ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Επιτέλους κυβέρνηση στην Βουλγαρία – Τρεις συν μία προκλήσεις

Επιτέλους κυβέρνηση στην Βουλγαρία – Τρεις συν μια προκλήσεις, Γιώργος Πρωτόπαπας

Το πολιτικό αδιέξοδο στη Βουλγαρία τελικά τερματίστηκε μετά από μία περίοδο περίπου δέκα μηνών καθώς επετεύχθη ο πολυπόθητος κυβερνητικός συνασπισμός με αναμενόμενο πρωθυπουργό τον  Κίριλ Πετκόφ, ηγέτη του νέου κόμματος “Συνεχίζουμε την Αλλαγή”. Η νέα κυβέρνηση που αποτελείται από τα κόμματα “Συνεχίζουμε την Αλλαγή”, το Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” και τη Δημοκρατική Βουλγαρία αναμένεται να πάρει αύριο Δευτέρα την έγκριση από το Κοινοβούλιο.

Οι άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι ο έλεγχος των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 και η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Παράλληλα θα κληθεί να διαχειριστεί και τις τεταμένες σχέσεις Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας, εξαιτίας του βέτο της Σόφιας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, με αφορμή τις ιστορικές, εθνοτικές και γλωσσικές διαφορές.

Στο αναμενόμενο νέο υπουργικό Συμβούλιο κάθε κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, θα έχει από έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ενώ από δύο θα έχει το κόμμα πού έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές του Νοεμβρίου, το “Συνεχίζουνε την Αλλαγή”. Το υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 22 υπουργούς, με κάποιους από αυτούς να είναι μέλη της τωρινής υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Τα σημαντικότερα υπουργεία θα αναλάβουν, ο Ασέν Βασίλιεφ συνιδρυτής του “Συνεχίζουμε την Αλλαγή”, οποίος προτάθηκε για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, η ειδικός σε θέματα Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων Τεοντόρα Γκεντσόβσκα  που προτάθηκε για το υπουργείο Εξωτερικών, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Στέφαν Γιάνεφ  που θα αναλάβει το υπουργείο  Άμυνας και ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ που θα παραμείνει στο ίδιο υπουργείο.

Η νέα κυβέρνηση φιλοδοξεί να αφήσει πίσω την εποχή της διακυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ που έχει χαρακτηριστεί από διαφθορά. Το κόμμα του Μπορίσοφ, GERB, ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει το προτεινόμενο υπουργικό Συμβούλιο στο Κοινοβούλιο. Επίσης, ο Κίριλ Πετκόφ επεσήμανε ότι ένα από τα πρώτα καθήκοντα της νέας κυβέρνησης θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και στην Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς.

Το θέμα των Σκοπίων

Η Βουλγαρία δεν είχε την πολυτέλεια να παραμείνει και άλλο ακυβέρνητη και ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να κριθεί για τις επιλογές του. Επιπλέον, θα πρέπει να αποδείξει και το κάτα  πόσο μπορεί να παραμείνει ενωμένος, καθώς τα κόμματα που τον αποτελούν ενδέχεται να αναδείξουν σημαντικές διαφορές, αν δεν καταφέρουν να διαχειριστούν σημαντικά ευαίσθητα ζητήματα. Η μετάβαση σε μια μετά-Μπορίσοφ εποχή δεν είναι και τόσο εύκολη, καθώς ο κρατικός μηχανισμός εμφανίζεται να έχει διαβρωθεί από τη διαφθορά.

Ένα ακόμα ευαίσθητο θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση της Σόφιας είναι το βέτο που έχει ασκήσει στην ΕΕ για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ δήλωσε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα υπάρξουν ομάδες εργασίας σε διαφορετικούς τομείς, ότι  θα επιδιωχθεί η καλή γειτονία, αλλά και ότι θα υπερασπίσει τα βουλγαρικά συμφέροντα.

ΗΠΑ και η ΕΕ αναμένεται να κλιμακώσουν τις πιέσεις τους προς τη νέα κυβέρνηση της Σόφιας όταν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά της, με στόχο να προχωρήσει σε άρση του βέτο στην ΕΕ και να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βουλγαρία, αλλά και με τη Αλβανία καθώς οι δύο χώρες πάνε “πακέτο”, στο θέμα της διεύρυνσης του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Η Βόρεια Μακεδονία ελπίζει η Βουλγαρία να κάνει άρση του βέτο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Όμως, θεωρείται δύσκολο καθώς η νέα κυβέρνηση της Σόφιας αναμένεται να προσεγγίσει το επίμαχο θέμα αρχικά με αναγνωριστικές κινήσεις και με κοινές ομάδες εργασίες, προτού αποφασίσει. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι παρασκηνιακές επαφές με ΗΠΑ-ΕΕ με τις δύο πλευρές, Σόφια και Σκόπια, μέχρι να βρεθεί ένας συμβιβασμός, αν και οι δύο πρωτεύουσες έχουν θέσει τις δικές τους “κόκκινες γραμμές”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι