ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τί ζητά η Χαμάς για να απελευθερώσει ομήρους – Οργή στο Ισραήλ για τον ΓΓ του ΟΗΕ

Μαίνεται και πάλι η ένταση Ισραήλ-Παλαιστινίων, όπου ισραηλινές βόμβες έπληξαν και τον Λίβανο, συγκεκριμένα την νότια πλευρά της χώρας

Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς προσπάθησε να εισβάλλει στο Ισραήλ από την θάλασσα στην περιοχή Ζικίμ, βόρεια από τη Γάζα και σημειώθηκαν άγριες συγκρούσεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, το Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να επιτεθεί στους τρομοκράτες της Χαμάς καθώς «προσπάθησαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος στην περιοχή Ζικίμ μέσω της θάλασσας». Ακόμη τόνισε πως «μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στη στρατιωτική εγκατάσταση από την οποία έφυγαν οι τρομοκράτες», ενώ αναφορές κάνουν λόγο για οκτώ νεκρούς.

Προηγουμένως σε νέα πυραυλική επίθεση προχώρησε η Χαμάς, καθώς εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες κατά του κεντρικού Ισραήλ, με στόχο το Τελ Αβίβ, αλλά και πόλεις που βρίσκονται κοντά. Υπάρχουν αναφορές ότι μια ρουκέτες έπεσε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν ζημιές ή τραυματισμοί. Την επίθεση την Χαμάς την επιβεβαίωσαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ ζήτησε την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες μετά τις δηλώσεις του πως «οι επιθέσεις κατά της Χαμάς δεν γίνονται σε περιοχή που δεν έχει αμάχους». Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας βαθιά ανησυχία για τις “ξεκάθαρες παραβιάσεις” του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα, επιμένοντας για μια “άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός” κατά τη 18η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Όμηροι και καύσιμα

Από την άλλη υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα απελευθερωθούν άλλοι όμηροι εάν δεν παραδοθούν φάρμακα και καύσιμα στην πολιορκημένη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας. Τη Δευτέρα, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Ισραηλινές, τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 220 όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

«Για ανθρωπιστικούς λόγους, απελευθερώσαμε άνευ όρων τέσσερις (ομήρους), αλλά εφόσον θέλουν περισσότερους, πρέπει να επιμείνουμε στο αίτημά μας προς τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα ώστε να επιτρέψει την παράδοση καυσίμων και ιατρικών προμηθειών στη Γάζα», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Οσάμα Χαμντάν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και εκπρόσωπός της στον Λίβανο.

Ο Χαμντάν, ο οποίος εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις για την τύχη των ομήρων, τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Αν μη τι άλλο, οι κάτοικοι της Γάζας δικαιούνται «να δεχθούν ιατρική φροντίδα για τα τραύματα που προκαλεί το Ισραήλ», τόνισε ο εκπρόσωπος της Χαμάς. «Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας, ώστε να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των αιχμαλώτων», συμπλήρωσε ο Οσάμα Χαμντάν.

Δηλώσεις Μπαχτσελί

Φωτιά άναψαν τα όσα είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εταίρος του Ερντογάν, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ τα οποία μιλούσαν για στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Γάζα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στην Άγκυρα από τα λεγόμενα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Γι’ αυτόν το λόγο τον κάλεσε άμεσα σε συνάντηση ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «αν χρειαστεί πάμε στη Γάζα… πριν το ξημέρωμα». Συμπλήρωσε πως είτε θα έρθει εκεχειρία ή θα παρέμβει η Τουρκία με κάθε σκληρό και αποτελεσματικό τρόπο. Κατηγόρησε ότι τα ισλαμικά κράτη ότι δεν κάνουν τίποτα, όποτε πρέπει να κάνει κάτι στην Γάζα η τουρκικός λαός. Η ασφάλεια της Αγκυρας ξεκινάει από την Ιερουσαλήμ».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Μπαχτσελί: «Αν χρειαστεί να πάμε στη Γάζα κανένας να μην ανησυχεί. Με τη βοήθεια του θεού, με τον θαυμασμό στο τέμενος του Αλ Ακσα ξέρουμε πολύ καλά να πηγαίνουμε οπουδήποτε χρειαστεί και αυτό πριν το ξημέρωμα. Να μην πεθάνουν τα παιδιά, να μην πεθάνουν τα μωρά και οι γυναίκες. Να καταστραφούν οι τύραννοι, κατάρα στους σφαγείς. Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα από την ισλαμική διάσκεψη, δεν βγήκε κανένα αποτέλεσμα από τη διάσκεψη Ειρήνης στο Κάιρο για τη Γάζα.

Τα Ισλαμικά κράτη παρακολουθούν ανήμπορα τον βομβαρδισμό της Γάζας. Αρα η προστασία της Γάζας είναι ευθύνη του τουρκικού λαού. ¨Η θα επιτευχθεί εκεχειρία και όλες οι πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι για τη λύση των δύο κρατών ή η Τουρκία θα λάβει υπόψιν της όλες τις πιθανότητες για την προστασία της Γάζας με τον πιο σκληρό, αποτελεσματικό και ανώτερο τρόπο».

Μακρόν: Συστράτευση κατά της Χαμάς

Ο Γάλλος ηγέτης δήλωσε έτοιμος ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους να στρέψει το ενδιαφέρον του στη Χαμάς. «Η προτεραιότητα -η προτεραιότητά σας αλλά και όλων των δημοκρατιών και της Γαλλίας- είναι να νικήσουμε αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες μαζί σας», είπε ο Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπ. Νετανιάχου.

Παράλληλα, όμως, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε έκκληση για αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή και δήλωσε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα ωφελήσει την ασφάλεια του Ισραήλ. «Το Ισραήλ δεν μπορεί να έχει διαρκή ασφάλεια χωρίς μια αποφασιστική αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μαζί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Η σταθερότητα της περιοχής και η επιστροφή στην κανονικότητα θα διασφαλιστούν μόνο εάν μέρος της απάντησης του Ισραήλ είναι πολιτικό, «με την αποδοχή του νόμιμου δικαιώματος των Παλαιστινίων να έχουν ένα έδαφος και ένα κράτος με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Μακρόν, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αργότερα την Τρίτη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, προειδοποίησε επίσης τις υποστηριζόμενες από το Ιράν μαχητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, να μην ανοίξουν νέα μέτωπα στον πόλεμο.

Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου ακολουθεί παρόμοιες κινήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ένα μπαράζ διπλωματικών κινήσεων από ηγέτες που προσπαθούν να περιορίσουν τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της δήλωσης στον Τύπο, ο Νετανιάχου είπε ότι η Χαμάς αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. «Αν η Χαμάς βγει νικήτρια, θα χάσουμε όλοι. Η Ευρώπη θα κινδυνεύσει. Όλοι θα κινδυνεύσουν. Ο πολιτισμός θα τεθεί σε κίνδυνο», είπε. «Αν η Χαμάς χάσει και ηττηθεί, τότε κερδίζουν οι δυνάμεις του πολιτισμού».

Διπλωματική κινητικότητα για τους ομήρους

Εντείνονται οι διπλωματικές πιέσεις στο Ισραήλ να καθυστερήσει την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων κατά της Χαμάς μέσα στη Γάζα, προκειμένου να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων και παράλληλα να γίνουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στους άμαχους. Τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά μέχρι τώρα, καθώς από την πλευρά της Χαμάς δύο γυναίκες όμηροι απελευθερώθηκαν ενώ οι συζητήσεις γίνονταν για 50 ομήρους. Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα και παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από το επιτελείο του ισραηλινού στρατού έχουν αρχίσει ειδικές χερσαίες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των χώρων κράτησης ομήρων και ανίχνευσης στόχων της Χαμάς.

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι εφικτές παρά μόνο αφού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς. «Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κατόπιν μπορούμε να κουβεντιάσουμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς αν θα τασσόταν υπέρ συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα Al Ahram η απελευθέρωση των δύο ηλικιωμένων γυναικών από τη Χαμάς έγινε μετά από συντονισμένες διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου και του Κατάρ. Δεν υπάρχει όμως εξήγηση για την αποτυχία των συνομιλιών για τους 50 και αν υπάρχουν σε εξέλιξη άλλες συνομιλίες για την απελευθέρωση όλων των ομήρων και με ποια ανταλλάγματα.

Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 220 ομήρους, Ισραηλινούς, αλλοδαπούς, και άτομα με διπλή υπηκοότητα. Ως προς τον κατάλογο των θυμάτων οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση του Ισραήλ. Στη Λωρίδα της Γάζας, 5.087 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 2.055 παιδιά, σκοτώθηκαν στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.

Επικοινωνία Αναστάσιου

Στη συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλον, τονίζεται «η συμμετοχή της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας στην οδύνη για τα δεινά των πολύπαθων λαών της περιοχής.

Ο αρχαϊκός νόμος περί ανταπόδεως “οφθαλμόν αντί οφθαλμού” και “οδόντα αντί οδόντος” δεν ορίζει μόνον δικαίωμα, αλλά προσδιορίζει και τα όρια της αντεκδικήσεως: “οφθαλμόν αντί οφθαλμού” και όχι αντί του οφθαλμού κοπή της κεφαλής. Σταθερή έκκληση και δέηση και ημών παραμένει η άμεση κατάπαυση του πυρός και η έναρξη σοβαρού διαλόγου».

Κινητικότητα από Πεκίνο και Μόσχα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Έλι Κοέν πως «όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα να αμύνονται». Ήταν η πρώτη απευθείας συνομιλία αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Στην ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ υπογραμμίζεται ταυτόχρονα πως «πρέπει να τηρείταιτο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύεται η ασφάλεια των αμάχων». Ο Γι υποσχέθηκε πως η Κίνα θα κάνει «το καλύτερο που μπορεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες για ειρήνη». Ο Γι θα επισκεφθεί την Πέμπτη την Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Από την άλλη, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας στην Τεχεράνη ανακοινώθηκε να μην στοχοποιούνται αθώοι πολίτες. Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι μονομερείς ενέργειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν προσέφεραν καμία νέα ιδέα. «Όσες περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες (σ.σ. των ΗΠΑ) έχουμε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να επιταθεί η κρίση» είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Σε άμεση κατάπαυση καλεί ο ΟΗΕ

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ απηύθυνε έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους ηγέτες των δυο εμπόλεμων πλευρών να κάνουν θαρραλέες επιλογές, όπως σημείωσε. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σώσει τη ζωή αμάχων χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα», τόνισε ο Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στη Γενεύη. «Πρέπει να πρυτανεύσει η ανθρωπιά», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως «υπερβολικά πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, έχασαν ήδη τη ζωή τους – και στις δυο πλευρές».

«Αν δεν φθάσει περισσότερη βοήθεια για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων και νερού, τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και ώρες, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα θα πεθάνουν, από πείνα, δίψα ή έλλειψη ιατρικής περίθαλψης», προειδοποίησε ο Τουρκ. Άλλοι έξι εργαζόμενοι του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα σε χρονικό διάστημα εικοσιτεσσάρων ωρών, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Οι χθεσινές απώλειες αύξησαν στους 35 τον αριθμό των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες που έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου. «Δεν έχουμε λόγια», σχολίασε η UNRWA μέσω X (του πρώην Twitter). «Αποτίνουμε φόρο τιμής στους 35 συναδέλφους μας που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου. Θρηνούμε και θυμόμαστε. Δεν πρόκειται απλά για αριθμούς. Πρόκειται για φίλους και συναδέλφους μας. Πολλοί ήταν εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας. Η UNRWA θρηνεί την τεράστια απώλεια».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx