ΑΝΑΛΥΣΗ

Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ – Διχασμένη η εσωκομματική αντιπολίτευση

Η παράξενη ανάσταση της Αριστεράς, Μάκης Ανδρονόπουλος

Από πολλά χωριά χωριάτες -για να παραφράσουμε την γνωστή λαϊκή ρήση- έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ αφού η αντίθεση δεν περιορίζεται μεταξύ του νέου προέδρου και των υποστηρικτών του από τη μία πλευρά και των διαφωνούντων από την άλλη. Στο εσωτερικό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν διαφορετικές και αποκλίνουσες απόψεις.

Κατ’ αρχήν δεν συμφωνούν στην διάσπαση του κόμματος όλοι όσοι ασκούν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. Η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα της, Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, διαχωρίζουν την θέση τους. Αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν φαίνεται προς το παρόν πρόθυμος να ηγηθεί μίας διάσπασης την οποία επιδιώκουν οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης. Μάλλον προκρίνει μία ανεξαρτητοποίησή του συντομότερα ή αργότερα, γι’ αυτό και άφησε ανοικτό το ερώτημα της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσεχείς εβδομάδες.

Επιπλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σε αντιπαράθεση και με την Έφη Αχτσιόγλου. Στη δήλωσή του πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών, σαφώς μεν κατά του Κασσελάκη, απέφυγε ακόμη και να κατονομάσει την κ. Αχτσιόγλου. Ο κ. Τσακαλώτος δεν της συγχωρεί ότι έθεσε υποψηφιότητα μηδενίζοντας τις δικές του πιθανότητες -πριν την εμφάνιση του κ. Κασσελάκη. Θα ήθελε να εκφράσει ενιαία την «Ομπρέλα» με την Έφη Αχτσιόγλου να είναι στο πλευρό του και να περιμένει την σειρά του. Βέβαια το ερώτημα -περισσότερο ψυχολογικό- είναι γιατί δεν υπαναχώρησε όταν έθεσε υποψηφιότητα η κ. Αχτσιόγλου, ενώ ήξερε ότι δεν έχει ελπίδες. Εκτός εάν νόμιζε ότι θα επικρατήσει…

Αλλά και μεταξύ εκείνων που έχουν πάρει την απόφαση να αποχωρήσουν υπάρχουν διαφωνίες για τον χρόνο. Ο Δημήτρης Βίτσας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν γίνονται διασπάσεις σε συνεδριάσεις οργάνων, εννοώντας την Κεντρική Επιτροπή ή το Συνέδριο. Η άποψή του είναι η αποχώρηση να γίνει μετά το συνέδριο του Φεβρουαρίου και να συγκροτηθεί νέο κόμμα για να κατέβει στις ευρωεκλογές.

Έτοιμοι για την έξοδο οι 53

Η κύρια τάση όμως των 53 που εκφράζεται από τους Φίλη, Βούτση, Σκουρλέτη, Λάμπρου επιθυμεί μία αποχώρηση το συντομότερο ίσως για να υπάρξει χρόνος να συγκροτηθεί κόμμα που να έχει πιθανότητες να εκλέξει ευρωβουλευτή ώστε να έχει κρατική χρηματοδότηση, απαραίτητη για τις στοιχειώδεις λειτουργίες. Για την τοποθέτηση Βίτσα μάλιστα έλεγαν εκνευρισμένοι «με ποιον μιλάει και ποιον εκφράζει;».

Αυτή την προοπτική της αποχώρησης ακόμη και στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που είναι πιθανόν να συνεδριάσει στις 11 Νοεμβρίου -αν δεν αναβληθεί-, εξυπηρετούν οι συνεχείς σκληρές επιθέσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της ομάδας, ο Νίκος Φίλης είπε ότι θα θέσει το θέμα για τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. «Αποτελεί εξέλιξη διάλυσης και εξευτελισμού του κόμματος η εκλογή Κασσελάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «θα θέσω θέμα για όσα λέει ο κ. Κασσελάκης. Είναι έξω από τη λειτουργία του κόμματος».

Επανέλαβε την άποψη που εξέθεσε χθες σε άρθρο του στην Αυγή και ο καθηγητής Αριστείδης Μπαλτάς σύμφωνα με την οποία grosso modo “ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να ηγείται σε ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να έχει έναν αρχηγό με τις απόψεις του κ. Κασσελάκη”. Προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των εξελίξεων κινείται -ανεξάρτητα από το αν έχει υπάρξει συνεννόηση- και η ανεξαρτητοποίηση του Στέλιου Κούλογου.

Μετρούν δυνάμεις τα στρατόπεδα

Καθώς η εξελίξεις είναι περίπου προδιαγεγραμμένες τα στρατόπεδα μετρούν τις δυνάμεις τους. Οι νεοπροεδρικοί υποστηρίζουν ότι διαθέτουν την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή, που αριθμεί 302 μέλη. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί και το σώμα απορρίψει την αμφισβήτηση του προέδρου, οι διαφωνούντες θα αποχωρήσουν από το κόμμα. Και μόνο ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα μετατραπεί σε δικαστήριο για τα πεπραγμένα του νέου προέδρου προοιωνίζεται μία άγρια αντιπαράθεση.

Εφόσον επικρατήσει η θέση της διάσπασης σε σύντομο χρόνο, το ερώτημα είναι πόσα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα ακολουθήσουν και πιο καίριο πόσοι από τους βουλευτές του κόμματος. Μέχρι στιγμής οι διαφωνούντες βουλευτές μετριούνται σε λιγότερους από δέκα. Μεταξύ αυτών όμως είναι και η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος που έχουν πάρει την απόφαση για αποχώρηση. Άλλο οι διακριτές αποστάσεις από την ηγεσία ή και η λευκή απεργία και άλλο η διάσπαση.

Όσοι αποχωρήσουν και φτιάξουν καινούργιο κόμμα -εάν τελικά το αποφασίσουν-, δεν δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση και αυτό περιπλέκει τα πράγματα. Δίχως κρατικό χρήμα κόμμα δεν στήνεται. Φυσικά καθώς όλα αυτά είναι στον αέρα δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να μετατεθούν για το Συνέδριο του κόμματος με συνολική αμφισβήτηση της εκλογής Κασσελάκη. Η ομάδα των αντιφρονούντων δεν θέτει μόνο θέμα Κασσελάκη αλλά συνολικότερα εκλογής προέδρου από την βάση. Προτιμούν την παλιά και δοκιμασμένη διαδικασία εκλογής προέδρου από ένα Συνέδριο στο οποίο οι συσχετισμοί θα διαμορφώνονται στους διαδρόμους και στις παρασκηνιακές διαδικασίες από στελέχη που θα έχουν εκλεγεί από τα πιο ενεργά και στρατευμένα μέλη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx