ΘΕΜΑ

Δένδιας για Τουρκία: “Δείγμα αδυναμίας οι γλυκές τοποθετήσεις” – Συγκαλείται Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Δένδιας για Τουρκία: "Δείγμα αδυναμίας οι γλυκές τοποθετήσεις" – Συγκαλείται Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, με αφορμή αυτή την φορά την προαναγγελία ίδρυσης δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων από την Ελλάδα, προαναγγελία που θα γίνει στο 9ο διεθνές συνέδριο Our Ocean που φιλοξενείται στην Αθήνα στις 16-17 Απριλίου. Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει δύο θαλάσσια πάρκα, το ένα στο Ιόνιο και το άλλο στο Αιγαίο, προαναγγέλθηκε την Δευτέρα στην κοινή συνέντευξη των υπουργών Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Γεωργικής Ανάπτυξης, κ.κ. Γεραπετρίτη, Σκυλακάκη και Αυγενάκη, στην παρουσίαση της διοργάνωσης του συνεδρίου Our Ocean.

Τα θαλάσσια πάρκα, στο πρότυπο του πάρκου της Αλοννήσου, θα έχουν στόχο την προστασία της θαλάσσιας ζωής, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στο συνέδριο Our Ocean στην Αθήνα θα συμμετάσχουν 113 αντιπροσωπείες χωρών και 7 διεθνείς οργανισμοί, και στόχος της διάσκεψης είναι να ληφθούν μέτρα και δεσμεύσεις για την περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο συνέδριο έχει προσκληθεί βεβαίως και η Τουρκία και οι εργασίες είναι ανοιχτές και θα μεταδίδονται ως είθισται με link και ενημερωτικά δελτία των αντιπροσωπειών.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική».

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκαλείται αύριο Πέμπτη 11 Απριλίου και ώρα 10 στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη».

Δήλωση Δένδια

Πολλαπλά μηνύματα για τα ελληνοτουρκικά έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο Νίκος Δένδιας –απαντώντας στις ερωτήσεις του καθηγητή Κωνσταντίνου Φίλη– και στον απόηχο της εμπρηστικής ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η Άγκυρα επαναφέρει τα περί “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο– ξεκαθάρισε πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Δεν μάς το επιτρέπει ούτως ή άλλως η Τουρκία με αυτές τις ανακοινώσεις της, άλλωστε το απαράδεκτο casus belli και το τουρκολιβυκό μνημόνιο υπάρχουν και όσο είναι εκεί, είναι πραγματικά δύσκολο να υπάρξει κατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Προσωπικά δεν ανήκα στη χορεία των αισιόδοξων από την αρχή… Δεν πίστευα δηλαδή ότι μπορούμε να μπούμε σε μία φάση διαπραγμάτευσης εάν η Τουρκία δε βγάλει από το τραπέζι απαράδεκτες τοποθετήσεις».

Ο κ. Δένδιας παρατήρησε πως ενώ η Τουρκία στο πεδίο, μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς, έδειξε να ρίχνει τους τόνους, αποφεύγοντας τις προκλητικές πράξεις, αντίθετα στο λεκτικό επίπεδο, με τις απειλές και τις αιτιάσεις συνέχισε τις διεκδικήσεις της και σε κάποιες περιπτώσεις τις αύξησε.

«Η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αφορά σε περιοχή γύρω από τις Κυκλάδες. Η αντίδραση μας πρέπει να είναι άμεση και καθαρή σε αυτές τις προκλήσεις. Μία “γλυκιά” τοποθέτηση θεωρείται ως δείγμα αδυναμίας και άρα η επόμενη αιτίαση θα είναι πιο προωθημένη» τόνισε με νόημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Δένδιας εκτίμησε πως το κλίμα στο πεδίο θα παραμείνει ήρεμο καθώς όπως είπε «ο Ερντογάν αναζητά πιστοποιητικό συμπεριφοράς απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στους συμμάχους», ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να προσδιορίσει το πόσο θα κρατήσουν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

«Οι διαφορές με την Τουρκία δεν είναι ιστορικές, είναι βαθιά νομικές με μία χώρα που αρνείται το Διεθνές Δίκαιο» είπε ο Νίκος Δένδιας υπενθυμίζοντας, προς κάθε κατεύθυνση, πως «τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν είναι ένα πεδίο πολιτικής διαπραγμάτευσης, ούτε επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς, αυτά είναι δουλειά του υπουργείου Εξωτερικών». Για το Κυπριακό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως η Τουρκία έχει καταλάβει πως εάν δεν λυθεί οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης με την Ελλάδα μπορεί να κατρακυλήσει σε ένταση.

«Είναι πενήντα χρόνια μίας παράνομης κατοχής και αυτό πρέπει να το παρουσιάζουμε ξεκάθαρα, η παραμονή της είναι απολύτως παράνομη και να θυμίζουμε ότι υπάρχει διχασμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη είναι απολύτως απαράδεκτο» είπε ο κ. Δένδιας απορρίπτοντας κάθε συζήτηση έναρξης των συζητήσεων εκτός του πλαισίου των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. «Θα είναι ένα βήμα στο κενό και κανείς Έλληνας πρωθυπουργός, όχι μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα το έκανε ποτέ» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Με ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ωκεανών που θα διεξαχθεί στην Αθήνα. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και καιρό προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά.

»Συνιστούμε στην Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες. Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μη γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα.

»Από την άλλη, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και, στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο. Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται. Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Η αντίδραση της Άγκυρας, για ένα θέμα περιβαλλοντικής προστασίας, έρχεται ενώ συζητείται η ημερομηνία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, στα μέσα Μαΐου, ενώ θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον στις 9 Μαΐου. Το θέμα της συνεργασίας σε τομείς του περιβάλλοντος είναι μέσα στις συνομιλίες που διεξάγονται με την Τουρκία, σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, με την οξύτατη αντίδραση για τα θαλάσσια πάρκα, μένει να φανεί πως αυτή η συνεργασία θα επιτευχθεί. Χθες έγινε γνωστό ότι στις 22 Απριλίου θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος για τα ΜΟΕ στην Αθήνα και ο επόμενος γύρος στα θέματα της θετικής ατζέντας στις 26 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Εδώ μιλάμε για κάτι το οποίο είναι περιβαλλοντολογικό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και συνέχισε: «Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχεδιάζονται και θα προσδιοριστούν με βάση και στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τίποτε άλλο και ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που είναι η μόνη διαφορά που έχουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία. Ευελπιστούμε να επιλυθεί σε επίπεδο διεθνούς δικαίου, όπως έχουμε πει και τίποτα άλλο.

»Από κει και πέρα ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό δεν έχει να κάνει καθόλου με κάποια πολιτική κίνηση. Κακώς το πολιτικοποιεί το ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο, συνεχίζουμε το διάλογο. Προχωράει κανονικά ο σχεδιασμός (για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία). Από εκεί και πέρα δεν είμαστε αφελείς. Αξιολογούμε κάθε ενέργεια ξεχωριστά και δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η αντιπολίτευση 

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζοντας την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έδωσε σχεδόν απολογητική απάντηση! Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία ευθέως, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου. Η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση, παραβιάζει εκ νέου το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και ακολουθεί την πάγια τουρκική τακτική περί επιλεκτικής ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

»Ακολουθώντας το δόγμα της υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών, όπως προκύπτει και από την σχεδόν απολογητική ανακοίνωση – απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά. Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κυρίως καλούμε την κυβέρνηση να προωθήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική και το βλέμμα στα εσωκομματικά της».

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιδρά στις δηλώσεις της Τουρκίας άσκησαν, από τη Βουλή, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο πρόεδρος της “Νίκης”, Δημήτρης Νατσιός. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε ότι «ο Τούρκος δεν παίρνει από λόγια αλλά από έργα». «Σταματήστε να μιλάτε και επιτέλους επιλέξτε την οδό των έργων και όχι των λόγων» είπε χαρακτηρίζοντας χλιαρή την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Από την πλευρά του, ο κ. Νατσιός μίλησε για εθνική ημέρα ντροπής: «Οι Τούρκοι αμφισβητούν κυριαρχία νησιών κι εσείς, με συγχωρείτε, κατεβάζετε παντελόνια» είπε ο κ. Νατσιός.