ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπόθεση Μπελέρη: Νέα μηνύματα από Ελλάδα και ΗΠΑ προς Αλβανία

Υπόθεση Μπελέρη: Νέα μηνύματα από ΗΠΑ και Ελλάδα προς Αλβανία,

Νέο μήνυμα του Στέιτ  Ντιπάρτμεντ προς την Αλβανία για την υπόθεση Μπελέρη, με τον Εκπρόσωπο του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών να ζητά τήρηση των νόμων.

Πρακτικά η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει προς τα Τίρανα πως αναμένει να τηρηθεί το γράμμα της εγχώριας νομοθεσίας στην υπόθεση του Φρέντυ Μπελέρη.  Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε «γνωρίζουμε την υπόθεση (της κράτησης του Φρέντυ Μπελέρη) και αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές να τηρήσουν τη δέουσα διαδικασία σύμφωνα με τους νόμους (της χώρας)». Πάντως από την πλευρά της κυβέρνησης Ράμα δεν έχει αλλάξει κάτι ακόμα.

Στην υπόθεση Μπελέρη αναφέρθηκε εκ νέου σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. «H ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι θέμα ύψιστης σημασίας για την ελληνική διπλωματία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών στον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), σε συνεργασία με τις δεξαμενές σκέψεις Wilfried Martens Centre for European Studies και Hanns-Seidel Stiftung, με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Γεραπετρίτης για Μπελέρη

Αλλά, όπως σημείωσε «δεν μπορούμε να δεχθούμε υποψήφιες χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης και κυρίως τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Ομολογουμένως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι συμπεριφορές και οι πρακτικές υποδηλώνουν ότι αυτές οι αρχές δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί από όλες τις χώρες», τόνισε επισημαίνοντας πως ο πρόσφατα εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι, είναι μία τέτοια περίπτωση. «Η Αλβανία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και το κράτος δικαίου», είπε χαρακτηριστικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι