ΣΧΟΛΙΟ

Ζητά κι άλλο ρουσφέτι από το ΝΑΤΟ η Τουρκία

Ζητά κι άλλο ρουσφέτι από το ΝΑΤΟ η Τουρκία, Κώστας Βενιζέλος
epa11152135 A handout photo made available by the Turkish President's Press Office shows Egyptian President Abdel Fattah al-Sisi (C-R) welcoming Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C-L) during a welcome ceremony upon his arrival at Cairo Airport, in Cairo, Egypt, 14 February 2024. The Turkish president has made his first visit to Egypt in more than a decade. EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Δεν θα πρέπει να προκαλούν έκπληξη όσα έχουν μεταδοθεί από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg και αφορούν όρους που θέτει η κατοχική Τουρκία, για να δώσει την έγκριση της στην υποψηφιότητα του Ολλανδού απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ. Κι αυτό γιατί “This is Turkey”!

Η Τουρκία επιδίδεται σε ανατολίτικο παζάρι από το μικρότερο ζήτημα, που τίθεται ενώπιον της μέχρι και το πιο σημαντικό. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία «προτίθεται να ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι είτε ο Ρούτε είτε οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος θα είναι αμερόληπτοι έναντι των συμμαχικών ευρωπαϊκών μελών και κυρίως ότι δεν θα ενδίδουν στην πίεση από άλλα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος». Η Κύπρος, βέβαια δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

Θέτει, λοιπόν, όλα αυτά και τα ζητά και προφανώς ξέρει πως εκείνος που θα επιλεγεί θα έχει πάντα υπόψη του ότι η Τουρκία, που είναι μεγάλος παίκτης στο ΝΑΤΟ, ενοχλείται από την Ελλάδα και την Κύπρο και πως τίποτε δεν θα γίνει που θα θεωρηθεί ότι μπορεί να “αγγίξει” τις τουρκικές αυτές “ευαισθησίες”. Αυτή την προσέγγιση του ανατολίτικου παζαριού και των δώρων προς την Άγκυρα εμείς στην Κύπρο τη βιώνουμε έκπαλαι. Και τη βιώνουμε με τον χειρότερο τρόπο έχοντας και κόστος.

Ο Ερντογάν, ως γνωστό, “έψησε το ψάρι στα χείλη στους νατοϊκούς μέχρι να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας, κυρίως όμως της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Και τώρα; Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το καθεστώς της κατοχικής δύναμης θέτει πάντα όρους και για όλα. Ξέρει ότι θα έχει κέρδος. Και για αυτό επιμένει.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα έχει αποθρασυνθεί επειδή βρίσκει “πρόσφορο έδαφος” από Αμερικανούς, Ευρωπαίους, νατοϊκούς, που ικανοποιούν τις αξιώσεις της. Υπενθυμίζεται ότι δύο ολόκληρα χρόνια κράτησε το καψώνι των νατοϊκών για Σουηδία και Φινλανδία.

Η κατοχική πλευρά έχει σκεφθεί προφανώς τα ανταλλάγματα. Είναι η στάση του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά όχι μόνο αυτό. Θέλει κι άλλα. Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, όπως έγραψε και η αθηναϊκή “Καθημερινή”, θέτει την ένταξη της στη μόνιμη διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία της ΕΕ, PESCO, όπου η Τουρκία επιδιώκει εδώ και καιρό να μπει.

Η Ολλανδία έχει την “πρωτοκαθεδρία” στην PESCO και για αυτό και η Άγκυρα προχωρεί στοχευμένα. Και ενόψει του γεγονότος ότι ο νέος εν δυνάμει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι θα είναι Ολλανδός, σπεύδει να ζητήσει ρουσφέτι από τη χώρα αυτή για να συναινέσει στην επιλογή του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι