Έρευνα από την Εισαγγελία της ΕΕ για το Predator στην Ελλάδα

Έρευνα από την Εισαγγελία της ΕΕ για το Predator στην Ελλάδα,

Έρευνα για τη χρήση του λογισμικού Predator για υποκλοπές στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv. Όπως αναφέρει δημοσίευμα αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής δηλαδή που διερευνά τη χρήση του παράνομου spyware στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άρχισε έρευνα για διάφορες πτυχές της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Η έρευνα της Επιτροπής PEGA έχει επικεντρωθεί στην παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε πληροφορίες ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι υπεύθυνες και για φοροδιαφυγή. Στην επιτροπή είχαν κληθεί και κατέθεσαν οι πρόεδροι της ΑΔΑΕ και της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κύριοι Ράμμος και Μενουδάκος.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη «Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια πάνω σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθούν σε κίνδυνο η διαδικασία και τα αποτελέσματά της. Οταν μπορέσουμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε έρευνά μας, θα το κάνουμε δημόσια», είπε ο εκπρόσωπος της EPPO στο Euractiv.

Καταθέσεις μαρτύρων

Αναφέρεται επίσης στο Euractiv ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ έλαβε τις τελευταίες εβδομάδες καταθέσεις από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών: «Τα άτομα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς υπέβαλαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διοίκηση Μητσοτάκη διευκόλυνε τη μεταφορά του spyware Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, δίνοντας άδειες εξαγωγής μέσω του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο εισαγγελέας της ΕΕ θα διερευνήσει αν η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον κανονισμό 2021/821 της ΕΕ για τα λεγόμενα προϊόντα διπλής χρήσης, δηλαδή προϊόντα που χρειάζονται ειδική άδεια εξαγωγής γιατί μπορεί να προορίζονται για κακόβουλες χρήσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι