Τί ζήτησε το κροατικό ΥΠΕΞ από τον Γεραπετρίτη – Στην φυλακή και οι 105
13/08/2023Πολλά σχόλια καθώς και αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς για την αιματηρή επίθεση των χούλιγκαν ΒΒΒ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, όπου έχασε την ζωή του από μαχαιριά ο 29χρονος οπαδός της Ένωσης Μιχάλης Κατσουρής. Οι δηλώσεις αυτές από τον Κροάτη πρόεδρο έγιναν ενώ είχε προηγηθεί την περασμένη Παρασκευή ενημέρωση της κροατικής κυβέρνησης σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Δικαιοσύνης της Κροατίας Ιβάν Μαλένικα με τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα.
Το μεσημέρι είχαμε αντίδραση κυβερνητικών πηγών που επισήμαναν ότι «η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της». Ευθέως αντέδρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος: «Οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Κροατίας συνιστούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας…
Η προστασία θεμελιωδών έννομων αγαθών, όπως αυτών της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και υγείας και της κοινωνικής ειρήνης αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση μιας Πολιτείας, που διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνιών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Την ίδια ώρα πάντως που ξεκινούσε η απολογία του τελευταίου γκρουπ, αντιπροσωπεία γονέων των συλληφθέντων συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών της Κροατίας (επικεφαλής η υφυπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκά θέματα Άντριγια Μέτελκο-Ζγκόμπιτς) προκειμένου να ενημερωθούν για επαφές που έχουν γίνει με την ελληνική κυβέρνηση.
Στην επίσημη ενημέρωση που δόθηκε από το κροατικό ΥΠΕΞ τονίζεται ότι από την πρώτη στιγμή παρέχεται στήριξη στους κρατουμένους και ότι η κροατική διπλωματία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειΕς για τις συνθήκες κράτησης και την ασφάλεια τους. Στο τέλος αποκαλύπτει πως «ο υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρίλιτς-Ράντμαν είχε και σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Γεραπετρίτη μεταφέροντας τις ανησυχίες των Κροατών πολιτών, αλλά και τη σημασία της δίκαιης μεταχείρισης των κρατουμένων οπαδών».
Οι δηλώσεις του Κροάτη προέδρου
Χτες ο Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε ότι οι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ (απέφυγε να τους χαρακτηρίσει χούλιγκαν) πήγαν στην Ελλάδα για να κάνουν επεισόδια και συνέχισε τονίζοντας ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει δικαίωμα να τους κρατήσει (πριν τους απαγγελθούν κατηγορίες) «για πέντε ημέρες. Το χρονικό αυτό διάστημα λήγει τώρα. Πρόκειται για 100 άτομα και δεν ξέρουμε αν θα προφυλακιστούν όλοι. Ανεξάρτητα από το γιατί κατέβηκαν, πήγαν για να κάνουν επεισόδια και εγώ αυτό δεν μπορώ να το στηρίξω. Αυτή είναι περίεργη συμπεριφορά». Ωστόσο, τόνισε ότι «είναι πολίτες και έχουν τα δικαιώματά τους, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε μια ζωή δεν έχουν διευκρινιστεί, δεν είναι γνωστές».
Και ο Μιλάνοβιτς πρόσθεσε: «Αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να τους κρατήσει και τους 100 μέσω κάποιου είδους “τεχνητής κράτησης”, αυτό θα είχε στοιχεία βεντέτας ή απόδοσης συλλογικής ευθύνης. Περιμένω ότι πολύ σύντομα θα λογοδοτήσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι». Σημείωσε επίσης πως «τώρα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι περισσότεροι (σ.σ.: από τους οπαδούς). Αν τους κρατήσουν όλους, είναι de facto στρατιωτικός νόμος, δεν μπορείς να τους κρατήσεις όλους».
Επιστολή γονέων προς Μιλάνοβιτς
Ο Κροάτης πρόεδρος ρωτήθηκε και για την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στα ΜΜΕ οι γονείς των συλληφθέντων Κροατών, ζητώντας να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά τους. Όπως είπε, έχει ενημερωθεί για την επιστολή, αλλά όπως είπε, δεν πρέπει να εμπλέξουμε τους γονείς. Οι συλληφθέντες, είπε, «είναι ενήλικες, δεν τους έστειλαν οι γονείς τους εκεί. Πήγαν μόνοι τους και κάποιοι θα λογοδοτήσουν για αυτό. Αλλά όχι και τα 100 άτομα».
Από τις δηλώσεις Μιλάνοβιτς γίνεται σαφές ότι η κροατική κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Κροατίας δέχονται πιέσεις για παρέμβαση προς την Αθήνα. Οι εκκλήσεις των γονέων των συλληφθέντων ήταν αναμενόμενες, όμως πέραν αυτών των εκκλήσεων υπάρχουν στα κροατικά μέσα ενημέρωσης ερωτήματα και σχόλια για την διαχείριση της υπόθεσης από τις ελληνικές αρχές και κατ’ επέκταση για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Πέραν αυτών, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι μία μεγάλη ομάδα και η επιρροή της όμως είναι επόμενο είναι και αυτή μεγάλη στην κροατική κοινωνία και στην πολιτική σκηνή.
Στην φυλακή και οι 105
Στη φυλακή οδηγούνται όλοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον των τριών ανακριτών και απολογήθηκαν επί τρεις ημέρες για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή.
Συνολικά αποφασίστηκαν 105 προφυλακίσεις από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα. 102 Κροάτες, δύο Έλληνες και ένας κατηγορούμενος Αλβανικής καταγωγής για την δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή.
Στους κατηγορούμενους προστέθηκε και ένας Κροάτης, το όνομα του οποίου δεν περιλαμβάνεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας καθώς συνελήφθη αργότερα και είναι αδελφός ήδη κατηγορούμενου στην υπόθεση. Κι αυτός έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος.
Για ένα ακόμα πρόσωπο που περιλαμβάνεται στο διαβιβαστικό, Έλληνα, δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης καθώς δεν έχει ταυτοποιηθούν τα πλήρη στοιχεία του ενώ οι αρχές εκτιμούν πως υπάρχουν κάποιοι Κροάτες που έχουν διαφύγει από τη χώρα.