ΘΕΜΑ

Κλεοπάτρα: Άγρια λογοκρισία στο βωμό της “πολιτικής ορθότητας”

Κλεοπάτρα: Άγρια λογοκρισία στο βωμό της "πολιτικής ορθότητας", Όλγα Μαύρου

Η πλατφόρμα change. org όπου άρχισε -σημειωτέον, από Αιγυπτίους και όχι Έλληνες- καμπάνια συλλογής υπογραφών κατά της προβολής στο Netflix του δραματοποιημένου “ντοκιμαντέρ” για την Κλεοπάτρα, επειδή αυτή παρουσιάζεται ως κεντροαφρικανή και όχι ως Ελληνίδα, έκρινε το κείμενο ως ρατσιστικό και έπαυσε τη συλλογή υπογραφών. Αυτές είχαν φτάσει μέσα σε δύο 24ωρα τις 85.171! Μάλιστα η καμπάνια συγκέντρωσε αμέσως πάνω από 25.000 σχόλια τα οποία ήταν όλα αρνητικά για την “ιστορικότητα” της σειράς.  Εικάζεται ότι άσκησε πιέσεις για την ακύρωση της συλλογής υπογραφών το Netflix επικαλούμενο ότι η καμπάνια ήταν ρατσιστική. Σήμερα η καμπάνια ξανάρχισε αλλά μάλλον διακόπηκε εκ νέου.

Μετά την ακύρωση της καμπάνιας, δημιουργήθηκαν άλλες καμπάνιες, όμως κι αυτές άρχισαν να ακυρώνονται από την πλατφόρμα η μία μετά την άλλη. Αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει μερικές, αλλά διασπάσθηκε η αρχική κίνηση για το σοβαρό ζήτημα, δηλαδή για το κατά πόσον μπορούν να προβάλλονται ως ντοκιμαντέρ ταινίες χωρίς να στηρίζονται σε ιστορικά ντοκουμέντα και να διαστρεβλώνουν την ιστορία. Επιπροσθέτως, πέραν της ανιστόρητης σειράς “ντοκιμαντέρ”, τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα και ως προς την αντικειμενικότητα της πλατφόρμας συλλογής υπογραφών και διαμαρτυρίας.

Οι δύο Αιγύπτιοι που έγραψαν το κείμενο της πρώτης καμπάνιας ζητούν τώρα υπογραφές για να αναρτηθεί αυτή εκ νέου χαρακτηρίζοντας τη λογοκρισία που ασκήθηκε, αναιτιολόγητη και φασιστική. Υπενθυμίζεται ότι το Νetflix θα προβάλει στις 19 Μαΐου ένα “ντοκιμαντέρ” ιδιαίτερα αμφισβητήσιμης ιστορικότητας, όπου παρουσιάζεται η Κλεοπάτρα μαύρη και τα παιδιά της από τον Αντώνιο και τον Καίσαρα επίσης μαύρα, γεγονός που ακυρώνει την ελληνικότητα των Πτολεμαίων αλλά και την ιστορία των Αιγυπτίων.

Υπάρχει και ο αντίλογος, δηλαδή η άποψη ότι, αν κακώς μαύρη ηθοποιός ενσαρκώνει την Κλεοπάτρα, τότε κακώς έπαιξε και ο Laurence Olivier τον ρόλο του Οθέλλου. Όμως στην ακμή του Olivier, ήταν καιροί έντονου ρατσισμού και οι λευκοί σπάνια άφηναν μαύρο να πλησιάσει σε πλατό ή θεατρική σκηνή.  Δεν μπορούμε κατά συνέπεια να ξέρουμε αν τότε υπήρχε Αφρικανός ηθοποιός ισάξιος του Ολίβιε. Και να προσθέσουμε ότι όταν λευκοί ενσάρκωναν μαύρους χαρακτήρες, χρησιμοποιείτο σκούρο μέικ απ, για να αποδίδεται το χρώμα του ήρωα.

Επίσης στο “ντοκιμαντέρ” είναι μαύρα και τα παιδιά της Κλεοπάτρας, άρα δεν επρόκειτο για καλλιτεχνική επιλογή πρωταγωνίστριας που “έτυχε” να είναι μαύρη, αλλά για ξεκάθαρα πολιτική επιλογή. Γιατί αν ήταν καθαρά καλλιτεχνική η επιλογή της μαύρης ηθοποιού, τα παιδιά μπορούσαν κάλλιστα να είναι λευκά. Αναφέρεται επισης ότι γυρίστηκε και ταινία με τον Αχιλλέα μαύρο και δεν ξεσηκώθηκε κανείς. Όμως άλλο μια ταινία όπου ο σκηνοθέτης κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει και η επιλογή του αφορά την τέχνη, και άλλο ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει το αφήγημά του ως ιστορικά τεκμηριωμένο.

Η αρχική καμπάνια των δύο Αιγυπτίων που “κατέβηκε” ως ρατσιστική, ανέφερε τα εξής: «Ο αφροκεντρισμός είναι ψευδοεπιστήμη που προωθεί συγκεκριμένη ατζέντα, ώστε να ληστέψει την ιστορία της Αιγύπτου και των Αιγυπτίων. Παραποιείται η  ιστορία με εσφαλμένα άρθρα χωρίς κανένα ντοκουμέντο. Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από την Πτολεμαϊκή δυναστεία και είχε ελληνική καταγωγή. ΔΕΝ ήταν μαύρη. Αυτό δεν στρέφεται εναντίον των μαύρων, αλλά είναι απλώς ένα κάλεσμα σε εγρήγορση για τη διατήρηση της ιστορίας και της ακεραιότητας Αιγυπτίων και Ελλήνων.

»Η σειρά αυτή γυρίστηκε για να ευχαριστήσει το αφροκεντρικό κίνημα που θέλει να οικειοποιηθεί τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό. Η Αίγυπτος δεν ήταν ποτέ ούτε μαύρη ούτε λευκή. Η Αίγυπτος είναι Αίγυπτος. Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί πολιτισμοί μαύρων Αφρικανών, αλλά ο αιγυπτιακός ΔΕΝ είναι μεταξύ αυτών. Υπογράψτε το αίτημα για να σταματήσει η παραχάραξη της ιστορίας».

Όταν η πλατφόρμα σταμάτησε τη συλλογή υπογραφών για το ανωτέρω κείμενο, οι δύο Αιγύπτιοι ανέβασαν νέο αίτημα, όπου αναφέρουν: «Η καμπάνια επεδίωκε να ακυρωθεί η ταινία του Netflix για την “cleopatra”, μια ελληνομακεδόνισσα βασίλισσα που κυβέρνησε την Αίγυπτο και η οποία ενσαρκώνεται από Αφροαμερικανίδα ηθοποιό και υποστηρίζεται στο τρέιλερ ότι η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη, σε μια πασιφανή προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας που σκόπιμα αγνοεί όλα τα ιστορικά και επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο.

»Η καμπάνια συγκέντρωσε 85.000 υπογραφές από ανθρώπους από όλο τον κόσμο και ακυρώθηκε από τους διαχειριστές της ιστοσελίδας σαν να ήταν τίποτα. Η Change.org  είπε ότι η καμπάνια είχε “εκφράσεις μίσους” (“hate speech”) παρότι το αίτημα δεν είχε καμία αναφορά σε ρατσισμό ή διακρίσεις ανθρώπων λόγω του χρώματός τους. Πρόκειται κυριολεκτικά για ΦΑΣΙΣΜΟ… το να καταπιέζεις δια της βίας την αντίθεση και την κριτική,είναι φασισμός. Το μόνο που οι Αιγύπτιοι έκαναν, ήταν να προσπαθήσουν να υπερασπιστούν την κληρονομιά τους».

Αν βάλει κάποιος Cleopatra στην αναζήτηση του change.org για συλλογή υπογραφών, βγαίνουν άλλες δέκα παρόμοιες καμπάνιες, μία υβριστική αλλά οι περισσότερε αξιοπρεπείς. Μια από αυτές αναφέρει ότι «το Netflix συνεχίζει να κατεβάζει καμπάνιες εναντίον του ψευτοντοκιμαντέρ, κι αυτό είναι πραγματικά ανήθικο. Θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία  με ψευδείς πληροφορίες και χωρίς κανένα στοιχείο, κλείνοντας το στόμα των μορφωμένων ατόμων που προσπαθούν να διορθώσουν το σφάλμα;».

Με το όλο θέμα διαφωνούν και Αφροαμερικανοί πάντως:

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς, έκανε κι εκείνος παρέμβαση, δηλώνοντας ότι πρόκειται για παραποίηση στοιχείων, «αφού η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ανοιχτόχρωμη, όχι μαύρη». Υπερασπιστές του “ντοκιμαντέρ” έφτασαν στο σημείο να θυμηθούν ότι ο Χαουάς έχει… εμπλακεί σε σκάνδαλα. Η ιστορικός Sheila L. Ager, επιικεφαλής του τμήματος Ελληνιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, στο Οντάριο, είχε γράψει ότι «οι Πτολεμαίοι παντρεύονταν μόνον συγγενείς τους και ότι η Κλεοπάτρα μιλούσε την κοινή ελληνική, αλλά είχε διδαχτεί και την καθομιλουμένη αιγυπτιακή γλώσσα της χώρας την οποία διοικούσε».

Ο Αμερικανός ανθρωπολόγος και καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο Duane Roller, είπε: «Έχει ειπωθεί κατά καιρούς, αλλά όχι από αξιόπιστες ακαδημαϊκές πηγές, ότι ίσως η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη Αφρικανή. Για να είμαστε ειλικρινείς και ευθείς, δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Παρ΄όλα αυτά, είναι κι αυτό ένα από τα θέματα που σέρνονται κατά καιρούς στην επικαιρότητα, παρά την πληθώρα στοιχείων περί του αντιθέτου». 

/

Κάποιοι δεν χάνουν το χιούμορ τους πάντως:

/

/

/

/

Ομως οι περισσότεροι δεν έχουν κουράγιο για χιούμορ:

/

//

/

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι