πρόεδρο.
Η τουρκική λίρα διολισθαίνει στο αρνητικό ρεκόρ που σημείωσε κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2018. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις αρχές του έτους έχει υποτιμηθεί κατά 17%. Πλέον, η ισοτιμία του νομίσματος ξεπέρασε τις 7 λίρες ανά δολάριο. Αντίστοιχα, η ισοτιμία ευρώ-λίρας διαμορφώθηκε στο επίπεδο 1 ευρώ να ισούται με 7,71 λίρες.
Η υποτίμηση του νομίσματος γονατίζει τις χρεωμένες σε συνάλλαγμα μεγάλες επιχειρήσεις της Τουρκίας, διώχνει τους επενδυτές και συνεπάγεται την εντυπωσιακή πτώση των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Εν μέσω αυτού του τοξικού οικονομικού περιβάλλοντος, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ έχει επιδοθεί σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές και κεφάλαια, χωρίς, όμως, αξιόλογο αποτέλεσμα.