ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φιντάν: Δεν θα είναι εύκολη η συνάντηση με τον Γεραπετρίτη

Χ. Φιντάν: Από την θεωρία στην πράξη – Δεν θα είναι είναι εύκολη η συνάντηση με τον Γεραπετρίτη, Βάνα Στέλλου
EPA/MAXIM SHEMETOV / POOL

Πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε ομιλία του στον οργανισμό SETA. «Πιστεύω ότι η υγιής σχέση ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη τροφοδοτεί και τις δύο πλευρές. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια συνεχής ροή μεταξύ τους», είπε μεταξύ άλλων, ο Χακάν Φιντάν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εναρμόνιση από τη θεωρία στην πράξη.

«Χωρίς πρακτική εμπειρία, δεν μπορεί να ενισχυθεί το θεωρητικό σκέλος, και για να παραμείνει το θεωρητικό κομμάτι ζωντανό, χρειάζεται μια σταθερή ροή πληροφορίας από το εξωτερικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα στον τομέα των διεθνών σχέσεων, είναι σημαντικό να μετατρέπεται η θεωρία σε πράξη», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με την Daily Sabah, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν κάνει βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για εξομάλυνση των σχέσεων τους, οι οποίες εισήλθαν σε νέο κεφάλαιο με την ιστορική επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο. Κατά την επίσκεψη αυτή, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν μια δήλωση φιλίας, διευκόλυνση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες σε 10 ελληνικά νησιά στο βόρειο Αιγαίο για μέχρι επτά ημέρες και μείωση της ροής παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα.

Ενώ οι αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν το θετικό κλίμα, τα ζητήματα είναι διαρκή και βαθιά ριζωμένα, και καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι χωρίς ταραχές, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου τα τουρκικά και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη συχνά συγκρούονταν μέχρι πολύ πρόσφατα.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη γειτονική της χώρα να μην εισέλθει σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημιουργία στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, παραβιάζοντας τις μεταπολεμικές συνθήκες, όπως αναφέρει η Daily Sabah.

Η αγορά μαχητικών F-35 από την Ελλάδα και η αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών προορίζονται να αντισταθμίσουν την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι χρειάζεται να υπερασπιστεί τα νησιά της από ενδεχόμενη επίθεση από την Τουρκία, αλλά οι τουρκικές αρχές δηλώνουν ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών ενδέχεται να οδηγήσει την Άγκυρα να αμφισβητήσει την κυριότητά τους, επισημαίνει η Daily Sabah.

Ο Φιντάν την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη για να συζητήσουν διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων και να επανεξετάσουν τις προετοιμασίες για την έκτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στις αρχές του 2025. Οι δύο πλευρές θα καθορίσουν επίσης την ημερομηνία για τις συνεδριάσεις του σχεδίου δράσης πολιτικού διαλόγου και θετικής ατζέντας. Οι δύο συναντήσεις αποτελούν μέρος μηχανισμών που περιλαμβάνουν επίσης συναντήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι οποίες στοχεύουν στην επίλυση διαφορών μέσω του διαλόγου και της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων.

H Daily Sabah για τις τουρκικές προσδοκίες

Τα ζητήματα που σχετίζονται με τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο παραμένουν πηγή διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών. Η Τουρκία υπενθυμίζει συνεχώς στην Ελλάδα ότι τα ζητήματα του Αιγαίου, τα οποία αποτελούν σημαντικό θέμα στην ατζέντα των δύο χωρών, είναι αλληλένδετα και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως σύνολο. Η Άγκυρα εκφράζει επίσης την ετοιμότητά της για συζητήσεις με αυτή τη βάση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία συνεχίζει να εκφράζει την προσδοκία της προς την Ελλάδα να αποφύγει προκλήσεις στη ρητορική και στις ενέργειες, σύμφωνα με το πνεύμα της Δήλωσης της Αθήνας.

Όπως επισημαίνει η Daily Sabah η Άγκυρα διατηρεί επίσης την προσδοκία ότι η τρέχουσα θετική δυναμική στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις θα αντικατοπτριστεί και στο καθεστώς της «τουρκικής μειονότητας» [sic] στη Δυτική Θράκη και των τουρκικών κοινοτήτων στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κω. Επίσης, αναμένει το τέλος των παραβιάσεων των δικαιωμάτων που επηρεάζουν τη «τουρκική μειονότητα» και τις κοινότητες, και συνεχίζει να το επικοινωνεί στην Ελλάδα.

Η Τουρκία και η Ελλάδα φιλοδοξούν επίσης να επεκτείνουν το εμπόριο τους. Ο διμερής όγκος εμπορίου κατέγραψε ρεκόρ το 2023, φτάνοντας τα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια (198,73 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες) και αναμένεται να φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να το αυξήσουν περαιτέρω στα 10 δισεκατομμύρια.

Οι τομείς των μεταφορών και του τουρισμού αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των προσπαθειών για αύξηση της οικονομικής συνεργασίας, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια περιοχή που γεφυρώνει την Ασία με την Ευρώπη. Τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις τουρκικές ακτές, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους Τούρκους τουρίστες. Οι υπουργοί της Τουρκίας και της Ελλάδας αναμένονται να πραγματοποιήσουν συναντήσεις συνεργασίας το προσεχές διάστημα στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα για τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Όσον αφορά τις μεταφορές, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για την κατασκευή δεύτερης γέφυρας βορειοδυτικά της Αδριανούπολης, στα σύνορα με την Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Όντως. Του Γεραπετρίτη ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει… Όταν μας περιγελούν Σκοπιανοί και Αλβανοί, πως να μην μας πάρει στο βραστό η Τουρκία; Ο Φιντάν επί περίπου μία δεκαετία αρχηγός της ΜΙΤ κι ο Γεραπετρίτης συνταγματολόγος, μονίμως “φυτευτός” και ουδέποτε εκλεγείς σε αξίωμα. Δεν το λες και ντέρμπι. Επειδή είναι… Διαβάστε περισσότερα »

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx