Έτοιμο το Ισραήλ για χερσαία επίθεση – Μπάιντεν: “Απόλυτο κακό η Χαμάς”
10/10/2023Το βράδυ της Τρίτης, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας αριθμός βλημάτων εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος προς το Ισραήλ και ότι ορισμένα από αυτά προσγειώθηκαν σε ανοικτές περιοχές στο ισραηλινό έδαφος, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες. Στη συγκεκριμένη γνωστοποίηση οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ενημερώνουν πως απάντησαν με βαρύ πυροβολικό και οβίδες.
Προηγουμένως η Χαμάς βομβάρδισε με ρουκέτες της ισραηλινή πόλη Ασκελόν στα σύνορα με την Γάζα. Η ισλαμική οργάνωση προανήγγειλε προηγουμένως τον βομβαρδισμό της πόλης Ασκελόν στη Λωρίδα της Γάζας, βάζοντας τελεσίγραφο, το οποίο έληξε στις 17.00, δίνοντας μία προθεσμία για να εγκαταλείψουν την περιοχή οι άμαχοι. Να σημειωθεί πως υπάρχουν πλήγματα και από την πλευρά του Λιβάνου, με εκτοξεύσεις περίπου 15 ρουκετών.
Το Ιράν διέψευσε την εμπλοκή της σιιτικής οργάνωσης στα πυραυλικά πλήγματα να και υπάρχει ένα επιβεβαιωμένη πλήγμα της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, σήμερα. Συγκεκριμένα, η σιιτική οργάνωση χτύπησε ισραηλινό άρμα με κατευθυνόμενο πύραυλο, χωρίς να αναφερθούν απώλειες από την πλευρά των Ισραηλινών.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανέλαβαν απόψε, με μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος. Στην χώρα δραστηριοποιούνται παλαιστινιακές οργανώσεις.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα, σημείωσε προηγουμένως πως αυτή η επίθεση αυτή θα γίνει «ως απάντηση στο έγκλημα του εχθρού να εκτοπίσει το λαό μας». Σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση στόχος είναι «να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας».
Η Χαμάς έκανε γνωστό και το χρονικό πλαίσιο της επίθεσης, θέλοντας να προειδοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής, με σκοπό να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων. «Δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης της Ασκέλον προθεσμία να την εγκαταλείψουν πριν από τις πέντε το απόγευμα» συμπληρώνει η ανακοίνωση του Αμπού Ουμπάιντα.
Τί είπε ο Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν πήρε θέση για τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και δήλωσε ότι η έκρηξη της βίας δείχνει την αποτυχία της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η οποία όπως είπε μονοπώλησε τις διαπραγματεύσεις, ενώ αγνόησε τα συμφέροντα των Παλαιστινίων. «Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα της αποτυχίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή», είπε ο Πούτιν κατά την επίσκεψή του πρωθυπουργού του Ιράκ, Σιά Αλ-Σουντανί.
Ο Πούτιν είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να “μονοπωλήσουν” τις διεθνείς προσπάθειες για να σφυρηλατηθεί η ειρήνη στην περιοχή και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αμέλησε να αναζητήσει συμβιβασμούς που θα ήταν αποδεκτοί από κάθε πλευρά. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο οι ΗΠΑ αγνόησαν τα συμφέροντα των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται ένα κράτος στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Νωρίτερα το Κρεμλίνο δήλωσε πως είναι σε επαφή με το Ισραήλ και με τους Παλαιστίνιους και πως θα επιδιώξει να διαδραματίσει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ τους. Τέσσερις μέρες μέσα στην κρίση, το Κρεμλίνο δεν παρουσίασε καμία συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά υπογράμμισε τη δύναμη των σχέσεών του και με τις δύο πλευρές. Η Μόσχα έχει μακρόχρονους ιστορικούς δεσμούς με τους Παλαιστίνιους, αλλά επίσης «πολλά κοινά» με το Ισραήλ, περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι πολλοί Ισραηλινοί είναι πρώην Ρώσοι πολίτες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Συνεπώς, διατηρούμε σχέσεις και με τις δύο πλευρές αυτής της σύγκρουσης. Διενεργούμε επαφές και συμμετέχουμε σε όλα τα –δυστυχώς λίγα– σχήματα που αναζητούν κοινό έδαφος για μια διευθέτηση και που δεν εργάζονται πολύ αποτελεσματικά, όπως έχει δείξει η πρόσφατη πρακτική», είπε. «Όμως παρ’ όλ’ αυτά σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες και να διαδραματίζουμε τον ρόλο μας όσον αφορά την παροχή βοήθειας ώστε να αναζητηθούν τρόποι προς μια διευθέτηση». Ο Πεσκόφ είπε πως το Κρεμλίνο προσπαθεί να εξακριβώσει αν Ρώσοι περιλαμβάνονται στους ομήρους που έχει πάρει η Χαμάς.
Ο Πεσκόφ είπε πως ο υπαινιγμός του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ήταν προς το συμφέρον της Ρωσίας να τροφοδοτήσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ώστε η παγκόσμια ενότητα να αποδυναμωθεί δεν έχει «καμία απολύτως βάση». «Είναι μια μακρόχρονη σύγκρουση, η παλαιστινοϊσραηλινή σύγκρουση, η οποία έχει πολύ βαθιές ρίζες, πολλές βαθιές αντιφάσεις. Πολλοί άνθρωποι ξέρουν την ιστορία, αλλά είναι τόσο βαθιά που δεν γνωρίζουν όλοι τις λεπτές διαφορές», είπε.
Διάγγελμα Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες μεταξύ των νεκρών μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Παράλληλα, καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο, κάνοντας λόγο για «πράξη απόλυτου κακού».
«Οι άνθρωποι στο Ισραήλ έζησαν υποφέροντας από τα αιματηρά χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, μιας ομάδας της οποίας δηλωμένος σκοπός ύπαρξης είναι να σκοτώνει τους Εβραίους. Πρόκειται για μια πράξη απόλυτου κακού» υπογράμμισε ο Μπάιντεν.
Και πρόσθεσε: «Γυναίκες βιάστηκαν, κακοποιήθηκαν, παρουσιάστηκαν ως τρόπαια. Οικογένειες κρυμμένες από φόβο για ώρες ολόκληρες, προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσουν τα παιδιά τους ήσυχα για να μην τραβήξουν την προσοχή. Και χιλιάδες τραυματίες, ζωντανοί, αλλά κουβαλώντας μαζί τους τα τραύματα από τα θραύσματα και τη μνήμη όσων υπέστησαν». Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στις μαρτυρίες για αποκεφαλισμένα μωρά.
Αφού επανέλαβε την στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, τόνισε ότι η χώρα έχει το «δικαίωμα» να ανταποδώσει στις «φαύλες επιθέσεις» που πραγματοποιεί η Χαμάς. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ» συμπλήρωσε ο Μπάιντεν. «Η Χαμάς δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά τρόμο και αιματοχυσία».
«Το Υπουργείο Άμυνας έχει μεταφέρει την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων USS Gerald R. Ford στην ανατολική Μεσόγειο και έχει ενισχύσει την παρουσία των μαχητικών μας αεροσκαφών. Και είμαστε έτοιμοι να μετακινήσουμε πρόσθετα μέσα όπως απαιτείται» δήλωσε Αμερικανός πρόεδρος. Ακόμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν την πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών και αναχαιτιστικών για την ενίσχυση του «σιδερένιου θόλου». Προειδοποίησε επίσης τυχόν εχθρικά μέρη να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση στο Ισραήλ.
Φρικτές μαρτυρίες
Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες που μπήκαν στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, στο νότιο τμήμα της χώρας, το οποίο είχε γίνει στόχος των τρομοκρατών της Χαμάς. Το Κφαρ Αζά απέχει λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με τη Γάζα.
Οι στρατιώτες που κλήθηκαν στο σημείο, μπορεί να περίμεναν να βρεθούν μπροστά σε φρικαλεότητες, αλλά αυτά που είδαν ήταν πολύ χειρότερα από όσο περίμεναν. Μαρτυρίες στρατιωτών μιλούν για ολόκληρες οικογένειες νεκρές πάνω στα κρεβάτια τους, ακόμη και για 40 νεκρά μωρά και μικρά παιδιά, κάποια από τα οποία ήταν αποκεφαλισμένα.
Βομβαρδισμός του λιμανιού της Γάζας
Πολεμικά πλοία του Ισραήλ σύμφωνα με πολλαπλές πηγές, βομβάρδισαν το λιμάνι των ψαράδων δυτικά της πόλης της Γάζας, με δεκάδες οβίδες. Χτύπησαν καΐκια χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής ενημέρωση για απώλειες ανάμεσα στους ψαράδες.
Με αυτό τον τρόπο στερούν από τους κατοίκους την πιθανότητα να φύγουν με καΐκια, τον βιοπορισμό από τους ψαράδες, αλλά και την πιθανότητα εξεύρεσης τροφής για τους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους, οι οποίοι ωθούνται στην λιμοκτονία. Αντίστοιχα σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γάζας με το νερό.
Σκληρή επίθεση Ερντογάν
Ολομέτωπη επίθεση στις ΗΠΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αντιδρώντας στην παρουσία της αμερικανικής ναυτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις αμερικανικές βάσεις στη Συρία. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή και τον ρόλο των ΗΠΑ.
Καταδίκασε τον πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, όπου σταμάτησε η παροχή ρεύματος, νερού και καυσίμων, ως κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επανέλαβε τη θέση του ότι ο μόνος τρόπος να επέλθει ειρήνη στην περιοχή είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Που είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν το Ισραήλ χτυπάει νοσοκομεία και χώρους λατρείας; Γιατί δεν μιλάει κανείς γι’ αυτό; Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε μόνο την Χαμάς».
Όμως, ο Ερντογάν αντέδρασε έντονα και στην αποστολή της ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ με το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford στην Ανατολική Μεσόγειο για να προσφέρει στήριξη στο Ισραήλ. «Η Αμερική στέλνει το αεροπλανοφόρο της στο Ισραήλ. Τι κάνει το αεροπλανοφόρο της Αμερικής στο Ισραήλ; Τι έρχεται να κάνει; Τι θα κάνει με όλα αυτά τα πλοία και τα αεροσκάφη που στέλνει; Θα αρχίσουν να κάνουν πολύ σοβαρές σφαγές και θα καταστρέψουν τη Γάζα και τα περίχωρά της», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Στη συνέχεια, συνέχισε την επίθεση κατά της συμμάχου του, λέγοντας πως υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως στη Συρία. «Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 20 αμερικανικές βάσεις στη Συρία. Τι κάνουν οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία; Τι γίνεται με αυτές τις βάσεις; 23 βάσεις. Δεν πρέπει να αξιολογηθούν όλα αυτά;».
«Αλλά δυστυχώς, οι ΗΠΑ καταρρίπτουν ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας. Όσο η Αμερική καταρρίπτει τα drone μας, η Τουρκία δεν είναι σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ; Μαζί δεν είναι; Πώς το εξηγούμε αυτό; Πώς θα το αξιολογήσουμε αυτό; Όταν μας συμφέρει, είμαστε σύμμαχοι, αλλά όταν μας βολεύει, δεν είμαστε;», είπε ο Ερντογάν.
«Δυστυχώς η Αμερική εκπαιδεύει και εξοπλίζει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις και δυστυχώς μετατρέπει αυτά τα μέρη σε λουτρά αίματος, είτε στη Συρία είτε στη Μέση Ανατολή». Σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν περιμένει να τελειώσει σε μία ή δύο εβδομάδες, αλλά η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί για να μεσολαβήσει μια εκεχειρία.
«Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να ανακουφίσουμε την τραγωδία που βίωσε ο λαός της Γάζας και να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο, γεωγραφικά ενσωματωμένο κράτος της Παλαιστίνης με βάση τα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Αποκάλυψε ότι θα μιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να συζητήσουν το ζήτημα.
Διάγγελμα Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απηύθυνε πρόσκληση στην αντιπολίτευση για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, χαρακτηρίζοντας την ενότητα ύψιστο καθήκον. Υπενθύμισε το προηγούμενο στον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967) και είπε πως «ο λαός είναι ενωμένος και οι ηγέτες πρέπει επίσης να είναι ενωμένοι. Καλώ τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν άμεσα κυβέρνηση εθνικής ενότητας», τόνισε ο Νετανιάχου σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα για τη Χαμάς και τις επιθέσεις που εξαπέλυσε από τη Γάζα.
«Οι θηριωδίες που διέπραξε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ αντικατοπτρίζουν εκείνες της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας εκτελέσεις γυναικόπαιδων σε καθεστώς αιχμαλωσίας. «Ανέκαθεν γνωρίζαμε ποια είναι η Χαμάς. Τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει. Η Χαμάς είναι Ισλαμικό Κράτος. Και θα την νικήσουμε όπως ο πεφωτισμένος κόσμος νίκησε το Ισλαμικό Κράτος. Αυτός ο απαίσιος εχθρός ήθελε πόλεμο και πόλεμο θα έχει».
Διαβεβαίωσε πως όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει, οι εχθροί του εβραϊκού κράτους θα συνειδητοποιήσουν πως «ήταν τρομερό λάθος να επιτεθούν στο Ισραήλ. Αυτό που θα πάθουν θα τους συνετίσει για πολλές γενιές», όπως είπε. Καταλήγοντας, διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet) ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ για επικείμενη απειλή από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι τελευταίες πληροφορίες από τα ισραηλινά μέσα κάνουν λόγο για συμφωνία όλων των πολιτικών κομμάτων για κυβέρνηση συνεργασίας. O ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό τον έλεγχό του το σύνολο της μεθορίου με τη Γάζα.
Σύγχυση για το πέρασμα Ράφα
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως γίνονται αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα κάθε τέσσερις ώρες, σε στόχους της Χαμάς, της διοίκησης και της πολιτικής δομής, σε υπουργεία και άλλα κτήρια που θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι. Συνέστησε στους Παλαιστίνιους που θέλουν να γλυτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας να κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο, η οποία συνορεύει νότια με τον αποκλεισμένο θύλακα. «Γνωρίζω ότι το πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) είναι ακόμα ανοιχτό», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ. Λίγο αργότερα, άλλος ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος προέβη σε διευκρινιστική δήλωση ότι το συνοριακό πέρασμα Γάζας-Αιγύπτου είναι κλειστό. Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι έχουν καταμετρηθεί έως τώρα περίπου 1.500 νεκροί μαχητές στης Χαμάς στο Ισραήλ.
Από τις αρχές της Αιγύπτου δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση περί απαγόρευσης της συνοριακής διέλευσης στους Παλαιστίνιους. Ωστόσο, αξιωματούχους δήλωσε στο πρακτορείο DPA ότι το πέρασμα Ράφα έκλεισε προσωρινά για λόγους ασφαλείας. Το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι το πέρασμα άνοιξε, όμως δεν λειτουργεί λόγω σφοδρών βομβαρδισμών από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Χθες από το Κάιρο διευκρινίστηκε ότι το πέρασμα Ράφα είναι ανοιχτό αλλά παράλληλα υπογραμμίζονταν ότι μία μαζική εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας θα ήταν επιζήμια για το Παλαιστινιακό. Πέραν αυτού όμως θα προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα και στην αιγυπτιακή ηγεσία, που έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ.
Απειλή εκτέλεσης ομήρων
Ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε δηλώσεις του σήμερα ξεκαθάρισε ότι η οργάνωση δεν διαπραγματεύεται την απελευθέρωση των ομήρων μέχρις ότου τελειώσουν οι στρατιωτικές συγκρούσεις. Δεν έκανε αναφορά στον αριθμό, ούτε και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε νωρίτερα ότι «η οργάνωση είναι ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή ανακωχή με το Ισραήλ, αφού πέτυχε τους στόχους της». Ερωτηθείς ο Μούσα Άμπου Μαρζούκ είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή «σε κάτι τέτοιο και σε κάθε πολιτικό διάλογο».
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς απείλησε από την άλλη ότι θα αρχίσει να εκτελεί αιχμάλωτους Ισραηλινούς πολίτες σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Άμπου Ομπάιντα είπε ότι οι μαχητές της δρουν με βάση τις ισλαμικές επιταγές, φροντίζοντας οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι να παραμείνουν σώοι και ασφαλείς. Επέρριψε την ευθύνη για τις πιθανές εκτελέσεις στο Ισραήλ, επειδή εντείνει τους βομβαρδισμούς και σκοτώνει αμάχους μέσα στα σπίτια τους με αεροπορικά πλήγματα, χωρίς καμία προειδοποίηση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής 687 άνθρωποι και άλλοι 3.726 τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 140 παιδιά και 105 γυναίκες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώθηκαν, μετέδωσε το Sky News Arabia TV, ενώ 200 στόχοι στο Χαν Γιουνίς και στις γειτονιές Ριμάλ βομβαρδίστηκαν. Το Associated Press ανέφερε επίσης συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον της κεντρικής πόλης της Γάζας. Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε 790 κατοικίες και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε 5.330, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
Κοινή δήλωση Μπάιντεν-Ευρωπαίων
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας εξέδωσαν κοινή δήλωση τη Δευτέρα καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από την ισλαμιστική μαχητική οργάνωση Χαμάς και εξέφρασαν τη «σταθερή και ενωμένη υποστήριξή τους» στο Ισραήλ. «Τις επόμενες ημέρες, θα παραμείνουμε ενωμένοι και συντονισμένοι, μαζί ως σύμμαχοι και ως κοινοί φίλοι του Ισραήλ, για να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τελικά να θέσουμε τις προϋποθέσεις για μια ειρηνική και ολοκληρωμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφερε η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ. Από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος Μπάιντεν θα κάνει δήλωση.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των ισραηλινών αρχών οι νεκροί από τις επιθέσεις της Χαμάς ανήλθαν σε 900 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 2.400. Τουλάχιστον 130 άτομα, μεταξύ αυτών παιδιά και γυναίκες, θεωρούνται αγνοούμενοι, όμηροι και αιχμάλωτοι στα χέρια της Χαμάς. Μεταξύ αυτών και ξένοι υπήκοοι. Προσπάθειες διαμεσολάβησης για την απελευθέρωση των ομήρων βρίσκονται σε εξέλιξη από πολλές πλευρές, χωρίς αποτέλεσμα για την ώρα.
Στη Μόσχα ο Αμπού Αμπάς
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τον ΟΗΕ να παρέμβει αμέσως «για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης, ειδικά στην Γάζα», μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Ο Αμπάς μεταβαίνει στη Μόσχα όπου θα έχει συνομιλίες και με τον πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποδοκίμασε τις επιθέσεις σε αμάχους ενώ από την άλλη κατηγόρησε την Δύση ότι δεν προωθεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνομίλησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο και τόνισε ότι «η χώρα του θα συνεχίσει την υποστήριξή της προς τους Παλαιστίνιους, θα σταθεί στο πλευρό τους και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας στα παλαιστινιακά εδάφη».
Την ίδια ώρα, στο Κάιρο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν ότι «πρέπει να πρυτανεύσει η “φωνή της λογικής” στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ». Ο Σίσι και ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συμφώνησαν ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Πρόσκληση Μπορέλ σε Κοέν και Μαλίκι
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν και ο ομόλογός του της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μαλίκι έχουν προσκληθεί σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρώπης αργότερα σήμερα για να συζητήσουν την κατάσταση στο Ισραήλ και την περιοχή, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. «Έχω προσκαλέσει τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συγκαλώ σήμερα το απόγευμα. Κάλεσα επίσης τον υπουργό Εξωτερικών (της Παλαιστινιακής Αρχής) Μαλίκι να μιλήσει στη συνάντηση και να παρουσιάσει τις απόψεις της Παλαιστινιακής Αρχής», ανέφερε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter. Οι υπουργοί της ΕΕ συναντώνται στο Μουσκάτ του Ομάν, όπου είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Αποκλεισμός της Γάζας και ΟΗΕ
Το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, επιβάλλοντας «πλήρη πολιορκία στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι «τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον αποκτηνωμένων ανθρώπων». Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό αποκλεισμό από το 2007. Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την οικονομική βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη, θα διατηρήσει πάντως την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ομάδες γιατρών και νοσοκόμων ανακοίνωσε ότι θα στείλει στη Γάζα η Αίγυπτος. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε και την διακοπή των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στο κοίτασμα στη θαλάσσια περιοχή της Γάζας.
Ο πλήρης αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, που ανακοίνωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. «Η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε σήμερα σε ανακοίνωση ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.
Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ιράν
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει πληροφορίες ή στοιχεία που να υποδηλώνουν άμεση συμμετοχή του Ιράν στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, καταγγέλλοντας παράλληλα τον ρόλο της Τεχεράνης στην κρίση. «Το Ιράν υποστηρίζει εδώ και καιρό την Χαμάς και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα στην ευρύτερη περιοχή», είπε στο δίκτυο MSNBC. «Από αυτήν την άποψη, το Ιράν είναι σαφώς συνυπεύθυνο. Ωστόσο, όσον αφορά συγκεκριμένα στοιχεία για αυτές τις επιθέσεις, όχι δεν έχουμε τίποτα», συμπλήρωσε.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, με την οποία η Τεχεράνη δηλώνει πως δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη δεν είχε εμπλακεί στην επίθεση της οργάνωσης Χαμάς το Σαββατοκύριακο στο Ισραήλ, αλλά χαιρέτισε αυτό που αποκάλεσε ανεπανόρθωτη ήττα του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ. Στην πρώτη του δήλωση μετά την επίθεση, ο Χαμενεΐ είπε ότι «φιλάμε τα χέρια εκείνων που σχεδίασαν την επίθεση στο σιωνιστικό καθεστώς. Αυτός ο καταστροφικός σεισμός κατέστρεψε κάποιες κρίσιμες δομές (στο Ισραήλ) που δεν θα επισκευαστούν εύκολα… Οι ενέργειες του ίδιου του σιωνιστικού καθεστώτος ευθύνονται για αυτή την καταστροφή».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κόεν, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σημερινή δήλωσή του. Ο Μπλίνκεν «επιβεβαίωσε τις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων».
Σοκ από τη σφαγή το φεστιβάλ
Έντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί το μακελειό στο φεστιβάλ μουσικής Supernova, όπου περισσότεροι από 200 νέοι, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ίσως και 260, έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια της επιδρομής ομάδων της Χαμάς το πρωί του Σαββάτου. Η Χαμάς επιτέθηκε με άνδρες που επέβαιναν σε κονβόι αυτοκινήτων, αλλά και με αλεξιπτωτιστές που χρησιμοποίησαν αλεξίπτωτα πλαγιάς για να φθάσουν στο χώρο του φεστιβάλ και να σκοτώσουν τους νέους από όλο τον κόσμο που συμμετείχαν.